Posts

Showing posts from 2014

CPUV Nuffnang yang Masih On Going

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Menjenguk Mr. Nuffnang dan wow banyaknya CPUV @ BE yang on going. Macam ada kebenarannya pendapat Blogger Empayar Utama utarakan.

Sejak tak aktif dan bilangan entry makin menurun, banyak lak CPUV yang melekat kat blog ni. Wow masyuk... Hahaa tu orang akan cakap. Tapi tak pun sebabnya trafik menurun dan tak aktif, so bila dah credited pun tak banyak la. Banyak lagilah total income masa aktif dulu walaupun bilangan iklan nuffnang yang dapat tak sebanyak ni masa tu. Lebih berkualiti.

Apapun bersyukur. Alhamdulillah.... Sikit-sikit kumpul biarlah makan tahun nak cash out pun takpe... Heheee.


Mungkin Kita Bukan Soulmate

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Kala diri memberi ruang untuk menerima orang lain dalam hidup, lain pula yang terjadi. Kita seolah menjauhi satu sama lain. Kau dengan ego kau, aku dengan ego aku.

Tak tahu siapa yang salah. Kau... Aku... Atau keadaan?

Kenapa nak menguji diri aku? InshaAllah aku boleh belajar sayang orang yang boleh menerima diriku dan keluarga.

Bagi aku... diam bererti bye-bye.. Mungkin tak bersungguh mengenali diri dan membiarkan aku dalam tanda tanya.

Aku gadis yang masih ada sifat malu, segalanya mungkin terbatas tak seperti yang diharapkan.

Bagiku lebih molek jika lelaki yang memulakan bicara, jangan terhegeh-hegeh sebab aku perempuan.

Mungkin bagi kau sebaliknya..Maaf kita tidak berada di landasan yang selari.

Apapun yang berlaku, kalau sudah tersurat ada jodoh di antara kita pasti bersatu.

Seandainya sebaliknya, mungkin kita bukan soulmate yang telah ditetapkan olehNya.

Semoga kita sama-sama jumpa soulmate kita dan bahagia. InshaAllah...

Nota Cinta...

Nok…

CPUV Nuffnang Terbanyak

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...


Jarang-jarang dah update blog sekarang walaupun kadang-kadang hati tu nak sangat berblog. Takpe pentingkan mana yang penting dulu.

Wehuu tadi cek akaun Nuffnang. First time dapat CPUV @ BE serentak sebanyak ni. Kira CPUV Nuffnang terbanyak la yang serentak masih on going.

So tak salahkan abadikan sebagai entry di blog. Antara CPUV yang melekat lagi setakat ni. Advertisor yang sama tapi iklannya muncul kat tiga-tiga ad. Sikit-sikit kumpul...pendapatan pasif...


******************************************* Esok kerja....selamat menghabiskan sisa-sisa hujung minggu... Tabahkan hati dan kuatkan semangat untuk setiap cabaran yang bakal dihadapi mendatang hari.

Contoh Surat Ikatan Amanah Tanah

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Disertakan contoh Surat Ikatan Amanah untuk tanah sebagi panduan kepada yang nak buat Ikatan Amanah. Maklumlah kalau upah orang taipkan mahu kena keluar duit lagi sebagai bayaran.

Nak senang taip je sendiri surat tu dan print... Jimat la kos sikit sebab kalau tak salah nak upah dalam RM20 ke atas....


Next time kalau free ada masa kita share prosedur nak tukar hak milik guna Ikatan Amanah lak... Bukan semudah yang di jangka dan makan masa prosedurnya. Biasalah hal yang melibatkan tanah ni, memang sakit hati nak urus dengan prosedur pejabat tanah yang kadang kala tak jelas.

Kau Annoying aku...aku annoying balik kau, gitulah prinsip aku bila berurusan dengan pejabat tanah... Everything kena clear dan aku nak tahu SOP diaorang...

Kenapa Surat Ikatan Amanah?

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Kenapa susah payah nak buat surat ikatan amanah? Kan lebih senang kalau terus pindah milik segala hartanah kepada yang hendak diberi?

Bagi aku yang memilih surat ikatan amanah dalam urusan hartanah, ada sebab-sebab tersendiri yang orang cakap win-win situation. Di mana pihak yang memberi dan menerima dua-dua takkan rugi untuk jangka masa panjang jika berlaku sesuatu yang tak dapat dijangka. Dalam kes aku:


Manalah kita tahu ajal maut kitakan. Katakan aku mati dulu daripada mak aku yang memberi tanah, tanah tu kalau ikut hukum Islam dibahagi kepada waris-waris lain. So untuk secured, bila buat ikatan amanah, kalau aku mati sebelum mak aku, maka akan terbatallah ikatan amanah tersebut dan hak milik kekal menjadi hak mak aku.
Kalaulah tiba-tiba aku jadi jahat (nauzubillah minta dijauhkan)... Sebagai contoh mana la tahu aku berniat jual tanah yang dah dipindah milik kepada aku tu. Kesian mak aku, tak pasal hilang tanah sebab anak. So bila buat ikatan a…

Nak Tahu Lelaki Serius Dalam Perhubungan

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...
Macam mana nak tahu seorang lelaki serius menjadikan kita sebagai suri hidupnya? Nak tahu lelaki serius dalam perhubungan. Maklumlah manusia ni pelbagai ragam dan perangainya dan tak sama anatara setiap orang. Phew topik agak berat ni ye... Well bila tahap curious dah tinggi gitu la jadinya..

Tak Putus Asa
Kalau serius suka dan berniat nak jadikan teman sehidup semati, mestilah si dia takkan berputus asa mendekati kita. Penolakan awal takkan dijadikan alasan untuk tidak terus mencuba untuk memiliki hatinya. Nampaklah usaha di situ dan tahap keseriusan si dia. Ni tidak, sekali cuba pastu senyap je... Pastu sekali sekala kontek...senyap... Boleh dianggap sebagai tak serius begitu.

Mendekati Keluarga
Kalau serius mestilah next step nak kenal dengan family kita. Berbincang untuk mengenali lebih rapat family perempuan. So nampaklah hala tuju hubungan tersebut ke arah yang lebih serius dan bukan sekadar bercinta sahaja. Ni da macam merisiklah.

Terima Sea…

Kawan Bukan Lawan

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...


Berada di kalangan rakan-rakan sekerja di tempat kerja baru...bukanlah semudah yang ditafsir dan bukan juga sesukar mana.... Kena pandai bawa diri sebab kita tak kenal siapa kawan dan 'kawan'.

Berkawan je dengan semua orang dan jangan memilih kawan... Apa sahaja cerita buruk berkenaan rakan yang diceritakan oleh rakan lain dengar dan cuba nilaikan kebenarannya. Selagi boleh hadap, hadap je.

Disebabkan spesies yang tak pandai nak negatif kat orang sangat, kadang-kadang orang sekeliling kita yang lebih sedar kalau ada yang cuba mengambil kesempatan terhadap kebaikan dan kelurusan kita.

Tapi masih tetap positif, selagi mampu bertahan dan boleh hadap layankan aje. Manusia boleh berubah dan setiap manusia tu tak sama. Kawan pun macam tu pelbagai jenis peel kawan dalam dunia ni.

Asalkan tak beri kemudaratan pada diri, kawan la selagi masih sudi berkawan.

Cakap belakang? Maaf aku bukan orang sebegitu. Lebih baik diam dari bercakap yang bukan-bu…

Sekalikan Puasa Ganti dengan Puasa Enam

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Bulan Ramadhan telah melabuhkan tirai... Bila dah masuk Syawal, ramai yang mengambil kesempatan melaksankan Puasa Sunat iaitu Puasa Enam.

Tetapi ada yang masih tertanya-tanya dan kurang pasti sama ada boleh atau tidak sekalikan puasa ganti dengan puasa Enam. Berikut beberapa soalan dan jawapan dari website Islam Grid berkaitan puasa ganti dan puasa enam.

Soalan:
Bolehkah puasa sunat kita selitkan dengan membuat puasa ganti (membuat kedua-dua puasa serentak dengan niat puasa sunat dan puasa ganti bulan ramadhan)?

Jawapan:
Puasa qadha' (ganti bulan ramadhan ) boleh disatukan dengan puasa sunat dengan niat puasa qadha' (ganti) dahulu kemudian niat puasa sunat. Sekiranya diasingkan adalah lebih baik.


Soalan:
Saya masih tercari-cari kebenaran tentang puasa enam di bulan syawal boleh digabungkan dengan puasa ganti ramadan. Apakah hukum jika kita melakukannya serentak, dimana maksud mengganti puasa ramadhan sekaligus menunaikan puasa enam?

Jawapan:
Sau…

Pertama Bulan Ogos

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Setelah lama menyepi dari dunia blog... Salam Aidilfitri untuk semua... Maaf zahir batin atas segala kesalahan, keterlanjuran dan kekhilafan dari segala aspek.

Terasa janggal setelah sekian lama tidak berblog. Dunia blog masih tetap di hati cuma masa dan keadaan menyebabkan tuan blog menyepi.

Perkembangan diri...Alhamdulillah dah berpindah ke rumah sewa yang lebih dekat dengan tempat kerja. Tetapi dekatnya hanyalah seketika...tak sampai sebulan lamanya. Diri ditukarkan ke tempat lain, tapi tak la sejauh sebelum ni. Cuma biasalah Kuala Lumpur dan kesesakan lalulintas sangat la normal.

Kerjaya...baru sebulan di tempat baru. Masih menyesuaikan diri dan memahami tugas baru. InshaAllah akan cuba menjalankan amanah yang diberi sebaik mungkin.

Keluarga...Masih cuba nak memberi yang terbaik untuk keluarga tersayang. Moga rezeki murah untuk diri dan family.

Jodoh... Serah pada Dia yang satu. Doakan yang terbaik sahaja, semua ketentuanNya...

Kesihatan... …

Jodoh Pilihan Keluarga

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...
Topik hari ni jodoh pilihan keluarga. Wah dah macam semanis kurma pulak dah ye... Hehee ini versi kepala otak aku sendiri. Di zaman moden serba canggih ni jangan ingat dah takde jodoh pilihan keluarga. Masih ada lagi dan masih wujud. Tu semua terpulang kepada individu tu sendiri sama ada jodoh tersebut dicari sendiri atau keluarga yang tolong carikan.

Setiap apa yang berlaku pasti terselit hikmah, kalau di zaman dahulu kala jodoh pilihan keluarga ni lebih kepada kau nak ke tak nak ke, tetap kena kahwin gak. Diktator keluarga dalam membuat keputusan jodoh anak mereka. Dah macam satu paksaan. Paksa rela kot istilah yang lebih tepat. Selalu berlaku pada si gadis sunti la. Kalau orang masuk meminang, mak ayah suka maka itulah jodoh gadis tersebut. Tak semua macam tu tapi kebanyakan orang zaman dulu-dulu gitu la.

Tak pun keluarga dua-dua belah pihak memang nak berbesan, diaturkan perkahwinan untuk menyatukan anak-anak mereka. Nak merapatkan ukhwah ka…

Kerana Aku Seorang Perempuan

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Kerana Aku Seorang Perempuan...
Walau nampak seperti seorang gadis yang ceria dan happy go lucky, disebaliknya terselit kedukaan yang tidak terluah dek hati. Biarlah segalanya tersimpan jauh disudut hati, sampai masa maka sang pinatubo pasti meletus jua nanti. Kedukaan itu kadang-kala menjadikan perempuan seorang yang lebih tabah dan kuat diri. Kedukaan itu menjadikan diri matang menempuhi hidup ini.

Kerana Aku Seorang Perempuan...
Sayang dan Rindu yang bercambah dihati terpaksa dibiarkan layu mati. Walaupun istilah perigi mencari timba sudah menjadi kebiasaan, namun bagi gadis separa moden seperti aku perasaan segan dan malu mengatasi segalanya. Siapalah diriku untuk memulakan sesuatu yang tiada kepastian yang pasti? Bercakap dan menasihati orang lebih mudah mungkin....

Kerana Aku Seorang Perempuan...
Memuaskan hati semua orang bukanlah semudah yang dijangkakan, namun kucuba juga sedaya upaya supaya tiada hati yang terkesan dengan diriku. Penatnya…

Untuk Awak

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Untuk Awak...
Terima kasih kerana hadir dalam hidup saya
Walaupun seketika
Walaupun untuk menghancurkan hati saya
Dengan harapan palsu

Untuk Awak...
Walaupun saya kecewa
Tetapi saya masih mampu untuk teruskan hidup
Saya masih terus doakan yang baik-baik untuk awak

Untuk Awak...
Walaupun hati saya terluka
Walaupun hati saya sakit
Saya redha..
Mungkin ini Ujian Allah untuk saya

Untuk Awak...
Terima kasih kerana membuktikan
Saya seorang wanita yang tabah

Mungkin kita takde jodoh dengan dia sebab kita akan jumpa dengan jodoh yang lebih baik daripada dia. 
p/s: Tiada kaitan dengan tuan blog...

Salah Lorong, Bagi Signal

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Setiap negara punya undang-undang sendiri di jalan raya, Malaysia  pun punya undang-undang sendiri. Tetapi masih ramai yang kurang ajaran bila di jalan raya. Ntah la nak salah siapapun tak tahu la.... Sebab kadang-kadang terasa diri pun kurang ajar juga bila di jalan raya (tapi aku ni skema je selalu). Heee attitude, situasi mungkin...

Tetapi secara logik akalnya, jika seorang pemandu ingin menukar lorong, seharusnya memberi signal supaya niat suci murni ingin bertukar lorong dapat dikesan oleh pemandu lain. Tak gitu? Dalam undang-undang pun ada, cuma pada pandangan peribadi aku, tak ditekankan sangat. Setakat belajar dan ambil lesen, pastu ikut kepala otak sendiri masa memandu.

Kalau dah salah lorong, ingin bertukar ke lorong yang betul, bagilah signal elok-elok. Ni bagi tayar je seolah-olah bawa kereta 'makan jalan'. Mana orang tahu niat tersebut wahai manusia oi. Dan mengikut hukum logik akal dan alam, kau dah salah lorong, kalau oran…

Sempurna

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Terimalah orang yang tahu dan sedar diri kita tak sempurna Tetapi tetap melayan dan menganggap diri kita sempurna
Aku: Masih wujud lagi ke mereka yang boleh menerima dan menganggap orang lain sempurna walau sebaliknya? Untuk aku masih wujud walaupun terasa seperti dah pupus mereka yang begitu. Termasukkah aku dalam goongan masih ada tu.

Hahaa tanyalah diri anda sendiri dan nilaikan sendiri...

Cheras-Kajang Grand Saga

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Dah lama nak post entry ni, tapi takde kesempatan. Daku ni salah seorang pengguna jalan dari Cheras-Kajang. Hari-hari lalu jalan yang sama sampai dah nak muntah lalu jalan yang sama. Banyak suka duka bersama laluan Cheras-Kajang ni.

Kalau perasan la, setiap tol kat Malaysia berlainan maklumlah seliaan pelbagai konsesi tol. Grand Saga, Plus, and apa tah lagi. Tol kat Jalan Kajang-Cheras ni, jarak touch dan palang pun agak jauh kalau nak banding dengan sesetengah tol lain.

Tapi yang menarik perhatian aku, palang tol kat Tol Batu 9 tu. Baru-baru ni je berpalang salah satu lorong Touch n Go dia. Kalau tak salah ingatan aku, asalnya palang tu pendek macam separuh je, lepas tu sejak awal tahun 2014 dah tak berpalang lane Touch n Go tersebut. Ha da togel without any palang.

So sesiapa je yang rasa nak free je boleh je la lalu je kot. Tapi akan ada bunyi siren kalau tak salah aku sesapa lalu tanpa touch. Aku? Eh mestilah touch sebab tak baik rasanya nak…

Tukar Template Baru

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Sedang dalam proses mengemaskini tempate baru. Nak buat dari hari tu lagi. Kalau ada yang perasan blog asyik berubah template sebab tak sempat nak kemaskini punya pasal. Hahaa so macam tak betul je rasa blog sejak beberapa minggu lepas.

So meluangkan masa bermain dengan HTML untuk cantikkan template yang di'upload' ikut citarasa sendiri. Masalahnya banyak yang kena diubah, perlu search sana sini demi cantikkan template ni. Huhuu sape yang memang terer bermain coding HTML tu memang takde masalah kot.

Bagi aku yang memang tak tahu pasal coding ni memang kena rujuk sana sini la. Try and error sampai puas hati sendiri. Nak upah boleh je, tapi rasa lebih puas kalau diri sendiri yang buat.

So kalau ternampak pape yang pelik tu silalah tegur, mana taw coding aku tak menjadi. Lepas tu boleh syok sendiri pulak.. Haru tuan blog ni bila tukar template baru.

P/S: Tengah nak buat bloglist untuk kawan-kawan blog. Sory bloglist lama awal-awal lagi terk…

Perempuan Sukar Difahami

Image
Lembutku bukan untuk dikasari. Sopanku bukan untuk dibuli. Manjaku bukan untuk menggodai. Tangisku bukan untuk menagih simpati. Ketawaku bukan bermakna aku hepi. Senyumku bukan bermakna ku menyukai. Marahku bukan bermakna aku membenci. Benciku bukan bermakna tidak menyukai. Nukilan: Aishah Jahirah  Aku: Itulah perempuan yang sukar difahami....

Permohanan BRIM Tak Lulus

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Ada lagi ke yang layak dapat BRIM tapi tak dapat? Daku salah seorang yang layak tapi tak dapat BRIM. Eh camne tu? Erm tertunggu-tunggu gak BRIM ni masuk ke akaun tapi hampeh sesen pun tak dapat.

Kebulur sangat ke nak BRIM? Dah tu yang kerajaan janjikan. So kenalah capati tepati janji yang dibuat. Tak gitu? Ini bukan entry politik ye, cuma kisah realiti hidup. Aku cuma golongan yang memerhatikan setiap apa yang terjadi dan dijanjikan. Politik bukan minat aku pun, sekadar ambil peduli apa yang berlaku.

Disebabkan kesibukan kerja hakiki, update BRIM pun hujung bulan 1 dekat-dekat nak tarikh tutup masa tu. Orang lain dapat BRIM, daku tak dapat-dapat. Padahal tahun lepas dapat je. Pelik pulak rasa. Apa status pun tak diketahui.

Tapi hari ni buka email, mata tertumpu kat satu email ni daripada BR1M@hasil.gov.my. Korang bacalah sendiri...
Okey kita rujuk pulak kod-kod alasannya ye....
Eh bila masa pulak dah aku jadi tanggungan orang lain? Sedangkan sek…

KFC Zinger Reloaded

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Jemput semua pergi ke KFC berdekatan untuk mencuba KFC Zinger Reloaded. Hanya RM9.95 tidak termasuk govermant tax 6%. Eh tetiba je promote KFC Zinger Reloaded.

Daku takde la selalu makan KFC pun. Bila teringin atau tiada pilihan je makan. So hari tu tergoda la menengok Zinger Reloaded ni. Take as lunch....herm kenyang la jugak bagi aku. Nak makan nasi tak lalu hari tu.

Not bad la sebab zaman belajar dulu suka makan zinger burger tapi dah bertahun-tahun tak menjamah ala-ala burger KFC ni.

Yang belum try, try la kalau terasa teringin.

Aku: Hari ni cuti rehat. Macam nak melantak KFC je...hihi

Tesco Delivery

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Ternampak ada iklan tesco menari-nari kat blog aku. Itulah CPUV yang sangkut untuk bulan Mac. Jadilah ada jugak CPUV kan. Tertarik pulak nak mengetahui lebih lanjut bila baca iklan yang berbunyi,'shop online, we deliver'.

So terus ke website tesco malaysia untuk menyiasat lebih detail. Owh tesco ada servis baru rupanya, delivery barang-barang kepada pelanggan. Erk macam Pizza, MC Donald ngan KFC delivery pulak.

Kepada yang berminat bolehlah klik iklan tu untuk mengetahui dengan lebih details. Korang boleh cek kat kawasan mana tesco terdekat dengan korang buat delivery. Nak shopping online ni korang kena la ada akaun online dengan tesco, apa-apa boleh rujuk website tesco.

Macam menarik je tak perlu nak sesak-sesak cari parking, tolak troli, harga promosi pun layak dapat, clubcard mata pun dapat. Tak payah susah-suash beratur kat kaunter nak buat bayaran. Semua kat hujung jari je...


Maxis Internet Prepaid Montly

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Semenjak beberapa bulan yang lepas, daku dah curang dengan celcom internet prepaid. Sebabnya bila masuk ke smart phone mana la dia akan automatik disconnect. So tak pasal-pasal kredit aku jadi kosong kosong kosong. Maklum diri pun tak berapa nak peka. So daku dah stick dengan maxis internet prepaid le pulak.

Subscribe montly punya yang RM30.00 tu. Ala yang untuk mobile punya. Sebab maxis ni ada dua plan sebenarnya mobile dengan broadband. Broadband 1gb RM25.00, mobile RM30.00. Beza dua ni, lepas dah sampai 1gb kalau broadband memang tak leh guna dah. Tapi kalau amek mobile walaupun dah sampai kuota 1gb masih boleh digunakan tapi slow la. Broadband ni leceh kalau masuk smart fon sebab setiap kali nak guna kena pegi home page maxis untuk connect, so tak sesuai la untuk smart phone.

So alang-alang aku beli simkad maxis internet prepaid, aku subscibe je la mobile internet RM30.00 sebulan. Aku topup pun ngam-ngam sebulan je. Ha so bila cukup sebulan …

Wordless Wednesday: Darah Beku

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...


Bila Lelaki Berkumpul

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Dulu gosip ni lebih sinonim dengan perempuan. Asal gosip je mesti kaum perempuan yang lebih mendapat nama suka bergosip. Tapi sekarang dah setara kot. Lelaki pun bergosip jugak. Cuma style berbeza la...Ha ah ada style kau lelaki ni bila berkumpul ramai-ramai bergosip.

Bila lelaki berkumpul...topik apa selalu yang mereka gosipkan? Hahaa macam-macam weh, lelaki sekarang kemain lagi diaorang bila dapat berkumpul sesama diaorang.

Al maklumlah dalam opis aku, aku dan kawan je bunga yang tersesat dikalangan kumbang-kumbang. Dengar ayat tu, kumbang-kumbang.... Means lebih ramai lelaki dalam opis aku tu. Erm patut la kena buli sokmo pun.

So bila diaorang bergosip aku yang perempuan ni naik segan. Maklumlah topik orang lelaki ni, sesuai untuk yang dah kahwin. Dah nama lelaki memang la pasal tut je la diaorang ni dok bergebang.

Mula-mula dulu ramah jugak mulut aku menegur, eh ingat sikit ada anak dara kat sini. Agak-agak la nak merapu pun. Phui macam simb…

Entry Kena Curi

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Korang pernah cek tak sama ada entry korang ada yang dicopy paste? Sebijik-sebijik pulak tu... Hurm tak kisah la nak copy paste sebijik-sebijik pun, pengetahuan untuk dikongsi. Tapi tolonglah beretika, sekurang kurangnya backlink/credited la semula ke blog yang korang 'curi' entry tu.

Hari ni tak tahu nape tergerak hati nak cek ada ke entry yang 'dicuri' orang. Istilah curi rasanya tepat untuk sesiapa yang copy paste hasil kerja orang lain tanpa rasa berdosa tak nyatakan sumbernya. Sebagai seorang blogger silalah beretika dan jangan sesuka hati copy paste idea orang lain.

Memang la aku cakap tak kisah pun sebab dah tu pengetahuan untuk dikongsi bersama. Tapi dah kalau sejibik camne tu? Ha ni daku bagi screenprint blog yang ayatnya hampir 100% sama dengan entry daku tulis sebelum ni. Tak ke curi namanya? Hurm Sabar je la....

'Ni dari google aku printscreen-erm rasa macam tak elok pulak dedahkan URL mereka yang 'terlibat…

Kalaulah Lelaki Faham

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Entry berkisar hati dan perasaan lagi... Seorang wanita hatinya memang sensitif dan cepat tersentuh terutama dengan orang yang tersayang (tapi ada gak kot sebaliknya-takde perasaan barangkali atau mampu berpura-pura takde perasaan?).

Erm... Kalaulah lelaki faham apa yang wanita inginkan, kata hati hati wanita... Ada je yang faham, pura-pura tak faham pun ada, yang tak faham pun wujud. Ni da macam kesinambungan entry Untuk Lelaki: Perkara yang Perempuan Suka...
Kalaulah Lelaki Faham...Perempuan suka lelaki kesayangan mereka text dan call setiap hari. Sebenarnya satu mesej gud morning dan satu mesej gud nite pun memadai dan dah menceriakan hidup perempuan walau sesibuk manapun lelaki kesayangan mereka tu. So take note ye lelaki, tapi jangan la tiap-tiap hari sekadar nak mesej gud morning dan gud nite je... Maksudnya kalau takde masa sangat tu je...Ada faham?Kalaulah Lelaki Faham...Perempuan akan suka bila lelaki kesayangan mereka beralah ketika ber…

Tawar Hati Ke?

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Hidup setiap insan pasti diuji, ujian tu memang setiap orang pun dapat. Cuma tahap diuji dan ketahanan diri je berbeza-beza. Dah namanya pun manusia yang unik, diciptakan tidak sama setiap orang. Tak faham jugak kalau ada orang yang suka samakan diri dia dengan orang lain.

Eh macam emo lak mukadimah. Erm tak nak emo-emo la...Itukan hak masing-masing. Do I care? Aha teruk budak Aishah ni... Tajuk entrynya tawar hati tapi merapu ke ujian la, emo la.. Haip biasa tu lari topik.

Erm tawar hati? Kenapa nak tawar hati? Tak tawar hati tak boleh ke? Tawar hati kat sapa?

Banyak le pulak persoalan... Meh kita huraikan satu-satu...

Tawar hati ni banyak sebab musababnya.
Tawar hati sebab rasa diri tak dihargai. Contoh la kat tempat kerja, kita rasa dah buat sebaik mungkin. Dah cuba yang terbaik la tapi orang sekeliling tak bekerjasama. Bos pulak tak hargai apa kita buat. Lama-lama boleh tawar hati beb. Takde appreciation langsung.... Tawar hati tak diberi perh…

Kenapa Ultraman Diharamkan

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Sejak tersiar kat media massa Ultraman diharamkan, tu dia kebanyakan news feed semalam semua pasal ultraman je. Glamer kau Ultraman...

Erm apa yang daku faham buku Ultraman yang dicetak dalam versi Bahasa Melayu tu yang diharamkan bukannya total Ultraman. Eh tataw la kot aku yang tersalah faham...

Sebab dikatakan kat dalam buku tu ada perkataan Allah. Nak lebih jelas baca sini la---->http://berita-harian.net/agama-2/punca-utama-komik-ultraman-the-ultra-power-diharamkan/

Aku ni pun dulu membesar dengan cerita Ultraman kot sejak sekolah rendah lagi. Mesti bertapa depan TV nak tengok Ultraman. Dulu Ultraman Taro rasanya.. Eh ye ke? Hee rasanya la... Pastu Power Rangers, Kesatria Baja Hitam... Zaman aku le tuh masa sekolah rendah dulu. Hehee

Dah besar je tak bape minat nak tengok semua tu dah. Tapi kalau anak-anak buah tengok, boleh je join lagi. Aku kan fleksibel...kih3

Aku: Tapi aku rasa tu macam masalah translater kot. Ye la buku tu dari Bahas…

Tips Cepatkan Ulser Mulut Sembuh

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...


Dalam keadaan cuaca yang tidak berapa baik sekarang, kebanyakan masa memang panas dan cuaca berjerebu, macam-macam sakit boleh terkena. Salah satu penyakit yang senang kena ialah ulser di dalam mulut. Hee macam yang aku tengah kena sekarang la.

Ulser kat mulut dan kat lidah. Wuu sakit teramat kot. Nak makan pun siksa amat. Ulser-ulser..

So tips untuk cepatkan ulser sembuh atau baik:

Pastikan minum air kosong secukupnya supaya proses penyembuhan ulser tidak terganggu. Ye la dah kalau minum air pun malas je, bila nak baiknya. Kih3 sila jangan contohi aku yang agak malas minum air minggu lepas, terlalu sibuk sebenarnya sampai air pun lupa minum. Sudahnya terkena ulser.Bolehlah beli Bonjela, Anbesol atau krim lain di Farmasi dan letakkan kat tempat yang ada ulser untuk menyejukkan kawasan terkena ulser sekaligus mempercepatkan proses penyembuhan.Kepada yang tahan sakit macam aku, rajin-rajin la kumur air garam ye... Hehee memang agak pedih tapi rasa …

Tentang Dia

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Tentang dia...Hurm bukan tajuk lagu ye.. Tapi memang tentang dia..

Tentang Dia...
Latar kami berbeza. Aku cuma gadis kampung biasa yang dah menjadi separa bandar. Masih tercari-cari kebahagiaanku sendiri, masih samar dalam kealpaanku sendiri. Dia...latar agama melatari kehidupannya, walaupun dia manusia biasa tetapi asasnya tentu lebih kukuh dari diriku.

Tentang Dia...
Hati seperti terarah untuk menyayangi dia.. Di saat hati keliru dengan insan-insan sekeliling, dia hadir dalam hidup. Mulanya hati menyamakan dia dengan lelaki-lelaki yang bermulut manis. Ya kata-kata dia, hujah dia selalu terasa seperti dia lelaki bermulut manis.

Tentang Dia...
Semakin lama kenal, terbit perasaan suka. Terasa perasaan sayang mula bercambah. Tapi hati masih berstatus ALERT. Siapalah aku untuk dia. Layakkah aku menjadi 'soulmate'nya.

Tentang Dia..
Terkadang tewas dengan perasaan sendiri. RINDU mula menyapa hati. Hati mula mengambil tahu, mula mengambil bera…

Curang Dengan Nuffnang

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Setelah lama tak bersiaran...ramai yang curang dengan Nuffnang ye. Hehee dengarnya Nuffnang dah tak banyak iklan yang bersiaran kat blog masa awal bulan Januari aritu.

Erm mungkin gak sebab tengok ketiga-tiga yang muncul semua iklan churp-churp je. Patutlah ramai blogger yang dah curang dengan Nuffnang ye. Dan tahun ni dah masuk bulan tiga hanya satu CPUV @ BE yang lekat kat blog aku bila dicek.

Mungkin sebab aku tak aktif sangat kot, tanya usha punya usha blogger yang aktif pun tak dapat CPUV baru sangat. Siap decide curang lagi dengan Nuffnang.

Apa-apa je la...Hee biarlah dulu dengan Nuffnang sebab takde masa pun sangat nak ngadap blog apatah lagi nak bertukar ke advertiser yang lain.

Aku: Kot tergerak hati nak curang, aku bagitaw..hik2

Aku: Tapi Nuffnang macam dah normal je iklan-iklan dia...xde la macam bulan sebelum ni asyik churp-churp punya iklan je.

Berkira Bekerja

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Sungguh tak boleh blah tuan blog ni... Awal bulan dua je berjaya post entry, lepas tu tak jejak blog dah. Hee kesibukan melanda diri camtu la. Aku jenis yang kalau tumpu kat sesuatu, tumpu tu je la. Tapi tengok situasi la jugakkan...

Moga semua sihat dan ceria selalu... Tuan blog je tak berapa ceria. Keja melambak-lambak. Nampak macam boleh selesaikan ikut masa. Tapi bila da buat haip makin bertambah le pulak. Selagi boleh hadap, layan je la.

Tekanan? Cara setiap orang menghadapi tekanan berbeza-berbeza. Dah tu setiap orang pun tak sama kan. Setengah orang refuse untuk pergi kerja sebab tekanan. Setengah orang masih mampu gagahkan diri dan mencuba yang terbaik untuk selesaikan apa yang perlu. Setengah orang pura-pura mampu tapi dalaman dah collapsed.

Mana satu diri kita agaknya? Aku sendiri semua perasaan tu pernah merasa. Tapi selalu tengah-tengah la, masih mampu gagahkan diri untuk cuba buat yang terbaik. Berjaya ke tak, hurm tu lain kira.

Kad…

Rindu Itu

Image
Rindu itu...
Hati terbuai dengan rasa
Hati terasa sayang
Dengan harapan bahagia
Menjadi hak diri

Rindu itu...
Adakah hanya diri merasanya
Adakah dia pun sama?

Rindu itu...
Datang tanpa undangan
Pergi masih bersisa

Rindu itu...
Semoga kena pada tempatnya
Semoga kena pada orangnya
Biarlah yang selayaknya dirindui
Nukilan Rasa: Aishah Jahirah


Cara Block Orang kat Facebook

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Ehem-ehem....ada pernah terniat nak block orang kat facebook tak? Kalau ada tapi tak tahu caranya meh sini aku nak ajar. Tapikan janganlah suka-suka ati je nak block orang tanpa sebab yang kukuh. Tak baik taw memutuskan silaturrahim even kat facebook pun kalau dah kenal lama. Kecik hati orang nanti.

Nak tahu antara sebab block orang dan kenapa aku pernah diblock boleh cek sini---->Sebab Kena Block kat Facebook. Hey membebel pulak dah aku ni. Oke la nak block orang senang je. Ikut je step kat bawah...

Cara Block Orang kat Facebook (Cara Pertama)

Klik ke profile orang yang kita nak block tu, follow je step macam dalam picture kat bawah.

Lepas tu follow je step macam dalam picture ni...

Last sekali tekan je okey..

Selesai sudah... Tak payah nak susah hati dah orang tu ternampak profile kita dan kita ternampak profile orang tu...
.....................................................................................
Cara Block Orang kat Facebook (Cara…

Manusia

Image
Manusia...  Bila nak seseorang bukan main lagi Tiap hari mesej Tiap hari caring
Manusia... Bila dah dapat Sepi tanpa berita Dah tak peduli
Manusia... Sukar dimengerti Sukar ditafsir
Manusia... Tak boleh ke sebelum Dan selepas tetap sama
Hati.. Tak nak terlalu sayang  Seseorang yang bukan  Hak mutlak.
Biarlah hati sakit pun... Nukilan rasa: Aishah Jahirah

Petua Hancurkan Biji Cili

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Cara nak hancurkan biji cili / cabai ketika diblender. Petua / tips ni mak cik aku yang kongsikan kat aku. Ni kira memanjangkan ilmu le ni untuk yang belum tahu lagi.

Untuk menghancurkan biji cili yang tak terlepas buang tu, masa blender silalah masukkan sedikit minyak masak. InshaAllah hancur biji cili or cabai tu. So takde la rosak usus orang.. Hahaa mandai je aku ni kan.

Maklumlah aku ni kadang-kadang nak cepat je... So ada la cili or cabai yang bijinya masih tersesat masa nak blender tu. Sakit pulak mata nengoknya. So cepat-cepat le amek minyak masak letak sekali sebelum blend. Lumat dengan biji-biji...

Tapi masa masak kena kurangkan minyak la sebab minyak dah letak dalam cili blend tu. Hehee selamat mencuba.

Untuk yang tumbuk cili or cabai tu sah-sah la korang kena tumbuk sampai lumat dengan biji-biji sekali ye. Tak payah ngada-ngada nak letak minyak dalam lesung batu lak.

 Sekian perkongsian cara hancurkan biji cili.

Wordless Wednesday: Merpati Dua Sejoli

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Merpati Dua sejoli....

Ancasa Allsuites Resort & Spa Port Dickson

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Pernah berkursus di Ancasa Allsuites Resort & Spa Port Dickson. Masa Kursus tu dapat hotel yang ada dua bilik. Agak selesa jugalah. Ada juga hotel yang memiliki tiga bilik, tapi dah dapat yang dua bilik. Hee sudah semestinya bilik share le.



Ancasa Allsuites Resort & Spa Port Dickson. Kat sini seterika tak disediakan dalam setiap bilik. Kalau korang nak korang kena calling2 service la suh hantar. Dan nak guna tu pun ada tempoh dia bagi. Sejam ke dua jam macam tu la. Tapi kitaorang terbuat harta berjam2..Muahehe.. So bawa seterika sendiri lebih aman kot tak payah nak calling-calling.
Ancasa Allsuites Resort & Spa Port Dickson. Agak selesa tempat ni kecuali dari segi kebersihan daku rasa kureng sikit la. Tengok toilet dan dapur pun cukuplah. Singki daku tengok agak tak bersih seperti lama tak guna. Mungkin dia tak peduli sangat kot sebab sape je nak guna singkikan. Toilet pulak kat tepi-tepi toilet tu nampak la selekeh macam dia tak ber…