Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Menjenguk Mr. Nuffnang dan wow banyaknya CPUV @ BE yang on going. Macam ada kebenarannya pendapat Blogger Empayar Utama utarakan.

Sejak tak aktif dan bilangan entry makin menurun, banyak lak CPUV yang melekat kat blog ni. Wow masyuk... Hahaa tu orang akan cakap. Tapi tak pun sebabnya trafik menurun dan tak aktif, so bila dah credited pun tak banyak la. Banyak lagilah total income masa aktif dulu walaupun bilangan iklan nuffnang yang dapat tak sebanyak ni masa tu. Lebih berkualiti.

Apapun bersyukur. Alhamdulillah.... Sikit-sikit kumpul biarlah makan tahun nak cash out pun takpe... Heheee.

nuffnang
CPUV November + Disember

sources:http://www.pinterest.com/
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Kala diri memberi ruang untuk menerima orang lain dalam hidup, lain pula yang terjadi. Kita seolah menjauhi satu sama lain. Kau dengan ego kau, aku dengan ego aku.

Tak tahu siapa yang salah. Kau... Aku... Atau keadaan?

Kenapa nak menguji diri aku? InshaAllah aku boleh belajar sayang orang yang boleh menerima diriku dan keluarga.

Bagi aku... diam bererti bye-bye.. Mungkin tak bersungguh mengenali diri dan membiarkan aku dalam tanda tanya.

Aku gadis yang masih ada sifat malu, segalanya mungkin terbatas tak seperti yang diharapkan.

Bagiku lebih molek jika lelaki yang memulakan bicara, jangan terhegeh-hegeh sebab aku perempuan.

Mungkin bagi kau sebaliknya..Maaf kita tidak berada di landasan yang selari.

Apapun yang berlaku, kalau sudah tersurat ada jodoh di antara kita pasti bersatu.

Seandainya sebaliknya, mungkin kita bukan soulmate yang telah ditetapkan olehNya.

Semoga kita sama-sama jumpa soulmate kita dan bahagia. InshaAllah...

Nota Cinta...

Noktah Cinta..


Jodoh itu milik ALLAH
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...


Jarang-jarang dah update blog sekarang walaupun kadang-kadang hati tu nak sangat berblog. Takpe pentingkan mana yang penting dulu.

Wehuu tadi cek akaun Nuffnang. First time dapat CPUV @ BE serentak sebanyak ni. Kira CPUV Nuffnang terbanyak la yang serentak masih on going.

So tak salahkan abadikan sebagai entry di blog. Antara CPUV yang melekat lagi setakat ni. Advertisor yang sama tapi iklannya muncul kat tiga-tiga ad. Sikit-sikit kumpul...pendapatan pasif...


*******************************************
Esok kerja....selamat menghabiskan sisa-sisa hujung minggu... Tabahkan hati dan kuatkan semangat untuk setiap cabaran yang bakal dihadapi mendatang hari.
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Disertakan contoh Surat Ikatan Amanah untuk tanah sebagi panduan kepada yang nak buat Ikatan Amanah. Maklumlah kalau upah orang taipkan mahu kena keluar duit lagi sebagai bayaran.

Nak senang taip je sendiri surat tu dan print... Jimat la kos sikit sebab kalau tak salah nak upah dalam RM20 ke atas....


Next time kalau free ada masa kita share prosedur nak tukar hak milik guna Ikatan Amanah lak... Bukan semudah yang di jangka dan makan masa prosedurnya. Biasalah hal yang melibatkan tanah ni, memang sakit hati nak urus dengan prosedur pejabat tanah yang kadang kala tak jelas.

Kau Annoying aku...aku annoying balik kau, gitulah prinsip aku bila berurusan dengan pejabat tanah... Everything kena clear dan aku nak tahu SOP diaorang...
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Kenapa susah payah nak buat surat ikatan amanah? Kan lebih senang kalau terus pindah milik segala hartanah kepada yang hendak diberi?

Bagi aku yang memilih surat ikatan amanah dalam urusan hartanah, ada sebab-sebab tersendiri yang orang cakap win-win situation. Di mana pihak yang memberi dan menerima dua-dua takkan rugi untuk jangka masa panjang jika berlaku sesuatu yang tak dapat dijangka. Dalam kes aku:


  • Manalah kita tahu ajal maut kitakan. Katakan aku mati dulu daripada mak aku yang memberi tanah, tanah tu kalau ikut hukum Islam dibahagi kepada waris-waris lain. So untuk secured, bila buat ikatan amanah, kalau aku mati sebelum mak aku, maka akan terbatallah ikatan amanah tersebut dan hak milik kekal menjadi hak mak aku.

  • Kalaulah tiba-tiba aku jadi jahat (nauzubillah minta dijauhkan)... Sebagai contoh mana la tahu aku berniat jual tanah yang dah dipindah milik kepada aku tu. Kesian mak aku, tak pasal hilang tanah sebab anak. So bila buat ikatan amanah selagi mak aku hidup, hak jual tanah hak mutlak mak aku.

  • Segala apa yang kita nak syaratkan boleh dimasukkan dalam surat ikatan amanah tu nanti mengikut keperluan kitalah. 

Mungkin nampak macam renyah dan rumit tapi untuk win-win situation bagi aku ikatan amanah adalah yang terbaik. Tu sebab kenapa aku pilih untuk buat surat Ikatan Amanah... Maklumlah ke depan hari kita tak tahu apa akan dan boleh berlaku.

So terpulanglah kepada diri nak memilih untuk terus pindah milik atau menerusi Surat Ikatan Amanah....

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...
http://www.pinterest.com/
Macam mana nak tahu seorang lelaki serius menjadikan kita sebagai suri hidupnya? Nak tahu lelaki serius dalam perhubungan. Maklumlah manusia ni pelbagai ragam dan perangainya dan tak sama anatara setiap orang. Phew topik agak berat ni ye... Well bila tahap curious dah tinggi gitu la jadinya..

Tak Putus Asa
Kalau serius suka dan berniat nak jadikan teman sehidup semati, mestilah si dia takkan berputus asa mendekati kita. Penolakan awal takkan dijadikan alasan untuk tidak terus mencuba untuk memiliki hatinya. Nampaklah usaha di situ dan tahap keseriusan si dia. Ni tidak, sekali cuba pastu senyap je... Pastu sekali sekala kontek...senyap... Boleh dianggap sebagai tak serius begitu.

Mendekati Keluarga
Kalau serius mestilah next step nak kenal dengan family kita. Berbincang untuk mengenali lebih rapat family perempuan. So nampaklah hala tuju hubungan tersebut ke arah yang lebih serius dan bukan sekadar bercinta sahaja. Ni da macam merisiklah.

Terima Seadanya
Terima seadanya diri kita dan keluarga kita. Bukan semua orang dan keluarga dia boleh terima kita dan keluarga kita. Sebagai contoh keluarga dia mungkin tak suka keluarga yang ada sejarah kahwin lebih daripada satu. So ni depend gak kat si dia, kalau dia bijak tackle family dia dan serius, InshaAllah family dia akan terima juga. Kalau tak, baiklah tak payah nak serius lebih-lebih.

Meminang dan Kahwin
Dah suka sama suka, so next step masuklah meminang segera... Umur makin berkurang dan bukannya makin bertambah... Jangan sia-siakan hidup orang tersayang kita. Halalkan hubungan dengan pekahwinan.

Point di atas bolehlah dijadikan sebagai penanda aras je, sebab setiap manusia tu tak sama tindakan dan pemikirannya. Nak tahu lelaki serius ke tak dalam hubungan tanya dia sendiri, nilaikan dengan mata hati, minta pendapat orang sekeliling. Buatlah keputusan yang bijak.

Paling utama...doa banyak-banyak, buat istikharah minta petunjuk dari Dia yang Satu. Moga dapat membantu sedikit sebanyak... 
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

sources:http://www.pinterest.com/

Berada di kalangan rakan-rakan sekerja di tempat kerja baru...bukanlah semudah yang ditafsir dan bukan juga sesukar mana.... Kena pandai bawa diri sebab kita tak kenal siapa kawan dan 'kawan'.

Berkawan je dengan semua orang dan jangan memilih kawan... Apa sahaja cerita buruk berkenaan rakan yang diceritakan oleh rakan lain dengar dan cuba nilaikan kebenarannya. Selagi boleh hadap, hadap je.

Disebabkan spesies yang tak pandai nak negatif kat orang sangat, kadang-kadang orang sekeliling kita yang lebih sedar kalau ada yang cuba mengambil kesempatan terhadap kebaikan dan kelurusan kita.

Tapi masih tetap positif, selagi mampu bertahan dan boleh hadap layankan aje. Manusia boleh berubah dan setiap manusia tu tak sama. Kawan pun macam tu pelbagai jenis peel kawan dalam dunia ni.

Asalkan tak beri kemudaratan pada diri, kawan la selagi masih sudi berkawan.

Cakap belakang? Maaf aku bukan orang sebegitu. Lebih baik diam dari bercakap yang bukan-bukan. Nilaikan sendiri dengan mata hati kita.

Menyampaikan keburukan kawan... Pun sama, sebab bagi aku buat apa nak putuskan silaturrahim sesama kita berpunca daripada mulut kita yang suka menyampai-nyampai cerita. Kecuali sesuatu yang betul-betul perlu dan penting untuk disampaikan.

Tapi aku pun manusia biasa...terkadang mulut terlanjur berkata-kata, tangan laju menaip perkataan....

Ya Allah tetapkan hatiku supaya tidak membuka aib diri, aib kawan-kawan ku.... Jagakan lidahku, gerak tubuhku agar tidak menyakiti manusia lain. Berikan daku ketabahan untuk menghadapi segala tohmahan. Jauhkanku daripada riak dan takbur. Lindungi diriku daripada segala fitnah dan niat tidak baik manusia lain.

Kawan tetap kawan... Sebaiknya jangan dijadikan lawan... Api kalau dicurah petrol tak ke lagi berapi? So selagi masih dan boleh bersabar... sabarlah duhai hati... Kawan manusia yang pelbagai ragam... Diri sendiri pun sama.
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Bulan Ramadhan telah melabuhkan tirai... Bila dah masuk Syawal, ramai yang mengambil kesempatan melaksankan Puasa Sunat iaitu Puasa Enam.

Tetapi ada yang masih tertanya-tanya dan kurang pasti sama ada boleh atau tidak sekalikan puasa ganti dengan puasa Enam. Berikut beberapa soalan dan jawapan dari website Islam Grid berkaitan puasa ganti dan puasa enam.

Soalan:
Bolehkah puasa sunat kita selitkan dengan membuat puasa ganti (membuat kedua-dua puasa serentak dengan niat puasa sunat dan puasa ganti bulan ramadhan)?

Jawapan:
Puasa qadha' (ganti bulan ramadhan ) boleh disatukan dengan puasa sunat dengan niat puasa qadha' (ganti) dahulu kemudian niat puasa sunat. Sekiranya diasingkan adalah lebih baik.


Soalan:
Saya masih tercari-cari kebenaran tentang puasa enam di bulan syawal boleh digabungkan dengan puasa ganti ramadan. Apakah hukum jika kita melakukannya serentak, dimana maksud mengganti puasa ramadhan sekaligus menunaikan puasa enam?

Jawapan:
Saudari wajib mengqada puasa Ramadhan terlebih dahulu dan diikuti puasa sunat selepas selesai mengqada'kan puasa Ramadhan atau mengqadakan puasa yang ditinggalkan pada bulan syawal dan sekaligus akan mendapat pahala sunat puasa enam di bulan Syawal tanpa digabung niatkan dengan puasa qada' dan sunat.


Soalan:
Adakah kita perlu menggantikan puasa terlebih dahulu dan baru boleh melaksanakan ibadah puasa enam?Adakah ianya boleh dilakukan bersama-sama.

Jawapan:
Sekiranya saudari mampu menggantikan puasa terlebih dahulu dan melaksanakan ibadah puasa sunat di bulan syawal maka itu adalah lebih afdhal. Jika tidak mampu berbuat demikian saudari boleh lakukannya
bersama-sama.


Kesimpulannya:
Apa yang daku faham Puasa Enam dan Puasa Ganti bolehlah disekalikan pada bulan Syawal ni. Selamat beramal....

Sumber Rujukan: IslamGrid
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Setelah lama menyepi dari dunia blog... Salam Aidilfitri untuk semua... Maaf zahir batin atas segala kesalahan, keterlanjuran dan kekhilafan dari segala aspek.

Terasa janggal setelah sekian lama tidak berblog. Dunia blog masih tetap di hati cuma masa dan keadaan menyebabkan tuan blog menyepi.

Perkembangan diri...Alhamdulillah dah berpindah ke rumah sewa yang lebih dekat dengan tempat kerja. Tetapi dekatnya hanyalah seketika...tak sampai sebulan lamanya. Diri ditukarkan ke tempat lain, tapi tak la sejauh sebelum ni. Cuma biasalah Kuala Lumpur dan kesesakan lalulintas sangat la normal.

Kerjaya...baru sebulan di tempat baru. Masih menyesuaikan diri dan memahami tugas baru. InshaAllah akan cuba menjalankan amanah yang diberi sebaik mungkin.

Keluarga...Masih cuba nak memberi yang terbaik untuk keluarga tersayang. Moga rezeki murah untuk diri dan family.

Jodoh... Serah pada Dia yang satu. Doakan yang terbaik sahaja, semua ketentuanNya...

Kesihatan... Alhamdulillah masih mampu menjalani kehidupan seperti biasa dan kadang-kadang luar biasa. Cuma berat semakin turun sejak puasa, moga naiklah ke berat yang ideal.

Entry pertama di bulan Ogos... Cari mood untuk kembali berblog.
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...
sources:http://www.pinterest.com/
Topik hari ni jodoh pilihan keluarga. Wah dah macam semanis kurma pulak dah ye... Hehee ini versi kepala otak aku sendiri. Di zaman moden serba canggih ni jangan ingat dah takde jodoh pilihan keluarga. Masih ada lagi dan masih wujud. Tu semua terpulang kepada individu tu sendiri sama ada jodoh tersebut dicari sendiri atau keluarga yang tolong carikan.

Setiap apa yang berlaku pasti terselit hikmah, kalau di zaman dahulu kala jodoh pilihan keluarga ni lebih kepada kau nak ke tak nak ke, tetap kena kahwin gak. Diktator keluarga dalam membuat keputusan jodoh anak mereka. Dah macam satu paksaan. Paksa rela kot istilah yang lebih tepat. Selalu berlaku pada si gadis sunti la. Kalau orang masuk meminang, mak ayah suka maka itulah jodoh gadis tersebut. Tak semua macam tu tapi kebanyakan orang zaman dulu-dulu gitu la.

Tak pun keluarga dua-dua belah pihak memang nak berbesan, diaturkan perkahwinan untuk menyatukan anak-anak mereka. Nak merapatkan ukhwah katanya. Betul la tu... Ada yang tak nak orang luar mewarisi harta, so kahwin pun di kalangan saudara jugak.

Erm ada yang bahagia kekal sampai ke anak cucu. Ada la juga yang cerai berai tiada persefahaman. Hurm semua tu sebenarnya jodoh. Dah tersurat sampai setakat tu jodoh si polan dengan si polan. So masih nak salahkan jodoh pilihan keluarga ke?

Zaman dah berubah, soal jodoh pandai-pandailah cari sendiri. Tetapi kalau nak diikutkan mencari pasangan untuk anak tanggungjawab mak ayah gak. Just my humble opinion la... Bila sampai masa yang sepatutnya tapi anak-anak belum bertemu jodoh mereka, keluarga mesti risaukan. So tak salah jadi orang tengah untuk mencari jodoh terbaik untuk anak-anak.

So mana satu pilihan korang? Jodoh pilihan keluarga atau sendiri? Perlu tengok situasi jugak bagi aku. Kalau dah ada pilihan sendiri boleh la proceed ke next step. Tapi bila pilihan sendiri tak memberi apa-apa kepastian, tak salah pertimbangkan pilihan keluarga.

Aku: Proses Taaruf tak berjalan lancar. Takpe mungkin ada hikmah...mungkin dia bukan yang terbaik seperti yang didoakan oleh seorang ibu untuk anaknya.
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...
sources:http://www.pinterest.com/

Kerana Aku Seorang Perempuan...
Walau nampak seperti seorang gadis yang ceria dan happy go lucky, disebaliknya terselit kedukaan yang tidak terluah dek hati. Biarlah segalanya tersimpan jauh disudut hati, sampai masa maka sang pinatubo pasti meletus jua nanti. Kedukaan itu kadang-kala menjadikan perempuan seorang yang lebih tabah dan kuat diri. Kedukaan itu menjadikan diri matang menempuhi hidup ini.

Kerana Aku Seorang Perempuan...
Sayang dan Rindu yang bercambah dihati terpaksa dibiarkan layu mati. Walaupun istilah perigi mencari timba sudah menjadi kebiasaan, namun bagi gadis separa moden seperti aku perasaan segan dan malu mengatasi segalanya. Siapalah diriku untuk memulakan sesuatu yang tiada kepastian yang pasti? Bercakap dan menasihati orang lebih mudah mungkin....

Kerana Aku Seorang Perempuan...
Memuaskan hati semua orang bukanlah semudah yang dijangkakan, namun kucuba juga sedaya upaya supaya tiada hati yang terkesan dengan diriku. Penatnya menjaga hati orang sedangkan hati sendiri hancur luluh tiada yang perasan.

Kerana Aku Seorang Perempuan...
Masih menanti pemilik tulang rusuk... Yang mampu membetulkan hatiku yang bengkok, menjadi imam kepada diriku. Walaupun sindiran sinis mula kedengaran betapa memilihnya empunya hati. Diri yakin kalau sudah tersurat jodoh dengan 'seseorang' maka akan berakhirlah dengan ikatan yang sah. Jika sebaliknya mungkin tersimpan hikmah yang hanya Dia lebih mengetahui.

Kerana Aku Seorang Perempuan...
Perasaanku sukar dimengerti, perbuatanku sering disalah erti, percakapanku seperti tiada erti. Terkadang ku tidak dipeduli, wujudku bagaikan fantasi.

Kerana Aku Seorang Perempuan...
Aku terus tabah dan kuat. Biarlah apapun yang terjadi, aku cuba menjadi seorang perempuan yang tabah dan kuat semampu diriku. Biarlah dimata orang aku lemah, tetapi diri sendiri tahu dan faham apa yang telah aku tempuhi.

Semuanya Kerana Aku Seorang Perempuan...

Aku: Sekadar Nukilan hati, tiada kaitan dengan yang hidup atau telah mati, waima tuan blog sekali pun...
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...
sources:http://www.pinterest.com/

Untuk Awak...
Terima kasih kerana hadir dalam hidup saya
Walaupun seketika
Walaupun untuk menghancurkan hati saya
Dengan harapan palsu

Untuk Awak...
Walaupun saya kecewa
Tetapi saya masih mampu untuk teruskan hidup
Saya masih terus doakan yang baik-baik untuk awak

Untuk Awak...
Walaupun hati saya terluka
Walaupun hati saya sakit
Saya redha..
Mungkin ini Ujian Allah untuk saya

Untuk Awak...
Terima kasih kerana membuktikan
Saya seorang wanita yang tabah

Mungkin kita takde jodoh dengan dia sebab kita akan jumpa dengan jodoh yang lebih baik daripada dia. 

p/s: Tiada kaitan dengan tuan blog...

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...
sources:http://media-cache-ak0.pinimg.com/236x/99/35/5d/99355d76734fb6172811458497da4b65.jpg

Setiap negara punya undang-undang sendiri di jalan raya, Malaysia  pun punya undang-undang sendiri. Tetapi masih ramai yang kurang ajaran bila di jalan raya. Ntah la nak salah siapapun tak tahu la.... Sebab kadang-kadang terasa diri pun kurang ajar juga bila di jalan raya (tapi aku ni skema je selalu). Heee attitude, situasi mungkin...

Tetapi secara logik akalnya, jika seorang pemandu ingin menukar lorong, seharusnya memberi signal supaya niat suci murni ingin bertukar lorong dapat dikesan oleh pemandu lain. Tak gitu? Dalam undang-undang pun ada, cuma pada pandangan peribadi aku, tak ditekankan sangat. Setakat belajar dan ambil lesen, pastu ikut kepala otak sendiri masa memandu.

Kalau dah salah lorong, ingin bertukar ke lorong yang betul, bagilah signal elok-elok. Ni bagi tayar je seolah-olah bawa kereta 'makan jalan'. Mana orang tahu niat tersebut wahai manusia oi. Dan mengikut hukum logik akal dan alam, kau dah salah lorong, kalau orang tak bagi jalan jangan nak melulu-lulu terjah himpit orang jugak. InshaAllah akan ada yang baik hati bagi laluan kat kau nanti, tu pun kalau kau signal beria-ria. Kalau tak dapat hon kena maki ada la.

Jangan nak bersikap cerdik sombong sangat dengan tak bagi signalnya, himpit orangnya. Tolonglah bersopan sikit dan hormat pemandu lain. Dah sah-sah kau yang salah lorong pun. Erm ke buat-buat salah sebab tak nak q barisan panjang sangat? Hanya diri kau sendiri yang tahu pun.

I know ramai yang meremehkan bagi signal. Tetapi bagi aku signal tu amat penting, walaupun kadang-kadang terasa remeh nak bagi signal, paksa diri juga bagi signal. Alhamdulillah 2 kejadiaan yang berlaku, signal la penyelamat aku daripada kena hit.

Sebagai iktibar, experience aku sendiri. Masa kat bulatan, memang takde kenderaan lain dan jalan lengang masa tu, malas terasa nak bersignal. Tapi bagi jugak buat syarat je. Rupanya ada sebuah lori kecik kat blind spot masa tu. Laju lak lori tu. Tapi sebab dia nampak signal daku bagi kot, takde la dia hon aku walaupun nyaris nak hit sikit je lagi. Masa tu sangat bersyukur sebab aku bagi signal walaupun tak ikhlas.

Aku: Baru je side mirror kena langgar hari tu dengan seorang perempuan ni. Gelojah sangat dia nak tukar lorong. Dah aku yang kat sebelah ni pun dilanggarnya. Dengan sticker P sepatutnya silalah berhati-hati dan jangan over confident sangat. Dan tolonglah bagi signal dan signal tu bagi lebih awal.
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Terimalah orang yang tahu dan sedar diri kita tak sempurna
Tetapi tetap melayan dan menganggap diri kita sempurna

Aku: Masih wujud lagi ke mereka yang boleh menerima dan menganggap orang lain sempurna walau sebaliknya? Untuk aku masih wujud walaupun terasa seperti dah pupus mereka yang begitu. Termasukkah aku dalam goongan masih ada tu.

Hahaa tanyalah diri anda sendiri dan nilaikan sendiri... 
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Dah lama nak post entry ni, tapi takde kesempatan. Daku ni salah seorang pengguna jalan dari Cheras-Kajang. Hari-hari lalu jalan yang sama sampai dah nak muntah lalu jalan yang sama. Banyak suka duka bersama laluan Cheras-Kajang ni.

Kalau perasan la, setiap tol kat Malaysia berlainan maklumlah seliaan pelbagai konsesi tol. Grand Saga, Plus, and apa tah lagi. Tol kat Jalan Kajang-Cheras ni, jarak touch dan palang pun agak jauh kalau nak banding dengan sesetengah tol lain.

Tapi yang menarik perhatian aku, palang tol kat Tol Batu 9 tu. Baru-baru ni je berpalang salah satu lorong Touch n Go dia. Kalau tak salah ingatan aku, asalnya palang tu pendek macam separuh je, lepas tu sejak awal tahun 2014 dah tak berpalang lane Touch n Go tersebut. Ha da togel without any palang.

So sesiapa je yang rasa nak free je boleh je la lalu je kot. Tapi akan ada bunyi siren kalau tak salah aku sesapa lalu tanpa touch. Aku? Eh mestilah touch sebab tak baik rasanya nak redah je sebab tak bermoral le. Aku kan skema...

Cuma terfikir lambatnya Grand Saga ambil masa untuk letak palang baru sebab konsesi tol kan kaya je, penyelenggaraan kecik macam tu take time berbulan-bulan ke? Dah la tu antara tol yang sibuk.

Penyibuk lak aku kan. Sebabnya aku ada peristiwa tak best kat tol Batu 9 tu....langgar palang tol....Hee tu yang jadi penyibuk terlebih tu. Masa memula kejadian tersebut, memang elak lalu lane tol tersebut. Sanggup bagi signal amek lane lain, punya trauma.

Tapi sekarang Alhamdulillah lalu je mana lane yang dah pegi tu. Benda dah lama berlalu, cuma berhati-hati lebih sikit lagilah. Huuu tol-tol.
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Sedang dalam proses mengemaskini tempate baru. Nak buat dari hari tu lagi. Kalau ada yang perasan blog asyik berubah template sebab tak sempat nak kemaskini punya pasal. Hahaa so macam tak betul je rasa blog sejak beberapa minggu lepas.

So meluangkan masa bermain dengan HTML untuk cantikkan template yang di'upload' ikut citarasa sendiri. Masalahnya banyak yang kena diubah, perlu search sana sini demi cantikkan template ni. Huhuu sape yang memang terer bermain coding HTML tu memang takde masalah kot.

Bagi aku yang memang tak tahu pasal coding ni memang kena rujuk sana sini la. Try and error sampai puas hati sendiri. Nak upah boleh je, tapi rasa lebih puas kalau diri sendiri yang buat.

So kalau ternampak pape yang pelik tu silalah tegur, mana taw coding aku tak menjadi. Lepas tu boleh syok sendiri pulak.. Haru tuan blog ni bila tukar template baru.

P/S: Tengah nak buat bloglist untuk kawan-kawan blog. Sory bloglist lama awal-awal lagi terkorban, so sabar ye nak akan dimasukkan semula. Bukan tak sudi buat bloglist....terhilang.

Lembutku bukan untuk dikasari.
Sopanku bukan untuk dibuli.
Manjaku bukan untuk menggodai.
Tangisku bukan untuk menagih simpati.
Ketawaku bukan bermakna aku hepi.
Senyumku bukan bermakna ku menyukai.
Marahku bukan bermakna aku membenci.
Benciku bukan bermakna tidak menyukai.
Nukilan: Aishah Jahirah
 Aku: Itulah perempuan yang sukar difahami....
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Ada lagi ke yang layak dapat BRIM tapi tak dapat? Daku salah seorang yang layak tapi tak dapat BRIM. Eh camne tu? Erm tertunggu-tunggu gak BRIM ni masuk ke akaun tapi hampeh sesen pun tak dapat.

Kebulur sangat ke nak BRIM? Dah tu yang kerajaan janjikan. So kenalah capati tepati janji yang dibuat. Tak gitu? Ini bukan entry politik ye, cuma kisah realiti hidup. Aku cuma golongan yang memerhatikan setiap apa yang terjadi dan dijanjikan. Politik bukan minat aku pun, sekadar ambil peduli apa yang berlaku.

Disebabkan kesibukan kerja hakiki, update BRIM pun hujung bulan 1 dekat-dekat nak tarikh tutup masa tu. Orang lain dapat BRIM, daku tak dapat-dapat. Padahal tahun lepas dapat je. Pelik pulak rasa. Apa status pun tak diketahui.

Tapi hari ni buka email, mata tertumpu kat satu email ni daripada BR1M@hasil.gov.my. Korang bacalah sendiri...
Tak Lulus dengan kod alasan bernombor 19
Okey kita rujuk pulak kod-kod alasannya ye....
19-Pemohon wujud sebagai tanggungan permohonan lain
Eh bila masa pulak dah aku jadi tanggungan orang lain? Sedangkan sekarang aku yang tanggung mak aku. Apa ke sengal sistem diaorang ni. Seingat aku masa mula-mula BRIM diperkenal dulu memang aku diletakkan sebagai tanggungan mak aku sebab masa tu aku belum bekerja lagi, baru abeh blaja. Tetapi sekarang dah tak begitu. Sama-sama support each others.

Tahun lepas daku dapat je BRIM ni selaku orang bujang. Yang musykil nape tahun ni tak dapat? Nak kata gaji aku riban-riban, campur elaun tak lepasi RM1, 500.00 gak sebulan. Konpius dah aku... Aku rasa la diaorang ni punya sistem yang tak up to date. Ntah apa-apa je...

Yang lagi bertambah aku cakap sistem diaorang yang bermasalah, aku update BRIM  pada 24/01/2014. Siap print PDF lagi weh.... Tengok la tarikh pada PDF tu, aku tak alter apa-apa ye.... Ni memang yang ori...

Baca semula email yang aku dapat tu, 'permohanan tuan/puan bertarikh 23/12/2013 tidak diluluskan'... La bila masa la pulak aku buat permohonan bulan 12? Aku update permohonan pada 24/01/2014 la... Sabar je la...

Aku: Ramai yang cakap itu hak yang perlu dituntut kerana janji telah dibuat. Tapi dah tak dapat, kemalasan nak peduli lak. Cuma lebih kesian sebab ramai yang lebih susah dari diri mengalami nasib yang sama disebabkan sistem yang tak sistematik ni. Orang cakap, lebih elok takde dari layak dan mengharap tapi tak dapat-dapat. Peace....^_^
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Jemput semua pergi ke KFC berdekatan untuk mencuba KFC Zinger Reloaded. Hanya RM9.95 tidak termasuk govermant tax 6%. Eh tetiba je promote KFC Zinger Reloaded.

Daku takde la selalu makan KFC pun. Bila teringin atau tiada pilihan je makan. So hari tu tergoda la menengok Zinger Reloaded ni. Take as lunch....herm kenyang la jugak bagi aku. Nak makan nasi tak lalu hari tu.

Not bad la sebab zaman belajar dulu suka makan zinger burger tapi dah bertahun-tahun tak menjamah ala-ala burger KFC ni.

Yang belum try, try la kalau terasa teringin.

Aku: Hari ni cuti rehat. Macam nak melantak KFC je...hihi
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Ternampak ada iklan tesco menari-nari kat blog aku. Itulah CPUV yang sangkut untuk bulan Mac. Jadilah ada jugak CPUV kan. Tertarik pulak nak mengetahui lebih lanjut bila baca iklan yang berbunyi,'shop online, we deliver'.

So terus ke website tesco malaysia untuk menyiasat lebih detail. Owh tesco ada servis baru rupanya, delivery barang-barang kepada pelanggan. Erk macam Pizza, MC Donald ngan KFC delivery pulak.

Kepada yang berminat bolehlah klik iklan tu untuk mengetahui dengan lebih details. Korang boleh cek kat kawasan mana tesco terdekat dengan korang buat delivery. Nak shopping online ni korang kena la ada akaun online dengan tesco, apa-apa boleh rujuk website tesco.

Macam menarik je tak perlu nak sesak-sesak cari parking, tolak troli, harga promosi pun layak dapat, clubcard mata pun dapat. Tak payah susah-suash beratur kat kaunter nak buat bayaran. Semua kat hujung jari je...


Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Semenjak beberapa bulan yang lepas, daku dah curang dengan celcom internet prepaid. Sebabnya bila masuk ke smart phone mana la dia akan automatik disconnect. So tak pasal-pasal kredit aku jadi kosong kosong kosong. Maklum diri pun tak berapa nak peka. So daku dah stick dengan maxis internet prepaid le pulak.

Subscribe montly punya yang RM30.00 tu. Ala yang untuk mobile punya. Sebab maxis ni ada dua plan sebenarnya mobile dengan broadband. Broadband 1gb RM25.00, mobile RM30.00. Beza dua ni, lepas dah sampai 1gb kalau broadband memang tak leh guna dah. Tapi kalau amek mobile walaupun dah sampai kuota 1gb masih boleh digunakan tapi slow la. Broadband ni leceh kalau masuk smart fon sebab setiap kali nak guna kena pegi home page maxis untuk connect, so tak sesuai la untuk smart phone.

So alang-alang aku beli simkad maxis internet prepaid, aku subscibe je la mobile internet RM30.00 sebulan. Aku topup pun ngam-ngam sebulan je. Ha so bila cukup sebulan kredit expired sekali dengan internet prepaid je. Senang takde la kredit aku nak tinggal kosong kosong kosong...

Bolehlah setakat nak wechat, whatsaap, facebook, tengok video, instagram dan kadang-kadang buka blog. kalau rasa slow sangat tu, subscribe la yang daily punya ke, 3 days punya ke. Ala bukan selalu pun. Contoh bila nak berblog daku subscibe la daily ke quota upgrade punya ke. Tapi jarang kot subscribe sebab masih boleh berblog walaupun slow.

Cumanya kalau dok kat KL sesetengah area jangan harap la nak dapat internet. Hampeh... So kena tengok area jugak la. KL sesetengah kawasan guna Digi atau U Mobile lagi oke kot untuk internet. So selagi kawasan aku ni oke, daku guna je la Maxis Internet Prepaid Montly ni. Jimat pun jimat.

Entry Lain Berkaitan:
Maxis Internet Prepaid
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Darah Beku...

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Dulu gosip ni lebih sinonim dengan perempuan. Asal gosip je mesti kaum perempuan yang lebih mendapat nama suka bergosip. Tapi sekarang dah setara kot. Lelaki pun bergosip jugak. Cuma style berbeza la...Ha ah ada style kau lelaki ni bila berkumpul ramai-ramai bergosip.

Bila lelaki berkumpul...topik apa selalu yang mereka gosipkan? Hahaa macam-macam weh, lelaki sekarang kemain lagi diaorang bila dapat berkumpul sesama diaorang.

Al maklumlah dalam opis aku, aku dan kawan je bunga yang tersesat dikalangan kumbang-kumbang. Dengar ayat tu, kumbang-kumbang.... Means lebih ramai lelaki dalam opis aku tu. Erm patut la kena buli sokmo pun.

So bila diaorang bergosip aku yang perempuan ni naik segan. Maklumlah topik orang lelaki ni, sesuai untuk yang dah kahwin. Dah nama lelaki memang la pasal tut je la diaorang ni dok bergebang.

Mula-mula dulu ramah jugak mulut aku menegur, eh ingat sikit ada anak dara kat sini. Agak-agak la nak merapu pun. Phui macam simbah air ke daun keladi je sound tersebut. Takde effect langsung.

Sekarang? Lantak kome la nak merapu apa pun. Paling senang buat-buat tak dengar je walaupun terpaksa dengar. Ah stress jugak kadang-kadang sebab ada cerita hot diaorang yang boleh buat aku pandang bawah je merenung keyboard dan pandang depan merenung skrin komputer. Yang pasti tak hadap muka diaorang yang tengah bergosip tu.

Kalau ada hands free daku sumbat je telinga dengar lagu lagi syok. Pastu mula sengih-sengih gatal tengok aku (tak semua la). Ah memang dasar lelaki... Ops blogger lelaki jangan terasa, korang tak macam tukan. Siap buat pesanan, "awak cepat-cepatlah kahwin,best taw kahwin.rugi awak lambat kahwin".

Tak ke macam menyakitkan hati je ayatnya? Bengang seketika daku mendengarnya. Dalam hati menjawab, eh suka hati aku la nak kahwin bila pun, sebok apasal?

Bila lelaki berkumpul lebih kurang pompuan je la. Tapi topiknya memang 'hot'.... Rasa macam lebih teruk dari perempuan je pulak. Aha... Kan dah kena...

Bila berkumpul topik lain pun ada gak diaorang utarakan. Yang bukan 18sx tu boleh la daku join bahaskan. Maklum pompuan tersesat macam tu la dikalangan lelaki, terpaksa pandai-pandai bawak diri. Jangan memerangkap diri sudahlah kan....
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Korang pernah cek tak sama ada entry korang ada yang dicopy paste? Sebijik-sebijik pulak tu... Hurm tak kisah la nak copy paste sebijik-sebijik pun, pengetahuan untuk dikongsi. Tapi tolonglah beretika, sekurang kurangnya backlink/credited la semula ke blog yang korang 'curi' entry tu.

Hari ni tak tahu nape tergerak hati nak cek ada ke entry yang 'dicuri' orang. Istilah curi rasanya tepat untuk sesiapa yang copy paste hasil kerja orang lain tanpa rasa berdosa tak nyatakan sumbernya. Sebagai seorang blogger silalah beretika dan jangan sesuka hati copy paste idea orang lain.

Memang la aku cakap tak kisah pun sebab dah tu pengetahuan untuk dikongsi bersama. Tapi dah kalau sejibik camne tu? Ha ni daku bagi screenprint blog yang ayatnya hampir 100% sama dengan entry daku tulis sebelum ni. Tak ke curi namanya? Hurm Sabar je la....

'Ni dari google aku printscreen-erm rasa macam tak elok pulak dedahkan URL mereka yang 'terlibat'. Bukan nak berlagak baik ye, tapi masih punya hati dan perasaan. So takde la baik pun sebab korang boleh search je...


Ni entry original-Cara Delete Akaun Facebook

Ni fake entry 1- Baik sikitlah gambar2 dia print screen sendiri. Ayat hampir 100%-Entry Kena Curi

Ni fake entry 2-memang 100%-Entry Kena Curi

Yang terkilan takde lak dia credited kan dari mana sumber dia dapat. Tu yang tajuk entry, Entry Kena Curi... Hurm...

Aku: Pesanan untuk blogger sekalian, beretikalah semasa berblog, kalau dah memang amek entry orang silalah nyatakan sumbernya. Kebanyakan entry aku, hasil idea daku sendiri kecuali daku nyatakan sebaliknya. Memang terkilan...:(
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Entry berkisar hati dan perasaan lagi... Seorang wanita hatinya memang sensitif dan cepat tersentuh terutama dengan orang yang tersayang (tapi ada gak kot sebaliknya-takde perasaan barangkali atau mampu berpura-pura takde perasaan?).

Erm... Kalaulah lelaki faham apa yang wanita inginkan, kata hati hati wanita... Ada je yang faham, pura-pura tak faham pun ada, yang tak faham pun wujud. Ni da macam kesinambungan entry Untuk Lelaki: Perkara yang Perempuan Suka...
  • Kalaulah Lelaki Faham...
    • Perempuan suka lelaki kesayangan mereka text dan call setiap hari. Sebenarnya satu mesej gud morning dan satu mesej gud nite pun memadai dan dah menceriakan hidup perempuan walau sesibuk manapun lelaki kesayangan mereka tu. So take note ye lelaki, tapi jangan la tiap-tiap hari sekadar nak mesej gud morning dan gud nite je... Maksudnya kalau takde masa sangat tu je...Ada faham?
  • Kalaulah Lelaki Faham...
    • Perempuan akan suka bila lelaki kesayangan mereka beralah ketika bergaduh. Hee gentleman la kan, maksud beralah ni takde la sampai lelaki kesayangan kena ikut semuanya. Ye la kadang-kadang gaduh sebab hal kecik je, so tak salahkan korang selaku lelaki gentleman mengalah... Mengalah bukan bererti kalah...right?
  • Kalaulah Lelaki Faham...
    • Perempuan sangat suka bila lelaki kesayangan yang mulakan sesuatu. Contoh mulakan perbualan, mula text dulu....Kami pompuan (tak semua kot) rasa sangat sweet bila lelaki yang mulakan sesuatu. Hee so please take note....:)
  • Kalaulah Lelaki Faham...
    • Perempuan suka ayat yang sweet dan mengambil berat. Setengah lelaki ni kan dia mesej macam nak tak nak je. Sepatah dua je. Oke...xpe la...ye ke... Kalau aku la terus rasa macam tak nak balas mesej camni. Langsung tak peka perasaan orang. Memang la dah jenis orang suka mesej gitu, tapi please la matikan mood je...:(
  • Kalaulah Lelaki Faham...
    • Sesetengah perempuan suka lelaki yang mendominasi keadaan. Contoh buat keputusan, nak pergi mana dan sebagainya. Tapi setengah perempuan pulak suka mendominasi lelaki, maksudnya lelaki kena ikut segala kemahuan mereka. Aku suka lelaki yang mendominasi keadaan tetapi dalam masa yang sama pandangan perempuan kena juga amek kira ye. Sebab aku ni dah tahap malas nak buat keputusan sendiri. Dah penat nak berfikir...hahaa boleh gitew?
  • Kalaulah Lelaki Faham...
    • Perempuan sangat suka lelaki yang hormat perempuan. Dah tu mak ko pun perempuan jugakkan... So bila seorang lelaki hormat perempuan, automatik sepatutnya dia akan hormat kita sebagai perempuan kesayangan dia. Tak gitu? Aha lebih kurang la...
  • Kalaulah Lelaki Faham...
    • Perempuan amat suka lelaki yang jujur. Yes untuk perkara tertentu, ada yang masih perlu diletakkan sebagai private and confidential-tapi bukan semuakan. Dah cakap sanggup terima seadanya. So fikir-fikirkan lah....
  • Kalaulah Lelaki Faham...
    • Perempuan memang teramat suka bila lelaki kesayangan peka dengan perubahan perasaan mereka. Rasa comfort, secure je dengan lelaki macam ni. Biasa la perempuan ni perasaannya berubah-ubah, mood berubah. Dah lelaki kan selalu cakap, 'datang bulan pe minah ni'. Dah memang bulan tu teman akrab setiap perempuan normal, so? Ada la lelaki yang cakap, 'dah asyik aku je yang nak faham'. Eh macam la perempuan tak pernah bertoleransi langsung. Kan.... So kata kuncinya sama-samalah peka ye dengan perubahan emosi pasangan masing-masing.
  • Kalaulah Lelaki Faham...
    • Perempuan diam bukan bererti dia tak sayang, tak rindu. Macam point diatas, perempuan (tak semua) suka lelaki yang mulakan. Kalau lah lelaki faham...tentu lelaki akan hiraukan wanita kesayangan masing-masing...:)

********************


Aku: Entry hati dan perasaan lagi.. Terasa diri tidak difahami..:(

Entry Lain yang Berkaitan:
Untuk Lelaki:Perkara yang perempuan Suka
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Hidup setiap insan pasti diuji, ujian tu memang setiap orang pun dapat. Cuma tahap diuji dan ketahanan diri je berbeza-beza. Dah namanya pun manusia yang unik, diciptakan tidak sama setiap orang. Tak faham jugak kalau ada orang yang suka samakan diri dia dengan orang lain.

Eh macam emo lak mukadimah. Erm tak nak emo-emo la...Itukan hak masing-masing. Do I care? Aha teruk budak Aishah ni... Tajuk entrynya tawar hati tapi merapu ke ujian la, emo la.. Haip biasa tu lari topik.

Erm tawar hati? Kenapa nak tawar hati? Tak tawar hati tak boleh ke? Tawar hati kat sapa?

Banyak le pulak persoalan... Meh kita huraikan satu-satu...

Tawar hati ni banyak sebab musababnya.
  • Tawar hati sebab rasa diri tak dihargai. Contoh la kat tempat kerja, kita rasa dah buat sebaik mungkin. Dah cuba yang terbaik la tapi orang sekeliling tak bekerjasama. Bos pulak tak hargai apa kita buat. Lama-lama boleh tawar hati beb. Takde appreciation langsung.... 
  • Tawar hati tak diberi perhatian. Contoh paling bagus dengan si dia la. Buat endah tak endah je, eh wujud lagi ke aku dalam hati dia ni? Ha kan hati dah berkata-kata, setan dah berbisik-bisik. Bila rasa si dia ni macam tak serius je, tawar hati beb.
  • Tawar hati dengan kehidupan. Macam bahaya je bunyinye... Ha ni memang bahaya, sebab silap langkah ada yang sampai bunuh diri atau bahasa omputihnya 'suicide'. Idak la teman sampai nak suicide ni.

Uik cheq, hang tawar hati kat sapa?
  • Tawar hati dengan si dia tersayang, tawar hati dengan family, tawar hati dengan kawan-kawan, tawar hati dengan orang sekeliling. Eh banyaknye calon calon hati ye... 

Tak boleh ke kalau tak tawar hati?
  • Boleh je... Awat plak tak boleh? Tapi biasa la bukan tiap saat pun nak rasa tawar hati. For me tawar hati tu perkasa biasa la. Rencah kehidupan... 
  • Rasa tawar hati tu selagi masih terkawal ianya perkara normal. So what? Hahaa ayat...jangan marah eaa...

Macam mana nak bagi tak tawar hati?
  • Positive thinking of course-fikir positif dan berprasangka yang baik-baik je. Idak la hati tu terasa tawar setawarnya. Kiranya tawar tapi cepat-cepat berperisa la. 
  • Senyum je walaupun kenyataan sangat pahit dan pilu. Ah ada ku kesah? Lebih kurang macam tu la....hepykan diri walaupun sebaliknya. So hati pun InshaAllah takde la tawar sangat nanti.
  • Buat yang terbaik tanpa harapkan pujian/balasan. Tipu la weh at least mesti nak someone appreciate tapi sometime bila di masa dan waktu yang salah terpaksa la set di fikiran, aku tak harapkan apa-apa.
So, tawar hati ke? Tanya hati jawab la sendiri...Sekian.


*******************************************
Aku: Tawar Hati nak balik Perak... Rasa seperti nak bawa diri jauh-jauh je...
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Sejak tersiar kat media massa Ultraman diharamkan, tu dia kebanyakan news feed semalam semua pasal ultraman je. Glamer kau Ultraman...

Erm apa yang daku faham buku Ultraman yang dicetak dalam versi Bahasa Melayu tu yang diharamkan bukannya total Ultraman. Eh tataw la kot aku yang tersalah faham...

Sebab dikatakan kat dalam buku tu ada perkataan Allah. Nak lebih jelas baca sini la---->http://berita-harian.net/agama-2/punca-utama-komik-ultraman-the-ultra-power-diharamkan/

Aku ni pun dulu membesar dengan cerita Ultraman kot sejak sekolah rendah lagi. Mesti bertapa depan TV nak tengok Ultraman. Dulu Ultraman Taro rasanya.. Eh ye ke? Hee rasanya la... Pastu Power Rangers, Kesatria Baja Hitam... Zaman aku le tuh masa sekolah rendah dulu. Hehee

Dah besar je tak bape minat nak tengok semua tu dah. Tapi kalau anak-anak buah tengok, boleh je join lagi. Aku kan fleksibel...kih3

Aku: Tapi aku rasa tu macam masalah translater kot. Ye la buku tu dari Bahasa Inggeris diterjemah ke Bahasa Melayu. Mungkin ayat dia tak patut macam tu kot... Ada perkataan Allah yang memang sensitif.
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...


Dalam keadaan cuaca yang tidak berapa baik sekarang, kebanyakan masa memang panas dan cuaca berjerebu, macam-macam sakit boleh terkena. Salah satu penyakit yang senang kena ialah ulser di dalam mulut. Hee macam yang aku tengah kena sekarang la.

Ulser kat mulut dan kat lidah. Wuu sakit teramat kot. Nak makan pun siksa amat. Ulser-ulser..

So tips untuk cepatkan ulser sembuh atau baik:

  • Pastikan minum air kosong secukupnya supaya proses penyembuhan ulser tidak terganggu. Ye la dah kalau minum air pun malas je, bila nak baiknya. Kih3 sila jangan contohi aku yang agak malas minum air minggu lepas, terlalu sibuk sebenarnya sampai air pun lupa minum. Sudahnya terkena ulser.
  • Bolehlah beli Bonjela, Anbesol atau krim lain di Farmasi dan letakkan kat tempat yang ada ulser untuk menyejukkan kawasan terkena ulser sekaligus mempercepatkan proses penyembuhan.
  • Kepada yang tahan sakit macam aku, rajin-rajin la kumur air garam ye... Hehee memang agak pedih tapi rasa lebih oke dr kumur listerine. Hee kalau yang boleh kumur listerine tu boleh kumur listerine. Ni supaya bakteria dalam mulut takde la bermaharajalela.
  • Make sure kebersihan mulut terjaga sepenuhnya kalau nak cepat sembuh ulser mulut tu cepat. Ha jangan lupa berus gigi dan berkumur setiap kali selepas makan dan sebelum tidur. Nanti bakteria bertapa confirm lambat lak sembuhnya.
  • Gunakan ais batu untuk sembuh ulser cepat. Kemam kat tempat yang ada ulser tu. Selain mengurangkan rasa sakit, dapat kecutkan ulser tu cepat. Aha fakta mana tah aku amek tapi aku buat oke je. Kalau rasa macam sejuk sangat ais batu tu, minum air ais pun oke kot.hehee
  • Jangan jilat tempat ulser dengan lidah...haha tapi yang ni aku sendiri susah nak hindar. Patut ulser aku tak baik-baik lagi kot.. Eh baru sehari dua kena kot takkan nak elok dah..hihi
  • Elakkan makanan pedas dan panas...Elakkan kafein supaya proses sembuh cepat je... Tapi bagi aku lak, makan makanan pedas tu lg cepatkan proses sembuh.. Depends kat orang kot...:)
  • Yang terbaik, jumpalah dengan doktor ye supaya korang mendapat rawatan pakar...
Aku: Bila ulser nak baik ni..huwaaa..:(
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Tentang dia...Hurm bukan tajuk lagu ye.. Tapi memang tentang dia..

Tentang Dia...
Latar kami berbeza. Aku cuma gadis kampung biasa yang dah menjadi separa bandar. Masih tercari-cari kebahagiaanku sendiri, masih samar dalam kealpaanku sendiri. Dia...latar agama melatari kehidupannya, walaupun dia manusia biasa tetapi asasnya tentu lebih kukuh dari diriku.

Tentang Dia...
Hati seperti terarah untuk menyayangi dia.. Di saat hati keliru dengan insan-insan sekeliling, dia hadir dalam hidup. Mulanya hati menyamakan dia dengan lelaki-lelaki yang bermulut manis. Ya kata-kata dia, hujah dia selalu terasa seperti dia lelaki bermulut manis.

Tentang Dia...
Semakin lama kenal, terbit perasaan suka. Terasa perasaan sayang mula bercambah. Tapi hati masih berstatus ALERT. Siapalah aku untuk dia. Layakkah aku menjadi 'soulmate'nya.

Tentang Dia..
Terkadang tewas dengan perasaan sendiri. RINDU mula menyapa hati. Hati mula mengambil tahu, mula mengambil berat walaupun kadang-kadang cuba menidakkan kata hati.

Tentang Dia...
Biarlah perasaan sayang, rindu tersebut terus berkembang. Doaku jika dia bukan untukku, luputkan dia dari hidupku. Alihkan perasaan sayang dan rindu tersebut. Kerana ku percaya setiap apa yang berlaku pasti terselit hikmahNya...

Nukilan rasa: Aishah Jahirah
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Setelah lama tak bersiaran...ramai yang curang dengan Nuffnang ye. Hehee dengarnya Nuffnang dah tak banyak iklan yang bersiaran kat blog masa awal bulan Januari aritu.

Erm mungkin gak sebab tengok ketiga-tiga yang muncul semua iklan churp-churp je. Patutlah ramai blogger yang dah curang dengan Nuffnang ye. Dan tahun ni dah masuk bulan tiga hanya satu CPUV @ BE yang lekat kat blog aku bila dicek.

Mungkin sebab aku tak aktif sangat kot, tanya usha punya usha blogger yang aktif pun tak dapat CPUV baru sangat. Siap decide curang lagi dengan Nuffnang.

Apa-apa je la...Hee biarlah dulu dengan Nuffnang sebab takde masa pun sangat nak ngadap blog apatah lagi nak bertukar ke advertiser yang lain.

Aku: Kot tergerak hati nak curang, aku bagitaw..hik2

Aku: Tapi Nuffnang macam dah normal je iklan-iklan dia...xde la macam bulan sebelum ni asyik churp-churp punya iklan je.
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Sungguh tak boleh blah tuan blog ni... Awal bulan dua je berjaya post entry, lepas tu tak jejak blog dah. Hee kesibukan melanda diri camtu la. Aku jenis yang kalau tumpu kat sesuatu, tumpu tu je la. Tapi tengok situasi la jugakkan...

Moga semua sihat dan ceria selalu... Tuan blog je tak berapa ceria. Keja melambak-lambak. Nampak macam boleh selesaikan ikut masa. Tapi bila da buat haip makin bertambah le pulak. Selagi boleh hadap, layan je la.

Tekanan? Cara setiap orang menghadapi tekanan berbeza-berbeza. Dah tu setiap orang pun tak sama kan. Setengah orang refuse untuk pergi kerja sebab tekanan. Setengah orang masih mampu gagahkan diri dan mencuba yang terbaik untuk selesaikan apa yang perlu. Setengah orang pura-pura mampu tapi dalaman dah collapsed.

Mana satu diri kita agaknya? Aku sendiri semua perasaan tu pernah merasa. Tapi selalu tengah-tengah la, masih mampu gagahkan diri untuk cuba buat yang terbaik. Berjaya ke tak, hurm tu lain kira.

Kadang-kadang tak boleh terlalu berkira bila bekerja ni. Bukan kerja kita pun, masih boleh tolong buatkan kalau tahu. Tetapi kalau selalu sangat tak berkira, kerja sendiri terabai, mengamuk juga la bila rasa nak ngamuk tu. Huaha nasib le sape kena...

Kita selalu nampak kesalahan orang je...tapi kadang-kadang salah sendiri kita pun tak sedar. Ingatan untuk diri supaya tidak sesekali memandang remeh dan rendah terhadap kesilapan dan kekurangan orang lain. Peace...

Rindu itu...
Hati terbuai dengan rasa
Hati terasa sayang
Dengan harapan bahagia
Menjadi hak diri

Rindu itu...
Adakah hanya diri merasanya
Adakah dia pun sama?

Rindu itu...
Datang tanpa undangan
Pergi masih bersisa

Rindu itu...
Semoga kena pada tempatnya
Semoga kena pada orangnya
Biarlah yang selayaknya dirindui
Nukilan Rasa: Aishah Jahirah



Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Ehem-ehem....ada pernah terniat nak block orang kat facebook tak? Kalau ada tapi tak tahu caranya meh sini aku nak ajar. Tapikan janganlah suka-suka ati je nak block orang tanpa sebab yang kukuh. Tak baik taw memutuskan silaturrahim even kat facebook pun kalau dah kenal lama. Kecik hati orang nanti.

Nak tahu antara sebab block orang dan kenapa aku pernah diblock boleh cek sini---->Sebab Kena Block kat Facebook. Hey membebel pulak dah aku ni. Oke la nak block orang senang je. Ikut je step kat bawah...

Cara Block Orang kat Facebook (Cara Pertama)

Klik ke profile orang yang kita nak block tu, follow je step macam dalam picture kat bawah.

Lepas tu follow je step macam dalam picture ni...

Last sekali tekan je okey..

Selesai sudah... Tak payah nak susah hati dah orang tu ternampak profile kita dan kita ternampak profile orang tu...
.....................................................................................

Cara Block Orang kat Facebook (Cara Kedua)

Pergi button drop tu klik then klik setting, klik blocking.

 Isi nama atau alamat email orang yang korang nak block. Tekan button block


Kalau masuk nama akan keluarlah list nama yang korang taip. Pilih yang mana satu korang nak block, klik button block. Nak mudah by email la, takde kuar panjang nama-nama tu.

Akan kuar kotak macam ni... Tekan je block...

Akhirnya nama yang korang block tu tersenarai... So kalau rasa nak unblock bila-bila je klik button unblock tu.

************************************************
Tak semestinya korang block friend list, yang tak jadi friend pun boleh block kalau tak nak dia nampak kita kat facebook. Tapi block orang pun berpada-pada la. Kalau gatal sangat wajib la block,kan?

Manusia... 
Bila nak seseorang bukan main lagi
Tiap hari mesej
Tiap hari caring

Manusia...
Bila dah dapat
Sepi tanpa berita
Dah tak peduli

Manusia...
Sukar dimengerti
Sukar ditafsir

Manusia...
Tak boleh ke sebelum
Dan selepas tetap sama

Hati..
Tak nak terlalu sayang 
Seseorang yang bukan 
Hak mutlak.

Biarlah hati sakit pun...
Nukilan rasa: Aishah Jahirah
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Cara nak hancurkan biji cili / cabai ketika diblender. Petua / tips ni mak cik aku yang kongsikan kat aku. Ni kira memanjangkan ilmu le ni untuk yang belum tahu lagi.

Untuk menghancurkan biji cili yang tak terlepas buang tu, masa blender silalah masukkan sedikit minyak masak. InshaAllah hancur biji cili or cabai tu. So takde la rosak usus orang.. Hahaa mandai je aku ni kan.

Maklumlah aku ni kadang-kadang nak cepat je... So ada la cili or cabai yang bijinya masih tersesat masa nak blender tu. Sakit pulak mata nengoknya. So cepat-cepat le amek minyak masak letak sekali sebelum blend. Lumat dengan biji-biji...

Tapi masa masak kena kurangkan minyak la sebab minyak dah letak dalam cili blend tu. Hehee selamat mencuba.

Untuk yang tumbuk cili or cabai tu sah-sah la korang kena tumbuk sampai lumat dengan biji-biji sekali ye. Tak payah ngada-ngada nak letak minyak dalam lesung batu lak.

 Sekian perkongsian cara hancurkan biji cili.

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

merpati dua sejoli
Merpati Dua sejoli....
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...
Ancasa Allsuites Resort & Spa Port Dickson

Pernah berkursus di Ancasa Allsuites Resort & Spa Port Dickson. Masa Kursus tu dapat hotel yang ada dua bilik. Agak selesa jugalah. Ada juga hotel yang memiliki tiga bilik, tapi dah dapat yang dua bilik. Hee sudah semestinya bilik share le.

Ancasa Allsuites Resort & Spa Port Dickson
Ruang menonton TV...agak selesa

Ancasa Allsuites Resort & Spa Port Dickson
Ada meja makan sekali. Pintu yang nampak tu bilik utama

Ancasa Allsuites Resort & Spa Port Dickson. Kat sini seterika tak disediakan dalam setiap bilik. Kalau korang nak korang kena calling2 service la suh hantar. Dan nak guna tu pun ada tempoh dia bagi. Sejam ke dua jam macam tu la. Tapi kitaorang terbuat harta berjam2..Muahehe.. So bawa seterika sendiri lebih aman kot tak payah nak calling-calling.
Ancasa Allsuites Resort & Spa Port Dickson
Ni balkoni yang dekat ruang tonton TV tu.
Ancasa Allsuites Resort & Spa Port Dickson. Agak selesa tempat ni kecuali dari segi kebersihan daku rasa kureng sikit la. Tengok toilet dan dapur pun cukuplah. Singki daku tengok agak tak bersih seperti lama tak guna. Mungkin dia tak peduli sangat kot sebab sape je nak guna singkikan. Toilet pulak kat tepi-tepi toilet tu nampak la selekeh macam dia tak berus betul2. Aku ni bukanlah nak mengada sangat dan bukan juga terlalu pembersih, tapi bagi sebuah hotel daku rasa kureng la tahap dia. Tapi bolehlah nak hidup situ setakat tiga empat hari.. Free pulak tu...muahaha
Ancasa Allsuites Resort & Spa Port Dickson
Telefon....

Ancasa Allsuites Resort & Spa Port Dickson
Ruang sebelum masuk ke dalam....

Ancasa Allsuites Resort & Spa Port Dickson
Dapur.....ada peti ais, jug kettle..

Ancasa Allsuites Resort & Spa Port Dickson
Dalam bilik.. Ni bukan bilik utama. Ada kipas dan ada aircond. Balkoni pun ada...
Ancasa Allsuites Resort & Spa Port Dickson. Katil bilik utama besar ye... Tak sempat nak snap picture maklumlah amek picture ni pun masa nak balik dah... Huhuu kelam kabut terikat dengan jadual program... Bilik utama ada toilet sendiri. Untuk bilik aku ni toiletnya di luar.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google Analytics Alternative