Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Jom cek fakta ringkas dan menarik mengenai otak kita:

3 = berat otak anda dalam paun


4-6 = bilangan minit otak anda boleh hidup tanpa oksigen sebelum ia bermula untuk mati


8-10 = bilangan saat anda ada sebelum kehilangan kesedaran yang disebabkan oleh kehilangan darah


10-23 = bilangan watt kuasa bijian anda menjana apabila anda terjaga (yang cukup untuk menghidupkan mentol lampu!)


20 = peratusan oksigen dan aliran darah yang pergi ke otak


100,000 = bilangan batu saluran darah di dalam otak anda


1,000 hingga 10,000 = bilangan sinaps untuk setiap neuron dalam otak anda


100000000000 = bilangan neuron dalam otak anda


Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Rukun Iman ada enam perkara. Setiap kita yang beragama Islam WAJIB mengetahuinya... Memang semua dah tahu tapi nak ingatkan diri sendiri jugak, nak recall semula apa yang ada dalam otak yang dah berkarat ni.

Percaya kepada Allah

Percaya kepada Malaikat


Percaya kepada kitab


Percaya kepada Rasul


Percaya kepada Hari Kiamat


Percaya kepada Qada' dan Qadar
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Hidup tanpa masalah tak sempurna
Masalah bukan masalah tapi cabaran untuk diri
Kadang-kadang memang down
Tapi itu perkara normal

Masalah mesti ada jalan keluar
Mesti ada penyelesaian
Sama ada jalan keluar dan penyelesaian
Menggembirakan
Menyakitkan
Menyedihkan
Mengubah segalanya

Apapun masalah @ cabaran tetap kena hadap
Cuma orang sekeliling tolong la faham
Tolonglah peka
Tolonglah bertimbang rasa
Aku manusia bukan robot
Aku ada dua tangan tak macam octopus banyak tangan
Aku ada otak yang kadang-kadang boleh hang macam komputer
Aku ada cabaran aku sendiri
Bukan nak hadap cabaran yang satu ni je

Kita hidup kalau terlalu pentingkan diri pun tak guna
Ko bukan nak hidup sorang-sorang dalam dunia ni.
Sekian, terima kasih.

Sekadar nukilan rasa

Aku: Stress melanda diri...tengah be positif. Moga diri terus tabah dan tetap tabah. Dah tak mampu senyum...
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Tips memandu ketika hujan ni berdasarkan pengalaman seharian ketika memandu. Kadang-kadang kita ni masa memandu terlupa nak pratikkan sedangkan benda tu penting untuk keselamatan bersama. Kalau hujan je, mesti ada accident selalunya. Memandu dalam hujan memang merbahaya terutama di waktu malam hari.

Tips Memandu Ketika Hujan:

Tips Memandu Ketika Hujan-Memasang Lampu Kenderaan
Ini penting untuk memastikan pemandu kenderaan lain perasan kewujudan kita kerana ketika hujan penglihatan amatlah terhad. Di tambah pula dengan warna kereta yang gelap, memang orang kadang-kadang tak perasan. So kalau ada cahaya lampu tu orang cam la ada kenderaan lain kat depan/belakang/tepi dia. Masa hujan cuba tengok beza kereta yang pasang lampu dengan tak pasang.

Tips Memandu Ketika Hujan-Memandu dengan had haju sederhana
Jangan memandu terlalu laju. Dah hujan pun, agak-agak lakan nak drift pun. Bahayanya bawak laju ni, kalau terlanggar lopak air memang naya, terbabas la ekau kat tepi tu kang. Kalau aku bawak 60/70km je. Kalau ikut lorong slow yang banyak lopak air tu memang paling laju pun 60km/j je aku drive. Stereng mmg tak lepas dua-dua tangan sebab aku tahu in case terlanggar lopak air aku susah sikit nak handle, boleh tersasar.

Tips Memandu Ketika Hujan-Amalkan Jarak Selamat
Bukan dalam hujan pun patut diamalkan, apatah lagi semasa hujan. Ye lah dalam hujan dengan jarak penglihatan yang terhad, kang tetiba ada kereta tetiba brek kita tak perasan ke, tak ke naya tercium bontot kereta lain. Brek mengejut dalam hujan ni, tayar pun tak cengkam sangat.

Tips Memandu Ketika Hujan-Peka dengan kenderaan lain
Memang la penglihatan terhad, tapi kena peka juga dengan kenderaan di sebelah kiri/kanan kita (kalau dok lorong tengah la). Peka jika diaorang bagi signal nak masuk, bagilah ruang. Dalam keadaan hujan lebat ni, memang kena banyak tolak ansur. Ye la kereta depan mungkin tak perasan kereta kat belakang dia. Kalau aku memang akan bagi signal lama sikit sebelum tukar lorong.

Tips Memandu Ketika Hujan-Jangan Mencilok
Tahulah juara mencilok, tapi agak-agaklah nak mencilok dalam hujan lebat. Nak mati pun mati sorang-sorang, jangan bahayakan nyawa orang lain. Orang lain pun nak cepat jugak.

Tips Memandu Ketika Hujan-Bagi Signal
Ni sangat penting, nak tukar lorong silalah bagi signal. Bagi signal lama sikit supaya pemandu kat belakang faham niat kita dan perasan kita nak tukar lorong. Jangan sesekali bagi signal daripada belakang pastu terus masuk depan kereta tu. Bahaya beb...Selalunya orang takkan perasan terutama hujan tengah lebat. Itu dah macam mencilok namanya.

Tips Memandu Ketika Hujan-Wiper Belakang dan cermin pandang belakang
Kalau kereta keluaran perodua, memang selalunya wiper belakang wujud. Tapi kalau kereta Proton kakak aku tu, takde pun (boleh pasangkan). Masa hujan lebat cermin sisi memang tak membantu langsung, kalau aku akan guna cermin pandang belakang sebagai altenatif. Tu gunanya wiper belakang.

Tips Memandu Ketika Hujan-Lampu Kecemasan
Ada dua pendapat. Yang pertama kurang wajar memasang lampu kecemasan semasa hujan kecualilah betul2 kecemasan seperti kereta rosak, lampu kereta tak berfungsi.

Kenapa tak wajar? Sebagai contoh ada dua buah kereta yang nyalakan lampu kecemasan. Kita tengah memandu dan nampak sebuah kereta kat depan kita dengan lampu kecemasan dan sedang bergerak. Sebuah kereta yang lain mengalami kerosakan di tengah jalan dan memberi lampu kecemasan.

Kereta pertama tu mungkin dah jauh ke depan atau masuk simpang lain. Sampai kat tempat kereta rosak, kita nampak kereta tu dan membuat andaian, "owh ni kereta yang bagi lampu kecemasan tadi tu" sedangkan itu kereta berlainan yang pegun. Dah dekat betul2 baru perasan kereta tu pegun, kalau tak sempat brek memang accident la kita.

Penyebabkan hanyalah lampu kecemasan yang mengelirukan. Lagipun kalau bagi lampu kecemasan masa kereta sedang bergerak, kereta tu nak pergi kiri kanan pun kita tak tahu. Ni selalu kena, nyaris nak terlanggar. Mana taknya dah la bagi lampu kecemasan, kejap kat lorong kiri, kejap tengah, kejap kanan. Haish dok diam-diam kat satu lorong dah le.

Pendapat kedua wajar kalau hujan tengah lebat selebat-lebatnya sampai tak nampak apa dah kat depan terutama waktu malam. Nak berhenti tepi jalan lagi bahaya, pilihan yang ada redah jugak. So nyalakan lampu kecemasan sebagai extra alert kepada pemandu lain. Tapi ingat jangan suka hati nak tukar lorong lak sebab orang tak tahu niat kita.

***********************
Oke sekian perkongsian tips daripada aku... Kalau ada tips tambahan sangat dialukan untuk menambah.

Aku: Paling tak suka drive waktu malam diiringi hujan yang sangat lebat, rasa macam nak nangis pun ada sebab tak nampak apa-apa.
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Dah lama blog ditinggalkan... Entry tak update dan tak BW. Alhamdulillah Nuffnang tetap bagi BE @ CPUV sepanjang tak peduli kat blog. Terima kasih Nuffnang.

CPUV bulan November yang masih belum credited...


Aku: Rezeki tu datang dari Allah. Semoga murah rezeki kita semua. Amin...
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Perempuan dan bebelan tak dapat dipisahkan. Sependiam mana pun perempuan tu, sampai satu situasi yang tak sepatutnya akan membebel-bebel jugak mulut atau dalam hati. Tapi tak semua jugak perempuan macam tu, suka membebel...ala manusiakan... Lelaki sendiri pun ada yang kaki membebel. Kan...

Membebel ni diakui memang lebih sinonim dengan perempuan la. Sebab aku pun perempuan. Tak suka bercakap gak. Tapi sampai satu tahap memang diri akan membebel-bebel kat orang sekeliling. Tukang buat bising kat opis. Bos kena dengar bebelan aku, haish lawan tokey sungguh kadang2...Ngee

Kenapa perempuan suka membebel? Banyak sebabnya.... Tak de angin, takde ribut tiba-tiba nak membebel memang tak logik la.

Cara Tunjuk Perasaan
  • Antaranya sebab tak puas hati, membebel salah satu cara untuk menunjukkan perasaan tersebut. Ye la kalau tak mahu gila kot memendam perasaan tak puas hati.
Nak Perhatian
  • Nak tarik perhatian orang tertentu untuk faham perasaan ketika tu, faham kesusahan dan kesukaran ketika tu. Ye la cakap direct orang buat tak tahu, membebel je la.
Kerana Sayang
  • Sebab sayang kat orang tu, membebel la kat dia untuk kebaikan diri orang tersayang gak. Tapi orang tersayang tak suka diri membebel. Haish apa la.
Penat
  • Penat melakukan pekerjaan. Kalau suri rumah tu semestinya kerja rumah la. Tapi yang bekerja dan suri rumah lagi double triple penat kot. So membebel la bila ada sesuatu yang tak kena. Huhuu.
Semulajadi
  • Tak tahu la ni fakta ke auta. Ada yang cakap membebel ni sifat semulajadi seorang wanita. Memang setiap wanita akan membebel gak walaupun tak panjang dan tak lama bebelannya. Erk suka ati le.

**********************

Time penat selalunya aku suka dok diam je kat rumah, tapi kalau kat opis suka membebel sebab sakit hati. Huhuu. Korang suka membebel tak? Ke pasangan korang suka membebel? 
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

November hampir tanpa kata.... Maklum satu entry pun tak tercipta untuk november. Niat dihati tak nak tinggalkan blog tapi tetap tertinggal.

Urusan duniawi yang tak pernah sudah. Kerja memang tak pernah habis. Terasa seperti diri tidak bijak membahagikan masa. Tapi itulah hakikatnya, bila masalah kerja mendahului segalanya. Yang lain-lain tertinggal ke belakang. Sungguh menyedihkan.

Biarlah segala yang berlaku tersimpan dalam hati. Masalah tu satu cabaran. Selagi mampu bertahan, in shaa Allah akan terus bertahan.

Sekadar Nukilan Rasa...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google Analytics Alternative