Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Kenapa susah payah nak buat surat ikatan amanah? Kan lebih senang kalau terus pindah milik segala hartanah kepada yang hendak diberi?

Bagi aku yang memilih surat ikatan amanah dalam urusan hartanah, ada sebab-sebab tersendiri yang orang cakap win-win situation. Di mana pihak yang memberi dan menerima dua-dua takkan rugi untuk jangka masa panjang jika berlaku sesuatu yang tak dapat dijangka. Dalam kes aku:


  • Manalah kita tahu ajal maut kitakan. Katakan aku mati dulu daripada mak aku yang memberi tanah, tanah tu kalau ikut hukum Islam dibahagi kepada waris-waris lain. So untuk secured, bila buat ikatan amanah, kalau aku mati sebelum mak aku, maka akan terbatallah ikatan amanah tersebut dan hak milik kekal menjadi hak mak aku.

  • Kalaulah tiba-tiba aku jadi jahat (nauzubillah minta dijauhkan)... Sebagai contoh mana la tahu aku berniat jual tanah yang dah dipindah milik kepada aku tu. Kesian mak aku, tak pasal hilang tanah sebab anak. So bila buat ikatan amanah selagi mak aku hidup, hak jual tanah hak mutlak mak aku.

  • Segala apa yang kita nak syaratkan boleh dimasukkan dalam surat ikatan amanah tu nanti mengikut keperluan kitalah. 

Mungkin nampak macam renyah dan rumit tapi untuk win-win situation bagi aku ikatan amanah adalah yang terbaik. Tu sebab kenapa aku pilih untuk buat surat Ikatan Amanah... Maklumlah ke depan hari kita tak tahu apa akan dan boleh berlaku.

So terpulanglah kepada diri nak memilih untuk terus pindah milik atau menerusi Surat Ikatan Amanah....

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...
http://www.pinterest.com/
Macam mana nak tahu seorang lelaki serius menjadikan kita sebagai suri hidupnya? Nak tahu lelaki serius dalam perhubungan. Maklumlah manusia ni pelbagai ragam dan perangainya dan tak sama anatara setiap orang. Phew topik agak berat ni ye... Well bila tahap curious dah tinggi gitu la jadinya..

Tak Putus Asa
Kalau serius suka dan berniat nak jadikan teman sehidup semati, mestilah si dia takkan berputus asa mendekati kita. Penolakan awal takkan dijadikan alasan untuk tidak terus mencuba untuk memiliki hatinya. Nampaklah usaha di situ dan tahap keseriusan si dia. Ni tidak, sekali cuba pastu senyap je... Pastu sekali sekala kontek...senyap... Boleh dianggap sebagai tak serius begitu.

Mendekati Keluarga
Kalau serius mestilah next step nak kenal dengan family kita. Berbincang untuk mengenali lebih rapat family perempuan. So nampaklah hala tuju hubungan tersebut ke arah yang lebih serius dan bukan sekadar bercinta sahaja. Ni da macam merisiklah.

Terima Seadanya
Terima seadanya diri kita dan keluarga kita. Bukan semua orang dan keluarga dia boleh terima kita dan keluarga kita. Sebagai contoh keluarga dia mungkin tak suka keluarga yang ada sejarah kahwin lebih daripada satu. So ni depend gak kat si dia, kalau dia bijak tackle family dia dan serius, InshaAllah family dia akan terima juga. Kalau tak, baiklah tak payah nak serius lebih-lebih.

Meminang dan Kahwin
Dah suka sama suka, so next step masuklah meminang segera... Umur makin berkurang dan bukannya makin bertambah... Jangan sia-siakan hidup orang tersayang kita. Halalkan hubungan dengan pekahwinan.

Point di atas bolehlah dijadikan sebagai penanda aras je, sebab setiap manusia tu tak sama tindakan dan pemikirannya. Nak tahu lelaki serius ke tak dalam hubungan tanya dia sendiri, nilaikan dengan mata hati, minta pendapat orang sekeliling. Buatlah keputusan yang bijak.

Paling utama...doa banyak-banyak, buat istikharah minta petunjuk dari Dia yang Satu. Moga dapat membantu sedikit sebanyak... 
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

sources:http://www.pinterest.com/

Berada di kalangan rakan-rakan sekerja di tempat kerja baru...bukanlah semudah yang ditafsir dan bukan juga sesukar mana.... Kena pandai bawa diri sebab kita tak kenal siapa kawan dan 'kawan'.

Berkawan je dengan semua orang dan jangan memilih kawan... Apa sahaja cerita buruk berkenaan rakan yang diceritakan oleh rakan lain dengar dan cuba nilaikan kebenarannya. Selagi boleh hadap, hadap je.

Disebabkan spesies yang tak pandai nak negatif kat orang sangat, kadang-kadang orang sekeliling kita yang lebih sedar kalau ada yang cuba mengambil kesempatan terhadap kebaikan dan kelurusan kita.

Tapi masih tetap positif, selagi mampu bertahan dan boleh hadap layankan aje. Manusia boleh berubah dan setiap manusia tu tak sama. Kawan pun macam tu pelbagai jenis peel kawan dalam dunia ni.

Asalkan tak beri kemudaratan pada diri, kawan la selagi masih sudi berkawan.

Cakap belakang? Maaf aku bukan orang sebegitu. Lebih baik diam dari bercakap yang bukan-bukan. Nilaikan sendiri dengan mata hati kita.

Menyampaikan keburukan kawan... Pun sama, sebab bagi aku buat apa nak putuskan silaturrahim sesama kita berpunca daripada mulut kita yang suka menyampai-nyampai cerita. Kecuali sesuatu yang betul-betul perlu dan penting untuk disampaikan.

Tapi aku pun manusia biasa...terkadang mulut terlanjur berkata-kata, tangan laju menaip perkataan....

Ya Allah tetapkan hatiku supaya tidak membuka aib diri, aib kawan-kawan ku.... Jagakan lidahku, gerak tubuhku agar tidak menyakiti manusia lain. Berikan daku ketabahan untuk menghadapi segala tohmahan. Jauhkanku daripada riak dan takbur. Lindungi diriku daripada segala fitnah dan niat tidak baik manusia lain.

Kawan tetap kawan... Sebaiknya jangan dijadikan lawan... Api kalau dicurah petrol tak ke lagi berapi? So selagi masih dan boleh bersabar... sabarlah duhai hati... Kawan manusia yang pelbagai ragam... Diri sendiri pun sama.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google Analytics Alternative