Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Hati keliru...
Siapa sebenarnya selayaknya bertakhta di hati...
Hati keliru..
Yang mana satu pemilik tulang rusuk...
Hati keliru...
Hati ini untuk siapa sebenarnya..
Hati keliru dan masih keliru...

Kepada bakal pemilik hati...
Tolong jangan hancurkan hati yang rapuh ini...
Kepada bakal pemilik hati...
Tolong jangan memberi harapan yang tidak pasti...
Kepada bakal pemilik hati...
Tolong jernihkan kekeliruan ini...

Hati kenapa mesti keliru...
Berserah kepada Dia yang satu...
Sudah tertulis di Luh Mahfuz siapa pemilik tulang rusuk
Sudah tertulis di Luh Mahfuz siapa pemilik hati..
Doakan pilihan itu yang terbaik kerana hanya Dia yang maha mengetahui
apa yang terbaik untuk hambaNya...

Perkahwinan...
Saling melengkapi
Saling menyayangi
Saling mengingatkan
Saling bekerjasama

Perkahwinan...
Bukan saling pentingkan diri
Bukan saling membenci kemudian hari
Bukan saling buat hal sendiri
Bukan saling mengingkari janji

Penyatuan dua hati...
Menerima seadanya pasangan
Cari kelebihan pasangan dan terima kekurangan
Bersama berubah ke arah yang diredhaiNya...

Kadang-kadang menulis dan bercakap lebih mudah
Bila berada dalam situasi sebenar sebaliknya berlaku..

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim apapun yang berlaku
Tetapkan hati ini...
Jauhkan kekeliruan ini...
Aku gadis akhir zaman yang serba kekurangan
Yang selalu khilaf dan alpa...
Tetapi masih mencari sinar keredhaan Ilahi..

***********************

Nak taip panjang lagi boleh tak...oh Hati...oh Keliru...
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Seperti yang korang sedia maklum rebat RM200 untuk telefon pintar dah tutup hari tu. Erm kakak aku tak sempat nak beli pun. Kecewa dia sebab terlambat dan terrugi RM200..hahaa

Tapi berita baik untuk yang tak sempat nak beli tu, peluang kedua muncul ni. Rebat RM200 untuk telefon pintar akan disambung semula. So apa lagi ambil la peluang yang ada. Aku tahu ramai yang dah tamat permohonan la, yang tak cukup umur lagi berapa bulan lagi la.

So take noted ye bermula 3 September 2013 rebat RM200 akan disambung pemberiannya kepada golongan belia. Bukan sekarang ye, September nanti. Ala berapa hari je pun lagi.

Makanya boleh la mengusha telefon yang berkenan di hati. Nak tahu lebih lanjut cek kat sini----->Pakej Komunikasi Belia.

*********************
Hari ni naik public transport pi keje... hee not bad tapi teksi sedikit mahal la. Lebih mudah komuter dan LRT..huhuu
Lirik Lagu Kalau Aku Kaya – Altimet feat. Awi Rafael

Kalau aku kaya
Kalau aku kaya

*Altimet*
Aku nak gaya hidup aku berubah
Alangkah indah kalau dah tak susah
Jadi pemilik bukan sewa rumah
Makan tak habis minum tak sudah
Bil api air semua bayar awal
Tulis cek selamba tak risau batal
Masuk dalam bank semua melopong
Dalam akaun ada banyak 0 0 0 0 0

Dan kalau aku mampu
(jangan pening kepala, aku betulkan semua lubang atas jalanraya)

Buat suka hati aku
(Kamu tak perlu risau, aku beli semua pokok janji bumi kekal hijau)

*Awi Rafael*
Kalau aku kaya
Hari hari hari raya
Bil-bil jiran keluarga
Aku belanja selamba
Kalau aku kaya
Aku beli segalanya
Bungkuskan semua
Hadiahkan pada mama

Kalau aku kaya (kalau aku kaya, kalau aku kaya)
Kalau aku kaya (kalau aku kaya, kalau aku kaya)

*Altimet*
Aku gajikan driver
Nama dia Schumacher
Dia panggil aku sir
Aku panggil dia der
Der, tolong hantar mak aku pegi pasar
Belikan nasi lemak
Boss engkau dah lapar

Aku belikan Kim K, kain lebih
Pesan dia tolong tutup aurat, terima kasih
Beats by Dre
Next beat by’Ye
Tiap show pakai Jeans
Hypeman aku Jay
Biar aku belanja, subsidi gula
Korang kena kencing manis tanggung rawatan semua
Pening apa semua benda aku yang sponsor
Kalau korang takut trafik kita naik helikopter

Dan kalau aku mampu
(jangan pening kepala, aku betulkan semua lubang atas jalanraya)

Buat suka hati aku
(Korang tak perlu risau, aku beli semua pokok janji bumi kekal hijau)

*Awi Rafael*
Kalau aku kaya
Hari hari hari raya
Bil-bil jiran keluarga
Aku belanja selamba
Kalau aku kaya
Aku beli segalanya
Bungkuskan semua
Hadiahkan pada mama

Aku beli serba satu (heh aku beli dua)
Eleh aku angkat lima (wei aku borong semua)
Bagitahu jiran lama (sewa mereka kami taja)
Dan kalau anak-anaknya geliga (kita bagi biasiswa)

Bila aku kaya(4x)
Kaya, kaya

Bila aku kaya
Hari hari hari raya (hari-hari ha ha)
Bil-bil jiran keluarga
Aku belanja selamba (rileks-rileks semua aku belanja)
Bila aku kaya (Yea)
Aku beli segalanya (semua)
Bungkuskan semua (ha ha)
Hadiahkan pada mama (mama nak apa)

Bila aku kaya (kita bukan pergi kedai kereta beli kereta)
Bila aku kaya (kita pergi kedai kereta beli kedai kereta)
Bila aku kaya (bila aku kaya, bila aku kaya)
Bila aku kaya (bila aku kaya, haih bila lah nak kaya)
Kalau aku mampu
Buat suka hati aku


***************

Tiba-tiba nak hayati lirik lagu lagu ni sebab terdengar ramai yang kata lagu ni perli menteri-menteri. Hahaa silalah hayati sendiri dan nilaikan maksud tersurat dan tersirat sebab semuanya subjektif. Hurm tak kisah la sebab telinga aku boleh terima lagu ni dan best gak layan lagu ni.. Ngee..
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Lama tak update pasal Nuffnang. So ari ni nak update la pasal BE nuffnang yang belum credited lagi. Alhamdulillah bolehlah buat topup earning sedia ada....


*****************
Nak BW kalau sempat...dari Isnin lagi asyik BW separuh jalan, haish tak adil betul tuan rumah ni tak pegi semua rumah kawan2...jangan marah eaa. Minta maaf tak berniat macam tu, kalau boleh mau jalan2 semua blog.
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Pada hari hujan, seorang lelaki tua berdiri dengan buku untuk dijual.
Seorang lelaki muda datang membeli buku tersebut.
Lelaki muda itu membeli buku tersebut dengan harga RM100
Sebelum lelaki muda meninggalkannya, lelaki tua berpesan, "JANGAN SESEKALI MEMBUKA MUKA SURAT TERAKHIR BUKU TERSEBUT ataupun KAMU AKAN MENGHADAPI MASALAH".
Lelaki muda tersebut selesai membaca buku tersebut tetapi tidak membuka muka surat terakhir.
Tetapi....setelah berminggu-minggu, disebabkan rasa ingin tahu yang terlalu mendalam, lelaki muda membuka muka surat terakhir dan.....
Lelaki muda hampir pengsan melihatnya.
Harga Pasaran: RM10

Moral of story kadang-kadang rasa ingin tahu yang keterlaluan menyebabkan kita menyesal dengan apa yang telah pun berlaku.

*******************
Aku: Moral satu lagi anggaplah memang sudah rezeki pak cik tua tersebut....positif gila..hehee
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Aku pernah post entry pasal geraham bongsu awal tahun lepas---->Bila Geraham Bongsu nak Tumbuh. Setahun lebih sudah berlalu tapi geraham bongsu masih tidak berjaya naik dengan jayanya. Siap berlubang lagi gigi bongsu aku akhirnya.

Ceritanya dalam bulan enam macam tu la, gigi geraham bongsu aku sebelah kiri bawah berserpih. Serpihan tu menyebabkan geraham bongsu aku berlubang. Disebabkan kesibukan dan kemalasan aku, tak la pergi jumpa dentist. Tambahan lagi tak sakit pun masa tu. Beberapa minggu lepas tu, mulalah denyutan cinta berlaku. Siapa yang pernah rasa je tahu macam mana sakitnya.

Sakit naik sampai ke kepala dan rasa macam nak demam je badan. Time ni tips yang aku pernah bagi tu masih berkesan tapi kena gigih la. Kena pastikan gigi yang berlubang takde tertinggal sisa makanan. Lepas makan kena kumur dan pastikan mulut sentiasa dalam keadaan yang paling bersih. Yang paling tragis sakit gigi ni datang time pagi buta pukul dua pagi macam tu. Memang tak tidur la melayan denyutan cinta.

So memula aku p klinik swasta biasa je, dapat la pain killer, antibiotik ngan ubat kumur. Habis duit....waa takpe la nak pi klinik kerajaan malas punya pasal. Kebetulan time tu aku selesema kronik gak.

Kebanyakan masa selagi boleh tahan aku tahan je denyutan tu, bila tak tertanggung baru telan pain killer. Hehee beberapa hari sebelum puasa baru daku ke klinik pergigian kerajaan. Doktor sahkan gigi geraham bongsu memang dah berlubang dan tak dapat diselamatkan. Dan doktor cakap memang kena buat minor surgery untuk remove.

So kes aku dirujuk ke hospital lak, bahagian pembedahan mulut. Hari yang sama aku terus ke hospital Putrajaya. Kat sana doktor check up dan amek imbasan sinar X. Doktor sahkan geraham bongsu aku yang berserpih tu memang naik mendatar. So memang kena buat surgery. Memang berdebar dengar.

Doktor advice remove keempat-empat geraham bongsu aku. Dia bagi option nak removes empat-empat sekaligus atau buat dua-dua dulu. Dan segala risiko turut dijelaskan. Maklumlah geraham bongsu paling hujung dan banyak saraf-saraf berdekatan. Mata dan sebagainya kalau terkena memang boleh jejaskan penglihatan dan sebagainya la. Doktor turut maklumkan bahawa geraham bongsu takde function sebenarnya, kedudukannya yang terkebelakang memang menyukarkan untuk dibersihkan dengan berus gigi biasa. Hee thanks doc fakta tu saya dah tahu (dalam hati je cakap)

Turut dijelaskan after surgery memang akan bengkak so akan disupply dengan segala jenis ubat seperti ubat surut bengkak, pain killer dan mengikut keperluan nanti la.

Disebabkan aku ada rekod perubatan yang tak cantik suatu ketika dulu, aku dirujuk ke bahagian kesihatan dulu untuk ujian darah. Hahaa tak pasti la apa result ujian darah aku tu. Semoga semuanya baik-baik je.

So kalau semuanya oke, InsyaAllah bulan sembilan nanti minor surgery akan dilakukan ke atas geraham bongsu aku sebelah kiri dulu. Hehee aku tak pilih empat-empat. Nanti dua-dua belah pipi kembung sebab bengkak, tak ke haru. Tapi tak tahu la kot tiba-tiba ubah fikiran nanti.

Aku: Erm geraham bongsu oh geraham bongsu....

******************************
Agak serabut dengan kerja, hal sendiri lagi dan paling serabut dengan big boss. Moga hati terus tabah dan dipermudahkanNya segala urusan. Risau jika segala kesilapan walaupun bukan berpunca daripada diri, diletakkan kesalahan ke atas diri. Ye la masing-masing pentingkan diri nak selamatkan tengkuk masing-masing orang bawahan jadi mangsa.

Entry lain yang berkaitan:
Bila Geraham Bongsu nak Tumbuh
Surgery Geraham Bongsu
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Terasa lama tak mencoret kat blog. Kesibukan diri dengan urusan duniawi memang tak pernah mereda bahkan semakin memuncak. Selagi bernafas begitulah kita. Tiba-tiba terasa macam skema je mencoret di blog.

Tinggal berapa hari je lagi Ramadhan bakal melabuhkan tirai, Syawal bakal menjelma. Serasa begitu cepat masa berlalu, keje dan keje akhirnya Syawal bakal muncul. Sedih hati mengenangkan masa berlalu begitu sahaja, diri tidak mampu menjadi yang lebih baik. Ramadhan seolah tersia begitu sahaja. Mungkin tiada lagi Ramadhan untuk diri tahun berikutnya, hanya Dia lebih mengetahui.

Oke kita masuk kepada topik entry, aku yakin ramai yang berat badan makin turun di kala berpuasa ni. Aku pun salah seorangnya, berat turut turun. Ini namanya berat bulan puasa. Sudah underweight bertambah underweight lagi.

Hajat di hati sebenarnya nak cek tekanan darah tapi part tu mesin dia rosak dan tak boleh detect, takpe la alang-alang dapat sekali berat, tinggi, body fat. Sebab terasa kepala sedikit ting tong puasa ni, tak pasti la kenapa. Kot la tekanan darah rendah ke... Tapi rasanya sebab cuaca kot, yelah jerebu la, panas la, hujan la.
Berat yang makin turun dan InsyaAllah pasti akan naik kembali nanti. Kalau tak naik tu memang agak susah hati. Tak pe nanti makan banyak dan banyak lagi (nak sedapkan hati sendiri). 

Aku: Banyak perkara yang berlaku dalam hidup yang tak boleh dikongsi. Sedih, duka memang teman akrab si hati. Doakan yang baik-baik je. Semoga diri bertambah baik setiap hari, doakan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google Analytics Alternative