Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...


Wuu....tiba-tiba teringat janji untuk menjoinkan diri kat segmen ni. Janji mesti ditepati dan mujur masih berbaki beberapa hari lagi sebelum tamat. Kalau yang belum join tu masih sempat lagi nak join. Last date 28 Februari ni.....

Syaratnya pun mudah dan rasanya semua dah dipenuhi. So jemput la join sama kalau tak join lagi, klik je banner kat atas tu. Tarikh tutup pukul 2359 hrs pada 28 February 2013.

Psst adakah aku menjadi orang terakhir yang join segmen ni? Hahaa best gak jadi penutup.. Gud luck untuk diri sendiri. Hik3
nama dan kad pengenalan pun tak tulis lagi masa ni kat baucer BR1M

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

BR1M 2.0...minggu lepas (16 Februari) dapat baucar BR1M bernilai RM250. Aku tak berminat sangat pasal politik ni, tapi dah orang nak bagi duit amek je la. Rezeki jangan ditolak, tak gitu.

Kalau tak salah ingatan daku isi form BR1M tu secara online pada bulan sebelas tahun lepas. Muahehe ingatkan tak dapat le, maklumlah sistemkan bukan kita tahu dah terima ke belum ke. Tak pun sistem tu tingtong ke. Maklumlah sistem ni kadang-kadang menyusahkan manusia jugak.

Sampai sekarang belum tunaikan lagi baucar ni sebab takde masa nak pegi bank pun lagi. Sabtu dan ahad bank tutup. Awat la tak bagi je RM250 cash terus. Tak pun bentuk cek ke, boleh cek deposit je... Heheh banyak songeh pulak dah.

Untuk makluman baucer ni boleh ditunaikan di Bank Simpanan Nasional (BSN), CIMB Bank, Public Bank dan Maybank.

Tempoh sah baucar ni aku tak pasti le pulak sampai bila. Macam tahun lepas sampai pertengahan April, tahun ni sama ke lain ke tak pasti le, tak de masa nak cari info.

Erm pihak yang berkenaan tolonglah baiki jalan yang rosak dan apa yang sepatutnya. Dapat duit ni macam takde makna je bila terpaksa tukar tayar kereta la, apa la. Huhuu ni bukan nak berpolitik ye, hanya secebis pandangan dari orang biasa/bawahan. Peace no war. Heheh
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia..

Usha akaun Nuffnang, tengok ada BE yang melekat. Baru nak majuk, kenapa BE tak sudi singgah tahun 2013, dah nak masuk hujung bulan dua. Tapi ye la blog ditinggalkan, mana ada masa dah nak ngadap blog. Trafik pun ciput...

Alhamdulillah...sangkut 2 BE. Tapi memang takde masa nak berblog. Nak BW pun tak dapat, taip entry pun laju-laju je.
Aku: Sedih sangat dengan keadaan kehidupan dan kerja sekarang yang masih belum stabil. Masa untuk diri sendiri pun kadang-kadang takde. Setiap hari fikir kerja, family, masalah. Fikirkan perasaan orang lebih dari diri sendiri. Apapun utamakan apa yang patut diutamakan.. Chill....
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Nak share kisah kehidupan yang tak semua orang pernah alaminya. Sila jangan rujuk aku dalam cerita ni sebagai tuan punya blog. Cerita ni hanyalah untuk pengajaran, kena pandang ke depan bukan ke belakang.
*************
Aku dilahirkan dalam sebuah family yang agak besar kerana ayahku telah memiliki anak yang ramai hasil perkahwinan pertama. Selepas isteri pertama ayahku meninggal, dia berkahwin dengan ibuku. Lahirlah aku dan saudaraku. Kami cuma dua beradik seayah dan seibu. Berbelas lagi adik beradik merupakan adik beradik satu ayah.

Untuk pengetahuan ayah berkahwin dengan ibu masa usia dah menginjak 50 an... Ibuku pula akhir 30 an. Mungkin dah jodohkan. Adik beradik aku yang satu ayah memang bermacam perangai. Ada yang suka dengan ibuku, ada yang tak suka, ada yang buat-buat suka. Aku pun tak pasti, tapi daripada pengamatan aku macam tu la. Ada yang depan baik dengan ibuku, tapi belakang mengata macam-macam.

Erm adik beradik ku juga tak semua menjadi. Ada yang terlibat dengan gejala tak sihat. Mungkin sebab mereka ramai tak terjaga, mak mereka meninggal ketika masih memerlukan seorang ibu. Ibuku cuba sebaik mungkin untuk menjaga mereka, tapi ye la ibu tiri manalah nak hormat sangat. Ada yang hormat tapi tak semua.

Soal kasih sayang, ibu aku tak pernah membezakan dan menganggap mereka anak tiri. Sedari kecil lagi aku diajar menyayangi dan menghormati abang-abang serta kakak-kakak. Mereka pun sudah besar dan pandai menjaga diri sendiri, jadi kami tidak tinggal sebumbung. Ayahku membina rumah lain untuk ibuku bagi mengelak masalah dengan anak-anak yang sudah besar.

Semuanya nampak oke sampailah ayah meninggal masa aku di sekolah rendah. Walaupun punya adik beradik yang ramai, aku seperti tiada adik beradik. Tak semua nak ambil peduli nasib aku dan saudara yang masih kecil masa tu. Ada adik beradik yang ambil peduli tapi tak semua.

Bermulalah krisis antara abangku yang sulung dengan ibuku. Aku pun tak tahu kat mana silapnya. Isteri abangku selalu menjadi orang tengah menuduh macam-macam. Kami bolot duit insurans la. Duit itu ini la. Erm padahal tak selesai pun insurans sebab adik beradik aku susah nak dibawa berunding. Nak buat kena semua bekerjasama. Ni semua buat hal masing-masing.

Ibuku bekerja keras menanggung aku dan saudaraku sampai ke universiti tanpa bantuan berterusan adik beradik ku. Orang lain yang lebih banyak membantu ketika tu. Tak kisah la tu kan, tak semua mampu nak tolong. Tapi cukuplah jangan cakap bukan-bukan.

Abang sulungku pernah cakap tak nak jadi wali untuk aku. Sampai tahap tu dia tak boleh terima perkahwinan ibu dan ayahku. Mungkin dia tak pernah anggap aku sebagai adik langsung. Aku pun tak pasti. Banyak perkara yang adik beradik buat aku terasa hati.

Aku sedar kehadiran ibu dan aku dalam hidup mereka tak dialukan. Tapi salah aku ke semua tu? Salah ibu aku ke? Salah ayah aku? Salah takdir?

Aku tahu, abang sulungku menyalahkan ayah kerana berkahwin dengan ibu sedangkan adik beradik dia yang lain masih perlukan kasih sayang. Aku tahu dia fikir kehadiran aku telah melenyapkan perhatian ayah kepada adik-adik dia yang lain. Ayah seperti utamakan aku lebih daripada anak-anak yang lain. Tapi hakikatnya tak. Aku tahu ayah sayang semua anak dia.

Setiap yang berlaku ada hikmahnya, perkahwinan ibu dan ayah sekurang-kurangnya menyebabkan ayah dekat dengan ALLAH. Suatu perkara yang tak semua mereka tak pernah tahu. Mereka hanya nampak yang negatif. Erm tapi siapalah aku untuk bersuara?

Campur tangan isteri abangku yang sulung mengeruhkan keadaan. Bukan setakat aku adik satu ayah tidak diterima, adik seayah seibu dia sendiri dibuang dari kehidupan dia. Mungkin sebab rapat dengan ibu dan aku, mungkin ada sebab lain. Hanya dia dan ALLAH yang tahu.

Kadang-kadang aku cuba selami perasaan adik beradik ku yang ramai tu. Yup aku tahu aku tak pernah ada ditempat mereka, ada tak layak berbicara. Tapi yang pasti semua perkara telah pun terjadi. Kalau mereka ada asas agama yang kuat, seharusnya mereka boleh terima segalanya sebagai qada' dan qadar.

Semoga suatu hari keluargaku seperti keluarga yang lain, bersatu teguh dan bersatupadu dalam kekeluargaan. Air yang dicincang takkan putus, darah yang mengalir dalam badan abang-abang dan kakak-kakak ku turut mengalir dalam badanku. Aku tidak pernah membenci mereka tetapi aku membenci perangai mereka.

***************
Aishah Jahirah: Tak semua ibu tiri tu jahat, kejam, suka mendera. Tu ibu tiri zaman bawang putih bawang merah, zaman cinderella kot. Kebanyakan ibu tiri sayang anak-anak tiri sekarang ni.
Silaturrahim satu ikatan yang tak harus diputuskan tetapi harus dijaga. Moga kisah ni jadi pedoman untuk kita semua. Manusia tak sempurna, untuk apa dipersoal perkara yang telah lepas, pandang ke hadapan untuk hari yang lebih baik dan ceria. Bercakap mungkin senang tetapi membenci orang atau sesuatu pun bukan perkara yang mudah. Fikir-fikirkan... 
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Seorang blogger tak boleh:
  • Mengharapkan bila dia follow blog orang, orang tu akan follow blog dia semula.
  • Terasa hati kalau dia komen kat blog orang, orang tak komen semula kat blog dia.
  • Terasa hati kalau dia singgah blog orang tu tapi orang tu tak berkunjung semula kat blog dia.
  • Beranggapan tak elok terhadap blogger lain. First impression tak selalu tepatkan.
  • Memandang rendah blogger lain.
  • Kedekut ilmu.
  • Terasa bila ditegur oleh blogger lain dengan cara yang baik
Seharus blogger harus:
  • Follow blog orang dengan ikhlas, kalau rasa tak nak follow tak payah la follow. Tiada paksaan.
  • Beranggapan yang baik, tak semua blogger suka tinggalkan komen atau jejak. Ada yang suka jadi silent reader or silent visitor jugak. 
  • Bersangka baik dengan blogger lain, menghormati sesama blogger, tak kira la blogger lama ke baru ke. 
  • Jangan kedekut ilmu, berkongsi la apa yang boleh membantu sesama blogger.
  • Terima teguran yang baik dengan hati terbuka dan perbaiki kelemahan blog/diri.
Lain2 point fikirlah sendiri, seorang blogger juga seorang manusia biasa yang tak lepas daripada kesilapan. So aku pun nak minta maaf kalau ada salah dan silap sepanjang berada di dunia maya ni. Kadang2 mungkin komen menyinggung perasaan, terlepas follow semula orang, tak blogwalking kat blog semua orang yang buat ada yang terasa hati. Aku cuba sebaiknya namun tak boleh jadi yang terbaik sebab segalanya terbatas. Apapun aku sayang dunia blog.
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...



...Cinta bukan hanya untuk pasangan kekasih, cinta itu universal dan cinta untuk kawan yang saling menyayangi  itu lebih tinggi nilainya daripada kekasih...
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Aku percaya masih ramai yang takut untuk memandu kereta di jalan raya. Aku dulu pun sama je jugak, muka cuak gila kot masa mula-mula nak bawak kereta. Ye la lepas dapat lesen mana ada kereta nak bawa. Beskal ada le.

So dengan kereta kakak aku dan dia bertindak sebagai sifu, aku belajar memandu dan cuba menjadi seorang pemandu berhemah. Kih3 berhemah le sangat ye.

Kena hon tu perkara biasa bagi aku masa mula-mula bawa kereta dulu. Yup banyak kesilapan dan kesalahan jalan raya yang aku lakukan. Dengan sticker P yang masih tertampal walaupun masa tu dah lesen competen, kadang-kadang rasa macam pemandu lain memang tak bertimbang rasa.

Eh aku masih P, kalau salah bagi hon sekali pun cukuplah sebagai amaran. Tak payah la siap tunjuk tangan macam2 dan hon bertalu-talu. Tu dah kurang ajar macam samseng jalanan je gayanya. Buta ke tak nampak sticker P? Huhuu.

Buat u-turn pun aku tak berani dulu, sanggup ikut jalan jauh sebab takut nak u-turn. Kih3 padahal kereta kecik je pun.

Kalau time peak hour memang aku takut, sebab banyak kereta. Ye la kereta kat KL, Selangor ni nak cepat belaka. Kita kan masih terkedek-kedek nak bermesra dengan kereta dan jalan. Bawa kereta pun kat jalan-jalan yang dah familiar je. Sebenarnya banyak jalan tataw, time tu betul-betul baru kat KL, Selangor.

Memang mengelak daripada jem, sanggup keluar awal untuk elak kesesakan. Huu kronik betul pemandu baru ni ye, sanggup demi tak nak takut.

Belum masuk bab parking lagi, kucar kacir beb. Hahaa nak parking pun berjam-jam. Eh tak la sampai berjam-jam pun. Tapi agak lama le dok mengejas. Kalau parking tepi terus fail, sanggup parking jauh. Tempat macam pasar malam ke, kalau pegi akan cari tempat jauh dan tak sibuk, maklumlah risau parking lama-lama kang ada yang cakap apa lak. Oke aku masih fikirkan perasaan orang ye.

Jumpa trafik light pun cuak, eh jap gi tiba-tiba time aku lalu jadi warna merah lak. Mulalah was-was je tekan minyak pun. Huhuu stand by nak brek ada lagi. Kih3.

Kat selekoh lak memang slow gila sebab takut terbabas. Dok brek je keje terutama kalau selekoh tu turun bukit. Hahaa padahal kawal stering dan minyak pun dah cukup kot.

So berdasarkan pengalaman sendiri, bolehlah list down beberapa tips untuk yang takut nak drive tu.
  • Keluar awal untuk mengelak kesesakan, takde la cuak sangat dan boleh santai-santai je.
  • Buat permulaan silalah drive kat kawasan yang kita familiar je. Kalau tempat baru, time lapang dan agak-agak jalan tak sibuk, bolehlah bersiar-siar membiasakan diri dengan jalan tu.
  • Sampai kat trafik light jangan gabra, slowkan kereta dan berjaga-jaga je.
  • Untuk u-turn, buat je u-turn slow-slow. Kena hon pun tak pe la, yang hon tu pun dulu sama je kot. Kalau rajin praktis la buat u-turn kat jalan yang tak sibuk.
  • Untuk parking pun sama, parking slow-slow. Biarlah orang nak cakap apapun, lembab ke tak reti parking ke. Kalau rajin praktis gak parking. Parking serong, parking tepi, parking tegak. Praktis je semua.
  • Kalau kena hon jangan gabra/cuak/takut, jangan marah sebab hon tu untuk bagi amaran mungkin kita buat kesalahan yang kita tak perasan. Contoh tukar lorong tergesa-gesa tanpa bagi signal ke, termakan jalan orang ke, terhimpit orang ke. Tak pun orang tu memang ego dan rasa semua orang salah. Erk?
Pasni nak share pengalaman memandu la, ye la mungkin boleh jadi panduan untuk yang masih takut dan tak biasa drive tu. Aku faham perasaan tu sebab dulu aku pun takut nak drive. Kat umah aku ada basikal je pun. Hahaa diulangi basikal/beskal.

Psst pemandu wanita sekarang ni ramai yang kurang ajarkan. Bawa kereta macam samseng jalanan je. Huu mungkin dah terbiasa dengan pemanduan tak berhemah dan ragam pemandu lain kot.

Apa yang paling penting bertimbang rasa lah ketika di jalan raya. Ye diakui kadang-kadang kesabaran memang hilang bila pemandu lain kurang sopan dan tidak berhemah. Tapi ingat membawa kereta secara merbahaya  tu boleh masuk kategori bunuh diri gak kalau eksiden dan mati. Kalau kita yang menyebabkan eksiden tu, kita macam dah bunuh orang. Kecualilah kalau kita dah berhati-hati tapi berlaku jugakkan. Itu sudah suratan takdir.
(autopublish) 
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Alpha Lipid SD2 antara produk yang masih hangat sekarang ni. Kat blog, facebook ada je yang dok promote. So aku pun nak jugak share testimoni. Tapi bagi pihak orang lainlah. Jangan risau takde bias sebab aku tengok depan mata kepala aku sendiri.

Erm berkesan ke tak guna Alpha Lipid SD2 ni? Dia sebenarnya bergantung jugak kat orang tu tahap keberkesanan produk ni. Ada orang lambat turun berat, ada orang cepat je. Tapi turun jugaklah.

Oh ya, kalau amek SD2 makanya kena la ikut aturannya. Jangan dilanggar pantang larang, nanti tak menjadi lak. Sape amek SD2 kena berdiet karbohidrat. Maknanya tak boleh makan nasi, roti, mee, dan segala jenis kabo le. Ratah je la lauk pauk, makan sup sayur ke, sup ayam ke. Perut jelapang padi macam aku ni mesti tak boleh terima ni (tapi kalau ditakdirkan aku gemuk nanti, mungkin sanggup gak kot..hehee).

Seeloknya bersenam la jugak untuk cepatkan proses penurunan berat. Ada orang terdekat aku yang mengamalkan SD2 ni. Erm kopak le duit tapinya. Maklum le setin tu tahan la seminggu je. Setin pulak harga sekitar RM150-RM180. Darab le dengan 4 minggu. Lebih mahal daripada ansuran bulanan kereta kot.

Tapi berkesan la jugak, turun le berat sedikit demi sedikit, tak turun mendadak ye. Boleh nampak le kecik sikit. Tapi bila dah tak mampu maintain dan dah belasah nasi, roti...macam biasa la berat mesti le naik semula. Ni aku tengok orang tu la, tapi naik tak la mendadak. Heheh

Kiranya SD2 ni jadi macam motivasi la untuk berdiet karbohidrat, dah le mahal haruslah ikutkan. Kalau tak rasa macam alamak ruginya duit aku. Huhuh

Pernah baca diet atkins kat blog nens collection...lebih praktikal bagi yang sayang nak keluarkan duit tu rasanya. Heheh... Nak baca leh la jemput ke blog nens---->Atkins Diet

Tapi seorang kawan pernah cakap doktor peribadi dia sarankan amek SD2 ni untuk kesihatan disamping turunkan berat. Wuu bab tu tataw le, mungkin gak SD2 ni topup balik apa yang badan tak cukup supaya rasa bertenaga walaupun berdiet karbohidrat.

*******
Aku: Orang sebok nak turunkan berat, aku sebok nak naikkan berat. Baju saiz S dah jadi XS, 36 dah jadi 34. Apa sudah jadi, memang tak boleh jadi. Sibuk punya pasal berat makin turun.
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Sekarang aku berstatus nomad sebab takde rumah. Hahaa sadis tak? Ada sape-sape nak bagi tumpang rumah tak. Hee tak la sadis sangat pun. Saudara mara masih ada yang sudi menumpangkan sementara cari bilik/rumah sewa baru. Tu guna ada saudara mara.

So kejap dulu aku di Putrajaya, kejap di KL, kejap di Selangor. Nomad la katakan, haruslah macam tu. Tiga negeri tu memang tempat bertapa le. Tetapi baru-baru ni aku dok Semenyih. Semenyih tu kat mana? Hee silalah google ye, tak reti nak bagitahu sebab aku pun kurang tahu. So berulang la dari Semenyih ke KL.

Korang bayangkan hari pertama dari Semenyih aku keluar dekat2 pukul 6.30. Mak aih jem kat Semenyih saje dah mencecah 40-50 minit. Pastu jem kat KL lagi. Sudahnya pukul 8.40 sampai opis. Rasa macam tak nak masuk opis je. Dah terlewat sejam lebih tu, tapi aku masuk gak le.

So saje je nak amek tahu, ada sape2 ke yang tahu jalan ke KL dari Semenyih yang tak le jem gila-gila punya jem? Aku ikut jalan ke sungai long,masuk highway kajang-cheras tu.

Hari kedua punya tak nak amek risiko, aku keluar pukul 6.15 amek highway Kajang Silk ke Putrajaya, amek susur ke UPM/Sungai Besi. Situ memang sesak tapi kalau takde accident memang gerak jugak kereta. So tiga tol sekali aku layan minggu lepas. Kot la ada jalan lain yang lebih memudahkan aku.

Aku ni bab-bab jalan memang fail, maklumlah bukan kaki jalan pun. Kaki redah ye la kot. Pastu bila sesat mulalah la call minta bantuan. Opss....

Semua orang cakap memang cari bala le dok Semenyih berulang ke KL. Ye ke? Kih3 tak tahu pulak macam tu. Diam-diam angguk, hati akui memang bala. Tak sanggup kalau tiap-tiap ari ngadap jem. Tu baru pegi keje, balik pun sama jugak. So takde life langsung, penat.

Aku: Makin kurus sebab penat.
Lagu Tema Drama Hanya Padamu-Aku yang Berdosa-shahir
Lirik Aku yang Berdosa-shahir


Sejauh mana
Langkahku di sana
Aku melupakan Mu

Seluas mana
Kau beri padaku
Masihku angkuh pada Mu

Segalanya dusta
Gelap mengaburiku

Ya Allah
Apa yang bisa
Ku tebus kepada Mu
Atas dosaku

Ya Allah
Ku hina terasa
Biar ku bersujud
Untuk ke syurga Mu

Segalanya dusta
Gelap mengaburiku

Ya Allah
Apa yang bisa
Ku tebus kepada Mu
Atas dosaku

Ya Allah
Ku hina terasa
Biar ku bersujud
Untuk ke syurga Mu

Ya Allah
Apa yang bisa
Ku tebus kepada Mu
Atas dosaku

Ya Allah
Ku hina terasa
Biar ku bersujud
Untuk ke syurga Mu

******************************

Lagu Tema Drama Hanya Padamu-Penuntun Hati-Manglo
Lirik Lagu Penuntun Hati-Manglo

Ku tahu di mana dirimu
Yang selalu menyejukkan jiwaku
Wajahmu dekat dihatiku
Dan kau selalu ada

Sang penuntun hati
Kau buat diriku pun bererti
Aku pun tak ingin berpisah dengan mu kasih

Kau hapuskan air mataku
Yang dulu menitis di pipiku
Berpisah jauhku tak mahu
Lebih baik aku mati

Sang penuntun hati
Kau buat diriku pun bererti
Aku pun tak ingin berpisah dengan mu kasih

Sang penuntun hati
Kau buat diriku pun bererti
Aku pun tak ingin berpisah dengan mu kasih

Sang penuntun hati
Hanyalah dirimu yang mengerti
Kiniku tak lagi ditemani malam sepi

hooo...Sang Penuntun Hati...

*******************
Macam biasa boleh download kat 4shared ataupun weblagu dan banyak lagi website lain..
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Akhirnya setelah bertahun mengumpul earning nuffnang, aku cash outkan juga earning. Nak merasa juga duit hasil daripada blog. Walaupun tak sebanyak orang lain, tetap duit jugak kan.

Tara...dah tinggal RM0.00..

Setakat ni status masih unpaid. Aku klik cash out kalau tak salah ingatan 28.01.2013. Income tak sampai RM300 pun. Tak macam korang tiap-tiap bulan cash out kot.ngee...

Aku: Bila terlalu fokus kerja, otak tak berkembang. Terasa betul-betul macam katak bawah gelas kaca. Menyampah pun ada, macam-macam rasa je. Manusia memang macam-macam.
Lagu Tema Ruby-Drama Band-Cerita Dia
Lirik Lagu Drama Band-Cerita Dia

Sempurna
Cerita yang tak sempurna
Apakah alasannya
Siapakah di hatinya…

Bahasaku
Mungkin tidak seindah
Lafaz kata pujangga
Namun ku bersumpah

Rela ku tunggu
Jawapanmu
Masihkah aku ada
Di hatimu...
Saat ini...

Biar tubuhku kan terpaku
Biar jasadku
Tak bernyawa lagi
Sampai nanti
ooo…ooo..ooo

Rela ku tunggu
jawapanmu
Masihkah aku ada
Di hatimu...
Saat ini...

Biar tubuhku kan terpaku
Biar jasadku
Tak bernyawa lagi

Saat ini
Rela ku tunggu
jawapanmu...

Masihkah aku ada
Di hatimu
Saat ini(3x)

****************************
Sekali dua je tengok cerita ni. Lagu Drama Band-Cerita Dia ni memang antara lagu kegemaran. So abadikan le dalam blog. Kih3.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google Analytics Alternative