Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Actually plan ni agak berbaloi untuk pengguna internet yang macam aku walaupun kadang-kadang tak cukup gak. Tapi sebab aku ni loyal customer maxis so okay la. Plan yang aku subscribe Biggest Internet Pass yang berharga RM50.00 untuk 5GB dan akan dapat free 100 minutes call ke semua rangkaian. Selain tu dapat 30GB happy hour dan 50 red Point.

Tapi yang tak best bila application Hotlink Red ni bermasalah dan aku tak tahu macam mana nak nak claim happy hour dengan cara lain. Tapi tu tak heran pun...sebabnya kadang-kadang claim pun tak sempat guna pun GB tu...sejam apa je yang boleh aku sempatkan terutama time busy. Plan Internet Maxis Hotlink Fast ni start problem dengan masalah my sister. Dia auto renew pass internet dan dia tak dapat pun 100 minit percuma tu dan baki minit percuma tu tak di carry forward bila pihak Maxis bagi semula 100 minit tu. Kejam wey.

Next masalah dengan plan Internet Maxis Hotlink Fast ni diri sendiri pulak terkena. Aku claimed reward dapat 550 MB percuma untuk 3 hari. So kira save la 5GB aku tu patutnya untuk 3 hari. So reward untuk next level aku tak claim la. Aku tak dapat nak cek balance internet aku sebab apps Hotlink Red diaorg ni asyik bagitaw under maintenance dengan unable to process your request. whatever la sebab aku yakin tak la banyak sangat internet aku guna pun. Setakat main game, whatsapp, line, sesekali facebook, instagram dan twitter memang 5GB tu akan mampu bertahan sebulan atau kalau ada kegunaan lain at least 3 minggu tu boleh bertahan. Tup-tup arini sampai mesej dah habis guna 550MB tu. So pegi la apps Hotlink Red nak cek data aku. Eh terkejut mak tengok data 5GB yang suci murni dah tinggal 2.82 GB sedangkan 550GB baru abeh guna. Camne tu eh. Tak logik mak guna 2GB plus plus dan 550MB dalam masa 3 hari tak sampai.

Call customer service tersasul plak cakap 1GB plus plus. Sebab time tu dalam kereta jiwa tengah kacau. Adoi dapat refund RM3.00 dan kita terpaksa redha. Bila dah tengah drive baru tersedar eh apa aku cakap dengan customer service tadi,.. Eh RM3 tu tak berbaloi nak.... dpt beli 1GB sehari je...tak dapat compensate semula 2GB mak yang hilang tu. Adeh pening...Terus tawar hati dengan Maxis dan tengah usha internet provider yang lain. Korang nilai la sendiri apa yang berlaku:


Mesej ni dapat pada 27 September 2017

Data 5GB aku tinggal 2.82GB... Hairan bin ajaib dalam masa kurang 3 hari kot. Mana pergi 2.18GB?



Baru perasan mana reward yang aku claimed pada 25 September tu ye. Takkan la dapat reward dia tolak 2.18GB aku kot. Antara free reward dengan 2.18 GB tu aku akan pilih 2.18GB kalau diberi pilihan sebab reward dalam tempoh tiga hari je dah expire. Kadang2 tak sempat habis pun.
Kita tunggu apa maxis punya jawapan ye. Setakat bagi RM3.00 tu dia ingat aku ni budak sekolah ke? Adoyai

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Kebetulan cuti pada bulan Disember 2016 yang lalu untuk menyelesaikan urusan peribadi kat bandaraya. Dah nampak Bank Negara Malaysia menapak la pulak dari LRT ke BNM. Peluh ketiak boleh tahan jauh jugak kalau berjalan dari LRT Bandaraya tu menuju mesin CCRIS. Time tu lak panas teramat.

Tujuan utama nak semak CCRIS la apa lagi. Sebelum tu pernahlah tengok laporan kredit kawan punya tapi tak faham pun. Hahaa

So kat bawah ni aku share la kepada sape-sape yang wondering camne ke laporan kredit BNM aka CCRIS tu------------------>

laporan kredit CCRIS BNM
Kalau tak nampak silalah klik untuk besarkan...Kalau tak nampak gak tak dapek la nak nolong
Sebenarnya aku tak faham sangat pun bila tengok laporan kredit tu. So rajin pulak pi tanya kat pegawai kaunter BNM tu. Menurut dia aku ada outstanding balance lagi tiga bulan tak bayar untuk PTPTN sebab tu la ada amaun 3 (tiga) kat bulan November tu. Memang pun sebab gaji potong automatik bulan Oktober terus aku lalala tak selesaikan outstanding tu.

Next entry cite pasal bayar outstanding tu pulak ye.. Sekian la perkongsian status CCRIS PTPTN aku. Kalau sape nak semak bolehlah ke BNM ye tapi waktu office hours la dan mudah je semakan dan cetakan menerusi mesin dia je. So jangan terlupa Kad Pengenalan ye. Dia lebih kurang macam korang semak penyata KWSP tu... Ha gitu.

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Sepatutnya entry ni tahun lepas punya entry. Tapi tuan tanahkan terlebih rajin. Makanya banyaklah perkongsian yang akan back dated. Menulis untuk diri sendiri takpe la kot syok sendiri. Ni isu PTPTN yang automatik potong gaji aku.

Bulan Oktober 2016 yang lepas tengok duit masuk dalam bank berkurangan. So semak slip gaji bulan Oktober 2016 tu.....tara PTPTN dah memotongkan dirinya. Eh boleh pulakkan? Sebab sebelum tu pegawai PTPTN yang aku jumpa tu cakap untuk potongan gaji kena clearkan outstanding balance dulu. Tapi ni outstanding balance tak clear lagi boleh pulak ye sistem dia buat potongan gaji tanpa pengetahuan aku. Automatik okay....

Sebenarnya tak kisahpun sebab memang sooner or later nak buat potongan gaji gak sebab tu gigih bayar outstanding balanced yang bertukun tu. Sanggup tak breakfast weh. Untuk lunch siap bawak bekal lagi sebab gigih nak bayar hutang. Walaupun rasa macam down nak bayar sebab bunga-bunga cinta saje je pun bertahun nak habis bayar, principal tak usik lagi tu.

Setiap kali check penyata rasa macam kenapa tak bergerak je PTPTN aku ni.Pastu mulalah fikir kenapalah aku tak masuk kolej swasta je dan amek loan MARA... Macam kawan aku, hutang RM30,000.00 tapi sebab pointer 3 ke atas bayar RM6,000.00. Takde bunga siap dapat diskaun lagi. Tapi bila fikir lagi.....eh rezeki masing-masing la. Benda dah lepas hadap je.

Part penting lepas ni tak perlu fikir pasal nak bayar PTPTN dah sebab dah automatik potong gaji. Cuma slip gaji la tak cantik ada potongan PTPTN kat situ. Tapi takpe la yang penting sekarang tak perlu fikir cuma perkiraan tu kena buat gak la. Sebab bila tanya pegawai PTPTN camne perkiraan tu depa pun tak boleh jawab, jawapan depa sistem yang kira (pegawai yang aku jumpa la). Dah kalau sistem salah kira camne? Sebab aku pun bekerja dengan sistem kewangan, sistem pun tak selalunya betul.

PTPTN korang camne? Automatik potong gaji gak ke?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google Analytics Alternative