Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia.....

Tips untuk berjimat di rumah. Sedar atau pun tidak sebenarnya kita banyak melakukan pembaziran ketika berada di rumah. Sepatutnya kita berjimat bukannya membazir. Tapi tulah kadang2 tu kita tak sedar benda yang kita buat tu merupakan pembaziran sebenarnya, yelah selalu nak memudahkan diri aje.

Sedikit perkongsian cara berjimat kat rumah:
  • Tips untuk berjimat di rumah. Kalau nak basuh kereta tu seeloknya guna baldi dan elakkan guna getah paip. Apesal lak tak leh guna getah paip? Lagi senang kot pancut aje... Hey bukan tak boleh tapi sebenarnya guna getah paip ni membuatkan penggunaan air lebih banyak berbanding korang cedok air dari baldi. Tekanan air akibat penggunaan getah paip menyebabkan meter laju je bergerak seiring dengan laju je air keluar.
  • Tips untuk berjimat di rumah. Ni mak aku selalu didik daripada aku kecik lagi. Sila tutup lampu atau kipas atau suis TV kalau dah tak nak berada kat kawasan tu. Mak aku memang cukup tegas hal ni sebab dengan cara tu la kitaorang berjimat cermat. Dan memang berkesan.
  • Tips untuk berjimat di rumah. Tido malam tutup le semua lampu, kalau bolehlah. Al maklum la aku tahu mesti ada yang penakut nak tido dalam gelap, so kepada yang berkenaan carilah lampu yang save energy tu ye.
  • Tips untuk berjimat di rumah. Jangan biarkan pintu peti sejuk korang terbuka lama tanpa sebab, kurangkan membuka peti sejuk korang dan pastikan korang beli peti sejuk yang cekap tenaga tu ha.
  • Tips untuk berjimat di rumah. Pasang kipas bila perlu je. Aku tahu sesetengah umah 24jam perlu kipas. So yang xley elakkan tu kira halal je la.
  • Tips untuk berjimat di rumah. Nak basuh baju, yang guna mesin basuh tu kumpul la dulu baju sampai penuh mesin basuh. Tapi jangan over limit pulak, kang jahaman mesin basuh tu. Ada kes tu, ada la sorang hamba Allah ni baju sehelai dua pun nak basuh dah. Adeh itu membazir letrik namanya.
  • Tips untuk berjimat di rumah. Gunakan mesin basuh pakaian yang jimat tenaga. Sebelum membeli mesin basuh pakaian, baca label kecekapan penjimatan tenaga mesin tersebut. Dengan memilih mesin basuh yang tinggi penjimatan tenaganya, penggunaan air dan elektrik dapt dikurangkan sehingga 50%.
  • Tips untuk berjimat di rumah. Masak mengikut keperluan supaya pembaziran makanan dapat dielakkan. Nanti tak pasal2 membuang makanan yang berlebihan lak.
  • Tips untuk berjimat di rumah. Gunakan pancuran untuk mandi dan elakkan mandi dengan menggunakan air takungan. Mandi menggunakan pancuran dapat menjimatkan sebanyak 4 kali ganda tenaga. Tapi kat kampung ada kolah (takungan) air dan memang puas mandi disamping air yang sejuk.
  • Tips untuk berjimat di rumah. Pasangkan sistem dua curahan pada tandas. Jika dibandingkan dengan sistem satu curahan, sistem dua curahan dapat mengurangkan penggunaan air sesebuah keluarga sebanyak 50%.
  • Tips untuk berjimat di rumah. Semasa memberus gigi gunakan air yang diisi di dalam bekas dan jangan biarkan air berterusan mengalir.
  • Tips untuk berjimat di rumah. Isikan air ke dalam sinki untuk membasuh sayuran atau pinggan mangkuk. Ia menjimatkan 15 kali penggunaan air berbanding membasuh di bawah paip air yang mengalir berterusan.
  • Tips untuk berjimat di rumah. Gunakan peralatan elektrik yang jimat tenaga. So jimatlah letrik pun.
  • Tips untuk berjimat di rumah. Padam dan buka plak selepas menggunakannya. Peralatan elektrik seperti televisyen yang digunakan selama 3jam sehari dan selebihnya  dibiarkan dalam keadaan 'standby mode'selama 21 jam akan menggunakan sehingga 40% tenaga dalam keadaan 'standby mode'.

Sekian, perkongsiaan. Harap dapat dimanfaatkan bersama tips untuk berjimat di rumah ni.

Related Post :
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google Analytics Alternative