Gigi Geraham Bongsu Berlubang

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Aku pernah post entry pasal geraham bongsu awal tahun lepas---->Bila Geraham Bongsu nak Tumbuh. Setahun lebih sudah berlalu tapi geraham bongsu masih tidak berjaya naik dengan jayanya. Siap berlubang lagi gigi bongsu aku akhirnya.

Ceritanya dalam bulan enam macam tu la, gigi geraham bongsu aku sebelah kiri bawah berserpih. Serpihan tu menyebabkan geraham bongsu aku berlubang. Disebabkan kesibukan dan kemalasan aku, tak la pergi jumpa dentist. Tambahan lagi tak sakit pun masa tu. Beberapa minggu lepas tu, mulalah denyutan cinta berlaku. Siapa yang pernah rasa je tahu macam mana sakitnya.

Sakit naik sampai ke kepala dan rasa macam nak demam je badan. Time ni tips yang aku pernah bagi tu masih berkesan tapi kena gigih la. Kena pastikan gigi yang berlubang takde tertinggal sisa makanan. Lepas makan kena kumur dan pastikan mulut sentiasa dalam keadaan yang paling bersih. Yang paling tragis sakit gigi ni datang time pagi buta pukul dua pagi macam tu. Memang tak tidur la melayan denyutan cinta.

So memula aku p klinik swasta biasa je, dapat la pain killer, antibiotik ngan ubat kumur. Habis duit....waa takpe la nak pi klinik kerajaan malas punya pasal. Kebetulan time tu aku selesema kronik gak.

Kebanyakan masa selagi boleh tahan aku tahan je denyutan tu, bila tak tertanggung baru telan pain killer. Hehee beberapa hari sebelum puasa baru daku ke klinik pergigian kerajaan. Doktor sahkan gigi geraham bongsu memang dah berlubang dan tak dapat diselamatkan. Dan doktor cakap memang kena buat minor surgery untuk remove.

So kes aku dirujuk ke hospital lak, bahagian pembedahan mulut. Hari yang sama aku terus ke hospital Putrajaya. Kat sana doktor check up dan amek imbasan sinar X. Doktor sahkan geraham bongsu aku yang berserpih tu memang naik mendatar. So memang kena buat surgery. Memang berdebar dengar.

Doktor advice remove keempat-empat geraham bongsu aku. Dia bagi option nak removes empat-empat sekaligus atau buat dua-dua dulu. Dan segala risiko turut dijelaskan. Maklumlah geraham bongsu paling hujung dan banyak saraf-saraf berdekatan. Mata dan sebagainya kalau terkena memang boleh jejaskan penglihatan dan sebagainya la. Doktor turut maklumkan bahawa geraham bongsu takde function sebenarnya, kedudukannya yang terkebelakang memang menyukarkan untuk dibersihkan dengan berus gigi biasa. Hee thanks doc fakta tu saya dah tahu (dalam hati je cakap)

Turut dijelaskan after surgery memang akan bengkak so akan disupply dengan segala jenis ubat seperti ubat surut bengkak, pain killer dan mengikut keperluan nanti la.

Disebabkan aku ada rekod perubatan yang tak cantik suatu ketika dulu, aku dirujuk ke bahagian kesihatan dulu untuk ujian darah. Hahaa tak pasti la apa result ujian darah aku tu. Semoga semuanya baik-baik je.

So kalau semuanya oke, InsyaAllah bulan sembilan nanti minor surgery akan dilakukan ke atas geraham bongsu aku sebelah kiri dulu. Hehee aku tak pilih empat-empat. Nanti dua-dua belah pipi kembung sebab bengkak, tak ke haru. Tapi tak tahu la kot tiba-tiba ubah fikiran nanti.

Aku: Erm geraham bongsu oh geraham bongsu....

******************************
Agak serabut dengan kerja, hal sendiri lagi dan paling serabut dengan big boss. Moga hati terus tabah dan dipermudahkanNya segala urusan. Risau jika segala kesilapan walaupun bukan berpunca daripada diri, diletakkan kesalahan ke atas diri. Ye la masing-masing pentingkan diri nak selamatkan tengkuk masing-masing orang bawahan jadi mangsa.

Entry lain yang berkaitan:
Bila Geraham Bongsu nak Tumbuh
Surgery Geraham Bongsu

Comments

Memanag sakit bila sakit gigi kan. Semoga cepat sembuh.
tak pernah tumbuh gigi geraham bongsu, walaupun umur dah 27 tahun hehe..
Acik Erna said…
assalam AJ..acik baru je tulis pasal ni..tapi belum pulish//anak kedua acik tu la
Assalammualaikum..Aishah Jahirah,

Insaallah , lepas nie ok lah.. jgn takut.. walaupun mselim3 ada masalah gigi berlapis nak cabut takut lah pulak... heheheh

mselim3

pls: pape masalah gigi kena jumpa doktor gigi... kan.
Ujie said…
Pernah rasa sakit ni masa ia nak tumbuh..2 minggu menderita. Mmg time tido yg sakit lebih, mybe sbb sejuk kot.
Doc bg option buang, tapi saya pilih kekalkan. Alhamdulillah pastu tak sakit dah.
teratai said…
Semoga selamat menjalani minor surjeri membuang geraham bungsu tu...amin
Tihara said…
salam raya aj, maaf zahir batin :)

akak pernah kena geraham bongsu belobang nih..tp akak operate kat klinik swasta kena 160..memang saket kemain..la ni blah kiri plak plak nak tumbuh..mmg susah nak berus tp kena jaga takut jadi lagi..kumur dgn listerine bagus utk gigi dan gusi, insha Allah
semoga sakit gigi dan tekanan kerja tu berkurangan nanti...amin :)
Nafira usof said…
ohhh.. mesti sakit kan~
moga cepat baik yer..

haitu ade baca pasal minor surgery gigi geraham kat blog ena.. dia buang 4 4 gigi skali harung.. takut gak baca.. hehehe.
tapi kalo buang untuk kebaikkan rasanye lebih baik buang kan~
ayut said…
gigi bongsu ayut lom kuar lg..isau gak klu muncul nnt...cane la nnt
aswadz said…
gigi bongsu tumbuh pun dah sakit. kalo berlubang, mesti bertambah2 sakit dia.
Dang Kahla said…
uit seram lak aih baca...

Kesuma Angsana said…
tumbuh 4 , 3 dah cabut , 2 minor opt 1 cabut biasa, yang opt tu sakit seminggu tak hilang doh ! hehehe
mama3heroo said…
salam syawal # 12
m3h baru je opret geraham bongsu seminggu sebelum raya..x sempat nk updet entry lg..
ummiross said…
ummi pun pernah kena minor surgery geraham bongsu ni,aduyai, ngilu masih lagi terasa, hehe..
boni kacak said…
memang sakit. denyut dia sampai demam jadinya..

saya tak buang. nasib baik tak berlubang, dentist ajar untuk berus pakai berus gigi kanak-kanak
J.Syazwana said…
pernah kene masa matrik dulu azabnya tuhan je yg tau. sakit gigi kan sakit ketiga eh ke kedua after bersalin/period pain. huhu
mama3heroo said…
m3h pun baru opret gigi
bleh rujuk entry ni
http://mama3heroo.blogspot.com/2013/08/pembedahan-gigi-geraham-bongsu.html
Mimi Azirah said…
Dpt kurasa kan kesakitan itu
Irma Fardhilah said…
asslam hai sy nk tya la....sy br lepas cabut gigi geraham sbb berlubang tp masa doc cabut tu di kata patah....ade serpihan lg..bhya x klu cm tu..skg gigi sya masih trasa sakit..please ade yg blh bantu sy terangkan x

Irma Fardhilah said…
asslam hai sy nk tya la....sy br lepas cabut gigi geraham sbb berlubang tp masa doc cabut tu di kata patah....ade serpihan lg..bhya x klu cm tu..skg gigi sya masih trasa sakit..please ade yg blh bantu sy terangkan x

Irma Fardhilah said…
asslam hai sy nk tya la....sy br lepas cabut gigi geraham sbb berlubang tp masa doc cabut tu di kata patah....ade serpihan lg..bhya x klu cm tu..skg gigi sya masih trasa sakit..please ade yg blh bantu sy terangkan x

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing