Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Hari ni cuti sebab ada temuduga dengan SPA. Ni la pertama kali dapat interview dengan SPA. Dah apply SPA sejak zaman lepas abeh SPM lagi seingat aku. Pastu sambung blaja kat U sampai dah abeh blaja, ni la sekali dapat interview SPA.

Sebelum ni pernah la sekali dua attend exam under SPA tapi fail.. Wakaka....

Ramai yang dapat interview Penolong Pegawai Tadbir ni dengarnya. Ye la post ni dah dua tahun tak buat pengambilan baru. Last tahun 2011 kalau tak salah la. Kalau salah silalah tegur. Interview pun berlangsung sehingga bulan Jun di seluruh Malaysia. Aku dah selamat ditemuduga tadi. Aku kena interview dekat SPA Putrajaya.

Cheklist sebelum hadir interview Penolong Pegawai Tadbir:

  • Bawa bersama surat panggilan interview. Nanti surat tu kena drop. Kalau rasa sayang nak wat kenangan surat tu, print je yang dari email untuk drop macam aku buat. Surat boleh simpan wat kenangan. Hihi
  • Pastikan sijil disusun mengikut apa yang dinyatakan dalam surat panggilan. Tapi nanti dia akan cek jugak, so kalau tak betul dia akan suruh susun semula. Tapi eloklah wat siap-siap kat rumah takde kelam kabut.
  • Bawa apa yang diminta sahaja. UPSR,PMR tak perlu la letak sebab tak minta pun.
  • Fotokopi IC,surat beranak dan kelayakan akademik silalah bawa bersama.
  • Tak perlu bawa salinan untuk sijil aktiviti. Dah dinyatakan dalam surat yang asal sahajakan dia nak tengok.
  • Pastikan bawa resume bergambar yang ringkas dan padat. Resume kalau boleh jangan lebih daripada 2 page(pendapat aku la). Lagipun kat situ pun dah nyatakan resume kena padat dan ringkaskan.
  • Pakaian haruslah sopan (baju kurung). Lelaki seeloknya bertali leher. Kasut kalau boleh biarlah bertutup penuh. Kalau ada blazer bolehlah pakai. Tapi selalu blazer ni ada markah untuk gred 41(dululah-sekarang tak pasti kot dah berubah). Aku takde blazer2 ni. Wakaka
Tips ketika inteview:
  • Loceng akan dibunyikan. So lepas dengar bunyi loceng tu, ketuklah pintu dulu sebelum masuk.
  • Masuk dan bagi la salam or apa je greeting yang sesuai ikut siapa penemuduga. Kalau Islam memang la bagi salamkan.
  • Letakkan fail peribadi bersama cheklist(resume+salinan ic,sijil lahir,akademik) kat atas meja penemuduga. Seeloknya biarlah fail tu menghala ke arah dia terus. Hehee tak payah penemuduga susah2 nak pusingkan fail tu nanti.
  • Berdiri dulu dan kalau dia suruh duduk, ucap terima kasih dan duduk. Kalau agak lama dia tak suruh duduk, minta kebenaran untuk duduk.
  • Semasa sesi temuduga silalah jujur dan bercakap sesopan yang mungkin walaupun ada sesetengah isu yang agak panas.
Apa nak baca?
  • Isu semasa kena amek tahu gak.
  • Skop kerja yang kita minta. Skop kerja Penolong pegawai tadbir. Boleh search kat google...
  • Skop kerja kita sekarang.Macam aku kena la, skop kerja sekarang pun aku fail nak jawab. Wakaka takkan nak bagi alasan saya baru bekerja lakkan. Cuma bagi alasan saya masih belajar banyak perkara. Hahaha selamat la penemuduga sangatlah friendly. So takla nerves sangat. Cuma aku yang blur, huhuu dengan tak cukup tidonya semalam. Sabar je la....
  • Dasar kerajaan sekarang. NKRA semua tu la kena amek tahu dan fahamkan sebab nanti nak explain senang kat diaorang.
Ni berdasarkan apa yang aku kena. Pengalaman temuduga penolong pegawai tadbir. Ye la lain penemuduga lain soalannya. Dalam bahasa Inggeris ke Melayu kena interview? Aku kena dalam Bahasa Melayu. Tapi rasanya ada yang kena dalam Bahasa Inggeris. Ni pun depend kat penemuduga.

Gud luck kepada yang akan hadir interview tu. InsyaAllah ada rezeki dapat. Takde jadikan sebagai pengalaman. Positif...Kih3

update: Aku berkhidmat dalam perkhidmatan awam sekarang tapi belum sah jawatan lagi. So Isnin col SPA berkenaan ringkasan kenyataan perkhidmatan, laporan penilaian prestasi, surat perakuan ketua jabatan n slip gaji terakhir. Kena bawa ke tak. Aku dimaklumkan tak perlu bawa semua tu selagi tak sah jawatan. So kalau yang bekerja berstatus kontrak, belum sah jawatan, ignore je semua tu ye.... Tapi kalau nak confirmkan silalah col SPA. Tengok sama tak jawapan macam aku dapat.
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Tawakal berasal dari perkataan Arab ‘Wakalah’ yang bererti memilih wakil, mewakilkan atau menyerahkan urusan kepada pihak yang lain. Imam al-Ghazali pula merumuskan definisi ‘Tawakal’ adalah  menyandarkan kepada Allah SWT tatkala menghadapi suatu kepentingan, bersandar kepada-Nya dalam waktu kesukaran, teguh hati ketika ditimpa bencana disertai jiwa yang tenang dan hati yang tenteram.1

Tawakal (Gambar sekadar hiasan) - Google
Apakah hikmah bertawakal?2
  • Percaya bahawa Allah SWT lebih mengetahui apa yang berlaku.
  • Mendekatkan diri dengan Allah SWT dengan berdoa, bermunajat dan merintih kepada-Nya. 
  • Allah SWT ingin menguji tahap kesabaran hamba-Nya.
  • Supaya mengucapkan syukur kepada Allah SWT. Ujian yang diturunkan membuktikan kasih sayang Allah SWT kepada hamba-Nya.
  • Diberi ganjaran pahala jika bersabar dan berlapang dada menerima dugaan. 

Sumber : 
  • 1 shafiqolbu
  • 2 Zuhriah Mohd Juoi (2011), Terima Kasih Tuhan atas Cinta Ini, Grup Buku Karangkraf Sdn. Bhd.
Ditulis oleh : Mizz Aiza
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Semalam beli barang kat tesco... Pusing punya pusing sampai bahagian pad terhenti sekejap langkah. Libresse ada keluarkan free gift baru lagi la. Heee lama sudah tak beli stok pad. Ye la dulu beli banyak sangat stok pun.

So laju je tangan grab libresse untuk dijadikan stok tambahan. Harga pun tengah diskaun sebab promotion dan ada free gift lak tu. Jeng jeng jeng ni la free gift libresse bagi kali ni.

Libresse gift
Libresse Gift
Kegunaan Stain Remover Pen adalah untuk memudarkan kesan kotoran pada pakaian. Ye la kadang-kadang terkena kotoran makanan ke, kotoran macam2 la. Hee aku tak pernah la mencuba lagi. Maklumlah baru je dapat semalam dan baju takde pulak kotor. Kih3
Stain Remover Pen dan  Lint Remover Sheets.
Stain Remover Pen dan  Lint Remover Sheets.

Cara guna Stain Remover Pen
Cara guna Stain Remover Pen

Lint Remover Sheets pula untuk hilangkan debu, bulu kucing dan kelemumur yang melekat pada pakaian kita. Tetambah kalau pakai baju warna hitam, pegang kucing kadang2 bulu dia melekat kat baju kita. So bolehlah apply benda alah ni pada tempat yang ada bulu kucing tu. Pun tak pernah try lagi. Aku dah tak de kucing.

So kepada pengguna tegar Libresse dapatkan la free gift terbaru ni.... Buat stok harga pun murah sikit dari harga biasa.
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Mulai semalam blog arisyahjahirah.blogspot.com dihidupkan bersama oleh penulis jemputan. Tuan punya blog kadang-kadang tiada masa langsung untuk online blog. Kesian blog tengok kosong je. Tuan blog mengambil keputusan blog ini ditulis bersama dengan penulis jemputan khas iaitu Mizz Aiza.

Tu pun kalau dia ada masa dan tak sibuk la. Hehee so takde la terbiar kosong tanpa entry blog ni nanti. Dan tuan blog memberi kebenaran untuk menulis entry apa sahaja yang bermanfaat untuk semua. So terpulang kat Mizz Aiza la nak tulis pasal apa asalkan bukan politik terlampau, kisah terlampau yang tak sesuai macam seks ke. Itu memang tidak dibenarkan dan dia pun takkan tulis punya la.

Walau bagaimanapun, tuan blog  akan tetap mengambil peranan untuk blogwalking dan berjalan-jalan ke blog sahabat serta membalas kunjungan dan komen. Jadi jangan marah kalau tengok ada je entry tapi tak berbalas kunjungan.

Jemput singgah blog Mizz Aiza------> Dunia Kecil

Aku: Psttt.....ada lagi ke yang nak jadi penulis jemputan?

Scroll bawah untuk entry baru....ini sticky post.
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Nak update BE bulan Mac yang dah jadi ME. Tahun ni blog tak banyak dapat BE/CPUV, so kurang la cerita pasal Nuffnang. Baru tiga kali dapat BE (kalau ditambah dengan BE tak dikenal pasti tu jadi lima la).

Ni la BE dari Libresse yang dah jadi ME...

Nuffnang bagilah BE baru lagi...Bulan empat langsung tak dapat BE. Dah masuk bulan lima ni.. Hahaa .....:)
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Hujan di luar turun renyai-renyai. Sempena hari Jumaat pada hari ini, aku ingin berkongsi mengenai satu kisah yang boleh kita jadikan teladan untuk dihayati bersama. Mungkin ramai yang dah pernah dengar cerita ini. 

Gambar sekadar hiasan - Google
Pada zaman dahulu seorang pengembara mengembara dari satu tempat ke tempat yang lain. Dia tiba di sebuah negeri dan merasa takjub melihat sejenis tumbuhan yang kecil dan pendek, namun buahnya besar berada di atas tanah (tembikai). Dia mencari tempat untuk berehat kerana penat berjalan dan sebatang pokok beringin yang besar menjadi pilihannya. 

Pengembara itu berbaring di bawah pokok beringin itu dan berfikir sejenak, "Mengapa pokok beringin yang besar ini mempunyai buah yang kecil? Sedangkan pokok tembikai tadi mempunyai buah yang besar. Memang sungguh aneh dan tidak sepatutnya ia dicipta sedemikian. Jika aku yang menciptakan pokok itu, pasti aku akan ciptakan pokok besar itu berbuah besar dan pokok kecil itu berbuah kecil" protes pengembara di dalam hatinya. 

Pengembara itu terlelap di bawah pokok beringin. Sehinggalah dia bermimpi pokok beringin itu mempunyai buah yang besar. Tiba-tiba buah yang besar dan berat itu jatuh dan menimpa kepalanya. Dia menjerit kesakitan dan akhirnya dia  terjaga dari tidurnya. Dia mendapati sebiji buah beringin yang kecil berada di sebelahnya. 

Tiba-tiba timbul penyesalan di hati pengembara itu kerana mempersoalkan ciptaan Allah SWT. Nasib baik buah pokok beringin yang jatuh itu kecil sahaja. Jika buah tembikai yang jatuh tadi pasti cedera parah dia. "Tidak sepatutnya aku mempersoalkan penciptaan Allah SWT. Kerana hanya Allah SWT sahaja yang mengetahui rahsianya." 

Sumber : Buku Bila Allah Menduga Kita (2013), Syed Alwi Alatas, Mustread Sdn. Bhd. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google Analytics Alternative