Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Sentap jugak bila baca komen daripada Incik sorang ni...memang la ni perkara biasa dan realiti kehidupan. Mungkin juga itulah ujian dari yang Maha Kuasa untuk keluarga mereka. Tapi tetap nak sentap sebab komen tu juga peringatan untuk diri sendiri dan orang lain supaya jangan ulangi kesilapan yang sama.

Si suami amek inisiatif cari cara untuk padamkan akaun facebook isteri dia sendiri. Iklan sat na, nak padam akaun facebook klik sini----> Cara Delete Akaun Facebook. Tak pastilah apa yang berlaku, tapi rasanya macam sesuatu yang tak elok. Komen seperti di bawah...


Aku nak kongsi satu story ni. Bukan nak aibkan orang tapi untuk dijadikan pengajaran untuk kita semua kaum hawa supaya tidak cepat mengikut kata nafsu.
***********
Puan X ni dah berkahwin dan memiliki seorang suami (haruslah seorangkan) yang agak penyayang serta anak2 yang dalam proses membesar. Untuk kemudahan anak dan isteri, suami Puan X beli sebuah komputer dan masukkan talian internet kat rumah mereka.

Zaman berfacebook biasalah mestilah create akaun facebook sendiri. Bila dah ada akaun facebook, mestilah jumpa kawan-kawan lama masa sekolah dulu. Best jugakkan kira merapatkan lagi silaturrahim, dapat tahu kehidupan kawan-kawan yang dah lama tak jumpa.

Tataw kat mana silap, mungkin itu ujian Allah, Puan X ni terjumpa seorang kenalan lelaki masa zaman sekolah. Kenalan ni la asalnya dok chat macam2 sampai Puan X boleh terjatuh hati.

Masing-masing dah berkeluarga, apa yang dichat lebih terbuka. Sampai Puan X lupa diri dan lupa bahawa dia seorang isteri dan seorang ibu. Mereka menjalinkan hubungan skandal di alam facebook. 

Puan X mengaku pernah mendedahkan gambar yang tidak sepatutnya dilihat oleh seorang lelaki yang bukan suaminya. Mereka juga pernah merancang untuk berjumpa dan melakukan perkara yang terlarang.

Tetapi mujurlah semua hubungan skandal tu tidak berakhir ke kancah hubungan terlarang yang nyata, hanya di alam maya. Allah SWT masih sayang kepada hambanya, Puan X berkongsi rahsia dengan sahabat baik yang memang seratus peratus menentang.

Langkah drastik diambil oleh si sahabat dengan memberitahu segala hal tersebut kepada suami Puan X demi mengelak Puan X terlanjur ke alam nyata. Dan Puan X sendiri mengakui hal tersebut kepada si suami. Hancur hati si suami bila mengetahui kecurangan isteri. Bila mengetahui si isteri memberi gambar yang tidak sepatutnya kepada lelaki lain. Bila mengetahui si isteri dan lelaki tersebut berkeinginan berkelakuan seperti 'suami isteri' bila berjumpa.

Si suami tidak dapat memaafkan isteri dengan apa yang terjadi. Walaupun pada dasarnya mereka masih tinggal sebumbung, tapi hati suami mati. Puan X sangat menyesal, keampunan daripada suami dipinta, keampunan daripada Allah SWT dipohon. Dia lebih mendekatkan diri kepada sang pencipta, sujud melakukan taubat.

Sekarang tak pasti sejauh mana penerimaan suami dia, nampak di mata kasar mungkin biasa. Tapi hanya mereka yang tahu. Semoga suami Puan X terbuka hati memaafkan kekhilafan Puan X dengan penuh keikhlasan.
***********************
Untuk hawa...Untuk semua...Sama2 jadikan pengajaran apa yang telah berlaku ni... Kadang-kadang peluang kedua tu tak wujud dah... Jangan jadikan facebook medium untuk berlaku curang...

(autopublish)
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Terkadang hati cemburu melihat orang lain yang punya seorang ayah untuk mengambil berat dan mengurus segala hal berkaitan. Tapi tak semua ayah seorang lelaki bertanggungjawab, ada ayah yang lepas tangan. Tak pe la sekurang-kurangnya diri pernah juga merasa kasih seorang ayah daripada sesetengah  orang yang belum lahir dah takde ayah. Tak pernah merasa langsung, tak ingat. Sekurang-kurangnya diri ingat. Senyum.

Terkadang hati cemburu tengok orang lain punya seorang abang yang boleh melindungi dan menjadi kawan. Hati bersoal jawab kenapa mesti tak sama dengan orang lain yang boleh bergantung harap pada abang sendiri. Ye la tak semua abang juga bertanggungjawab. Tak pe la sekurang-kurangnya ada abang jugakkan. Walaupun realitinya macam takde abang. Haish macam tak biasa survive tanpa lelaki dalam hidup. Senyum.

Terkadang hati cemburu kenapa dia lebih berjaya daripada diri? Jawapannya rezeki setiap manusia tak sama. Rezeki dia lebih, mungkin untuk dikongsi dengan orang lain juga. Rezeki kita bukan untuk kita je, untuk orang lain juga. Kita berkongsi dan saling membantu. InsyaAllah one day kita pun akan berjaya, mungkin laluan kita sedikit sukar dan menjadi lambat untuk menuju ke arah kejayaan tu. Lagipun semua tu juga subjektif... Senyum.

Terkadang hati tak boleh terima segala masalah yang melanda. Sedih, kecewa, sakit hati dan macam-macam rasa lagi bercambah di hati. Cepat-cepat positifkan diri, setiap masalah pasti ada jalan keluar. Masalah teman akrab manusia. Masalah mematangkan diri, masalah memberi pengalaman berharga. Bertuah sesiapa yang bermasalah ni. Senyum lagi....

Duhai hati... Senyumlah kerana senyuman itu mampu membuat kau lebih tabah, lebih bersemangat dan lebih pasrah menghadapi liku-liku perih jerih, suka duka kehidupan ini.

Duhai hati senyumlah kerana kau masih mampu terus menghadapi segala kesulitan hidup walaupun kadang-kadang kau hampir tertewas. Ya hampir....tapi kau tidak membiarkan diri tertewas begini sahaja.

Duhai hati senyumlah untuk sebuah kepayahan pada hari ini yang akan menjadi kesenangan di kemudian hari dengan izinNYA.

Kadang-kadang bila kena marah dengan pihak atasan, memang hati tersentuh. Kalau rasa tak nak mata berkaca, silalah senyum kerana dengan senyuman kita akan lebih relaks. Itulah kuasa senyuman. So kena marah pun senyum. Hehee
Lagu Tema Setia Hujung Nyawa-Adamu-Najwa latif
Lirik Lagu Adamu-Najwa Latif

Merenung ke luar jendela
Melihat kebesaranNya
Mensyukuri segala nikmat
Yang dikurniaNya di dunia

Kau berikan ku kekuatan
Tuk berpegang pada jalan
Walau penuh dengan cabaran
Ku tahu ku adaMu Tuhan

Kerna kau yang satu
Yang setia bersama ku
Di kala ku jatuh ku bangkit kernaMu
Ku tahu ku adaMu disisi ku selalu
Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu

Ku tahu ku adaMu
Ku adaMu selalu

Kerna kau yang satu
Yang setia bersama ku
Dikala ku jatuh ku bangkit kernaMu
Ku tahu ku adaMu disisi ku selalu
Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu

Ku tahu ku adaMu
Ku adaMu selalu

Merenung ke luar jendela
Melihat kebesarannya
Walau penuh dengan cabaran
Ku tahu ku adaMu Tuhan

************************

Lagu Tema Setia Hujung Nyawa-Mata Hati-Nubhan
Lirik Lagu Mata Hati-Nubhan

Telah ku kata cinta ini selamanya
Telah ku janji selalu di sisi
Walau apa terjadi
Takku mungkiri

Begini dekat begitu jauhnya
Dalam jangkauan namun tak tersentuh
Ku hanya ruang kosong
Oh di matamu yang makin suram
Pudar cahaya meremuk jantung ini

Pandanglah aku dengan mata hati
Ku rayu padamu
Peganglah ku biar ku rasa bernyawa
Ku ingin rasa ku masih bermakna

Telah ku hafal tiap garis di wajahmu
Telah ku kenal bahasa tubuhmu
Bertambah sukar lagi membiarkan kau resah begini
Kerana aku yang pernah kau kasihi

Pandanglah aku dengan mata hati
Ku rayu padamu
Peganglah ku biar ku rasa bernyawa
Ku ingin rasa ku masih bermakna

Perpisahan paling menyiksa
Ketika bahagia sedang di puncak tertinggi dalam kehidupan
Namun siapalah aku untuk merubah suratan
Bila masanya tiba

Pandanglah aku
Pandanglah ku biar ku rasa bernyawa
Ku ingin rasa ku masih bermakna

Pandanglah aku dengan mata hati
Ku rayu padamu
Peganglah aku biar ku rasa bernyawa
Ku ingin rasa ku masih bermakna

Ku ingin rasa ku terus bernyawa
Telah ku kata cinta ini selamanya
***********************
Lagu Tema Setia Hujung Nyawa-Maafkan Aku-Last Minute
Lirik Lagu Maafkan Aku-Last Minute

Dan apa
Yang kau mahukan dari ku
Telah lamaku kata
Yang ku cinta sepenuh hatiku

Sampai bila
Harus aku menunggu cintamu
Apabila ku sedari
Kaulah yang pertama ku cintai

Maafkanlah diri ini
Jika takdir menjemputku dahulu
Hanya saat ini yang dapat menemanimu

Dengarkanlah sekali lagi
Jika kau tak percaya pada diriku
Bilaku berkata,
Said i love you....dududu

*Ulang dari atas sampai bawah

hoho...hohohoho...
dududu....

Maafkan lah diri ini
Jika takdir menjemputku dahulu
Hanya saat ini yang dapat menemanimu

Dengarkanlah sekali lagi
Jika kau tak percaya pada diriku
Bilaku berkata,
Said i love you....dududu

Maafkan aku
Oh maafkan aku
Maafkan aku
Oh maafkan aku


************************

Lagu Tema Setia Hujung Nyawa-
Sastera si kupu-kupu-Mimie Haris
Lirik Lagu Sastera si kupu-kupu-Mimie Haris


Betapa kelam buat aku tak termampu
Di mana kau mentari
Yang dahulu di sisi

Betapa kejam bila sayapku kau patah
Tubuhku pun melemah
Diriku pun merebah

Sakit ini
Adalah setia yang tak pernah kau mengerti

Berharap kasih moga engkau mampu memahami
Walaupun bukan sekarang
Bahagia menjelang

Berharap kasih moga engkau mahu tuk bersama
Andai musim pun berubah
Dirimu kan datang

Aku si kupu-kupu
Hinggap di kuntum hatimu


Berharap kasih moga engkau mampu memahami
Walaupun bukan sekarang
Bahagia menjelang

Mengharap kasih moga engkau mahu tuk bersama
Andai musim pun berubah
Dirimu kan datang

Mengharap kasih
Bahagia menjelang
Mengharap kasih moga engkau mahu tuk bersama

Andai musim pun berubah
Dirimu kan datang


*******************
Drama adaptasi daripada novel yang juga berjudul Setia Hujung Nyawa. Tengok le jugak sekali sekali kalau sempat. Sejak jauh ni ikut dan je tengok TV pun...huhuu
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Disebabkan aku masih tergolong kalangan umur 21-30 tahun, maka mulalah mengusha pasal rebat aka pakej komunikasi belia RM200 untuk telefon pintar.

Heheh telefon aku biasa je. So bila diumumkan rebat ni terfikir gak nak beli henpon canggih sket untuk kegunaan diri. Wuu duit tak cukup tapi ada hati nak beli. Tak pe pelan2 kumpul wit. So perkara pertama nak tahu mesti la pasal syarat untuk pohon.

Syarat-syarat kelayakan permohonan Rebat RM200 Telefon Pintar
i. Warganegara Malaysia yang berumur di antara 21-30 tahun pada tarikh memohon;
ii. Pendapatan bulanan adalah RM3,000 dan ke bawah;
iii. Model telefon pintar 3G yang ditawarkan;
iv. Untuk langganan baru dan sedia ada pakej jalurlebar; dan
v. Satu telefon hanya untuk satu belia;

Erm tang model telefon pintar tu sedikit tak syok sebab ikut pemberi perkhidmatan. So maknanya ada kontrak la dengan mereka nanti. Tu pun tak best jugak. Pemberi perkhidmatan yang terlibat ialah Celcom, Maxis, Digi, umobile, Tune Talk, Yes dan clixster.

So macam mana lak nak pohon? Hee sonang je boleh isi online.
Untuk yang dah bekerja cek sini---->https://komunikasibelia.skmm.gov.my/Public/DaftarPekerja
Untuk yang masih belajar cek sini---->https://komunikasibelia.skmm.gov.my/Public/DaftarPelajar

Next step ialah dalam tempoh sebulan lepas daftar online tu bawalah cetakan nombor rujukan or IC ke pemberi perkhidmatan untuk untuk buat tuntutan dengan cara pembeliaan terus. Kalau dalam tempoh sebulan tak buat pembelian, kira terbatal le dan boleh daftar semula selepas sebulan.

Lebih kurang je aku bagitaw ni. Kalau nak tahu lebih lanjut cek sini-----> https://komunikasibelia.skmm.gov.my/

Tarikh tutup rebat telefon pintar ialah 31 Disember 2013 atau bila peruntukan RM300 juta telah dipenuhi. So cepat-cepat la apply kalau berminat. Nanti abeh peruntukan putih mata. Ada aku kisah? Hahaa

Update: ada plan untuk prepaid gak untuk yang tak suka guna postpaid(bil).
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Wuu dah 2013 le...bermakna ni entry pertama untuk tahun 2013. Punya lama tak menulis. Setakat jenguk-jenguk je yang termampu. Selamat tahun baru yang dah tak baru untuk semua. Heheh

Tiap-tiap hari jenguk Nuffnang, terkejut tengok satu BE tu tiba-tiba amount dia jatuh. Sebelum ni dekat RM20. Tengok hari ni tinggal RM8 lebih je. Mungkin sebab jarang update atau trafik blog yang jatuh dan tak konsisten setiap hari menjadi punca. Apa-apa je la.

Tahun baru, semangat pun kena baru. Masih mencari ruang untuk seimbangkan blog dan kerja. Tak kerja takde duit, curi waktu kerja tak baik jugak. Tapi kalau dah tension sangat or semua kerja dah selesai tak salah rasanya mengadap blog. Apa pendapat korang?

Berblog dapat macam-macam info. Rasanya semenjak tak berblog ni knowledge aku macam dah kurang je. Tiba-tiba macam tak berkembang je otak. Hahaa macam katak bawah gelas kaca. Tengok keadaan sekeliling sekitar diri je. Oh tak boleh blah perumpamaan.

Best hari ni Jumaat, esok cuti...kih3.Aman seketika bila big boss takde..hik3

p/s: tak mengular pun ye...cuma nak release tension je.keje tetap diutamakan. Kena halalkan gaji.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google Analytics Alternative