Posts

Showing posts from June, 2013

Tips Jika Dipatuk Ular

Image
Assalamualaikum,
Dipatuk oleh ular? Apakah tindakan anda sekiranya saudara atau rakan anda dipatuk oleh ular? Tentu anda merasa panik dan cemas untuk memberikan bantuan kecemasan kepada mangsa. Hari ini aku ingin kongsikan beberapa tips yang mungkin berguna:  Baringkan mangsa terlebih dahulu dan jangan pula menggerakkan anggota badannya terutama di bahagian yang dipatuk bagi mengelakkan bisa itu dari merebak ke bahagian lain. Biarkan bahagian yang dipatuk berdarah selama 15 minit hingga 20 minit. Kemudian cuci dan sapukan  bahagian yang dipatuk dengan betadine (jika ada) bagi mengelakkan berlakunya jangkitan (syaratnya mangsa tidak alah kepada iodin). Balut luka yang telah dicuci dengan pembalut yang sesuai, namun jangan pula dibalut terlalu ketat  (caranya periksa nadi di atas dan nadi di bawah balutan, jika tiada nadi dikesan bermakna balutan terlalu ketat).Jika mampu, bunuh ular berkenaan bagi mendapatkan antivenom (antivenom adalah rawatan terbaik untuk mangsa). Segera dapatkan ra…

Tips Tarik Rezeki

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Tips untuk tarik rezeki yang boleh dijadikan amalan bersama:
1) Solat berjemaah
"Solat jemaah ialah solat beramai-ramai yang sekurang-kurang bilangannya selain daripada solat fardhu Jumaat ialah 2 orang. Seorang menjadi imam dan seorang menjadi makmum." Sumber:http://www.rakanmasjid.com/

Tak semestinya kena pergi masjid atau surau. Kat rumah pun boleh berjemaah suami isteri bersama ahli keluarga. Tapi... "semakin ramai bilangan jemaah maka semakin besar pula fadhilat pahalanya." Sumber:http://www.rakanmasjid.com/

InsyaAllah jika dijadikan amalan murah rezeki sebab tak lupa Dia.

2) Solat Dhuha
Dhuha menurut ahli fekah adalah waktu di antara ketika matahari mulai naik sehingga ketika matahari mulai condong. Oleh itu solat Dhuha adalah solat sunat yang dikerjakan pada waktu tersebut.
Nak tahu kelebihan solat Dhuha dan bagaimana mengerjakannya boleh rujuk----->Solat Sunat Dhuha
InsyaAllah jika dijadikan amalan murah rezeki.

3) Tad…

Cara Remove Follower

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Nak share cara remove atau buang follower kat blog kita. Cara  remove atau buang follower  ni tolong guna dengan berhemah. Macam kes aku ni la tiba-tiba ada follower yang bergambar dan mungkin berlink tak senonoh. Tiada kompromi terpaksa la remove je follower sorang ni.


Korang gi kat dashboard korang macam dalam picture kat bawah.... Follow je step yang diberi untuk remove follower.








Selesai sudah.....


Tara..... Dah takde dan makin berkurang bilangan follower. Biarlah follower kurang asal takde gambar yang tak senonoh. Blog aku bukannye blog lucah. Aku perasan ramai yang difollow oleh pemilik ni, so korang boleh la guna cara ni untuk block daripada muncul kat widget follower.

Amaran keras.... Tak payah la sebab sakit hati orang tu tak pernah kunjung blog kita lepas dia follow sampai nak remove or block pulak. Ish tak baik lak macam tu. Ini untuk special kes je taw..

Macam Mana Nak Follow

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Yuhuu...sape-sape tolong cerita macam mana nak follow blog ye? Aku ni tengah gigih nak menjejak peninggal komen dan pengikut tapi nak follow semula kuar macam ni... Huhuu camne nak follow semula ye...  Nak tekan apa pun tataw...Haru biru...
Kena buat secara manual ke? Adeh tak try lagi la cara follow yang satu lagi tu sebab selalu kalau tekan butang follower tu boleh terus follow je. Ke ada kaitan dengan google plus ni...
Huhuuu minta maaf la aku ketinggalan banyak benda dalam dunia blog sekarang.... Bahana jarang online blog...Sedih sungguh....
update: masalah selesai....kih3 internet/komputer kat tempat keje aku yang  punya angkara segala ini.. so sory ye aku akan follow balik yang ada jejak kat follower n komen...kat chatbox kalau sempat aku jenguk gak..yang aku terlepas tu jangan segan tegurlah....:)

Masak Rumpai Laut Sendiri

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...
Tumbuhan akuatik yang mempunyai banyak khasiat ini paling banyak ditanam di negeri Sabah, terutamanya di daerah Semporna. Lazimnya rumpai laut yang dituai akan dikeringkan terlebih dahulu sebelum ianya dipasarkan dan diasingkan mengikut gred. Bagaimana cara memproses rumpai laut? Jom kita mulakan masak rumpai laut sendiri...
Bahan-bahan: 100 gram rumpai laut kering Gred AAA  Air - untuk membasuh dan merendam Beberapa helai daun pandan - untuk menghilangkan bau hanyir rumpai laut
Cara Membuat: 1) Basuh rumpai laut sebanyak 2-3 kali. Rendam di dalam bekas besar (sebab rumpai laut akan mengembang 3 kali ganda selepas direndam). Seeloknya rendam selama semalaman (gantikan air setiap 2 atau 3 jam sekali bagi memastikan bau air laut hilang).  2) Bilas dengan air bersih. Masukkan ke dalam periuk yang berisi 2 liter air. Tambahkan daun pandan. Masak selama 20-25 minit iaitu sehingga air mendidih (rumpai laut akan hancur dan bertukar menjadi pekat). Padamk…

Ninetology Black Pearl 2

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Dah lama patut publish entry ni sebab dah lama aku guna rebat ni. Kebetulan handphone lama aku rosak so amek kesempatan la beli yang baru. Tapi aku nak yang harga mampu milik je, tak kisah la asal boleh call dan mesej. Cuma bila fikir semula patut fully utilize rebat yang kerajaan bagi tu.

So tawakal je la daftar online untuk dapat rebat sebab ada yang cakap dah tak boleh apply sebab tarikh dah tutup (masa tu bulan dua or tiga-lupa la). Lepas print out permohonan hujung minggu pergi ke Mines Serdang dan mencari handpone yang sesuai. Masa tu bulan empat dah.

Sebelum tu dah usha dan hati tertarik dengan Ninetology Black Pearl 2 ataupun Stealth. Antara dua tu la nak beli. Usha punya usha ada dua tempat yang offer rebat RM200 yang aku perasan la. Fikir punya fikir aku buat keputusan untuk Black Pearl 2 je, Stealth harga dia mahal sikit. Hahaa tak nak bajet lari sangat,better amek Black Pearl 2 je.

So sekarang aku guna Ninetology Black Pearl 2. Smart…

SKCB

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

SKCB? Apa tu... Sejenis permainan untuk suka2 zaman aku sekolah rendah dulu. Tataw la zaman korang dan tempat korang main ke tak benda ni. Dan budak sekarang pernah tahu ke wujud permainan macam ni. Just for fun je pun.

SKCB tu aku ringkaskan je. Sebenarnya setiap huruf mewakili perkataan, iaitu:

S= Sayang
K= Kasih
C= Cinta
B= Benci

Cara main pulak, matchkan nama dua orang. Selalu nama lelaki dan perempuan la. Psst dulu selalu match dengan nama cikgu sains aku. Darjah 6 pun dah menggedik kau... Contoh:

AI S H A H J A H I R A H M O H D Z AI N U D D IN
Setiap huruf di nama perempuan yang ada pasangan dengan nama lelaki dipotong. Contoh macam kat atas tu la. Potong sampai semua nombor ada pasangan habis.. Pastu kiralah jumlah huruf yang masih tinggal.

Macam dalam contoh 17 lagi yang belum dipotong...So kiralah SKCB tu, dapatlah SAYANG....hehee

Aishah Jahirah: Pstt korang ada ke main macam ni dulu???

Air Mata Lelaki dan Perempuan

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Two tear drops were floating down the river. One teardrop said to the other, "I'm the teardrop of a girl who loved a man and lost him. Who are you?" "I'm the teardrop of the man who regret letting a girl go..."
Kesimpulannya? Dua-dua please tundukkan ego masing2. Jangan kerana perkara kecil berperang macam perang dunia ke 3.

Terowong Menora dan Volkswagen Kuning

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Aku percaya ramai yang pernah dengar pelbagai cerita misteri mengenai terowong Menora. Keadaan jalan yang curam dan berselekoh menyebabkan banyak kenderaan yang terbabas kat jalan sekitar situ.

Bukan nak story pasal keadaan jalan dia. Cuma dulu2 glamer sangat cerita pasal Volkswagen kaler kuning sekitar Terowong Menora. Cerita aku nak story ni seseorang yang bercerita kat aku masa belajar dulu. Lebih kurang ceritanya:

Dia (lelaki) balik sorang2,  aku tak ingat le pulak menghala ke Selatan or Utara tapi kejadian memang berlaku kat Terowong Menora tu la. Masa tu pagi2 buta (mestilah gelap pagi buta) kat Terowong Menora tu dia terperasan kehadiran kenderaan lain selain dia. Lega sebab ada jugak pemandu lain waktu2 macam tu dan dia tak berseorangan. Masa perasan kehadiran volkswagen tu, belum masuk dalam terowong lain. Nampak kot side mirror je. Samar2 camtu la.

So masa dalam terowong tu Volkswagen tu lalu kat sebelah, sempatlah jeling Volkswagen tu …

10 Tips Mengatasi Kesedihan

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Sedih merupakan salah satu emosi akibat berhadapan dengan situasi yang mengecewakan, dan muncul akibat penderitaan kerana terluka, derita dan sakit. Lazimnya perasaan ini wujud bagi kebanyakan wanita, namun ianya mungkin berbeza bagi wanita yang berlainan. Usahlah bersedih wahai wanita. Ingatlah, Allah SWT sentiasa bersama kita walau di mana pun kita berada seperti firman Allah SWT yang bermaksud :
“...Janganlah engkau berdukacita, sesungguhnya Allah bersama kita...”.  (Surah At- Taubah ayat 40).
Bagaimana caranya untuk mengurangkan rasa sedih? Berikut beberapa 10 tips berguna yang mungkin boleh dipraktikkan : 
1. Bagi masa untuk jiwa anda kembali pulih Usah bersedih dan menyeksa diri anda sendiri. Ingatlah, tidak semua yang kita impikan akan menjadi kenyataan, terimalah dengan seadanya. 
2. Luahkan perasaan anda kepada seseorang Carilah teman rapat atau orang yang dipercayai untuk anda meluahkan kesedihan itu. Pasti anda akan merasa tenang setelah…

Testimoni Safi Rania Gold

Image
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Dah berbulan gak aku guna Safi Rania Gold ni. Tapi bukan set lengkap la. Aku hanya guna pencuci muka sahaja. Memang niat kalau serasi nak je guna set lengkap.

Krim malam safi rania tak sesuai untuk kulit aku. Berminyak-minyak muka. Pakai malam rasa best, bangun pagi memang berminyak muka. Huhuu memang tak sesuai dengan kulit la tu. So terus stop dan wakafkan kat kakak aku. Dengan muka dia menjadi lak. Haish mujur la tak rugi boleh bagi kat orang yang kulit sesuai. So kesimpulan krim malam tu sesuai untuk kulit kering, bukan berminyak. Ye la kot.

Pencuci muka dia memang best. Aku guna yang gel punya. Dua lagi jenis tu tak pernah lak try. Tapi rasanya mungkin tak sesuai dengan muka aku yang jenis berminyak ni sebab dua lagi tu melembabkan.

Krim siang tak pernah le pulak try. Tapi tengok akak aku guna oke. Cuma kena rajin la tepek tiap2 hari kalau nak kesan yang marveles. Kalau macam aku yang malas nak wat benda rutin macam tu mesti susah gak.. Huh…

Lagu Tema Teduhan Kasih

Lagu Tema Teduhan Kasih
Lirik Lagu Hanya Aku-Hyper Act

Bersama janji kau sentuh rasa percaya
Hangat dinginmu mengundang rindu kecewa
Hanya aku dihuni sepi rasa kasihmu

Hanya ku yang mencari
Rembulan masih ada
Mungkin seketika
Walau ku bahagia mengejar bayanganmu
Tak mungkin ku beroleh saat indah bersamamu
Hanya aku..huhu..huhuu.

Apakah mungkin berulang janji setia
Apakan kekal ataupun menyambut duka
Dan dirimu di janji Sang Sempurna
Dan kecewa kini dipulih rasa kasihmu

Hanya ku yang mencari
Rembulan masih ada
Mungkin seketika
Walau ku bahagia mengejar bayanganmu
Tak mungkin ku beroleh saat indah bersamamu
Hanya aku..huhu..huhu....huhuu.uhuhuhu..

Dihuni rasa rindu
Hanya ku yang mencari
Rembulan masih ada
Mungkin seketika
Walau ku bahagia mengejar bayanganmu
Tak mungkin ku beroleh saat indah bersamamu

Dingin rasa kasihmu
Bagai bintang bersemi
Rindu janji bicara
Kekal selamanya
Walau sekadar mimpi
Tak pernah ku peduli
Selamanya kan ku pasti merindui dirimu
Hanya aku

***************** Laya…