Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...


Manusia mesti nak pahala yang lebih dan bergandakan. Bersedekah di bulan Ramadhan seperti yang semua sedia maklum memang berkat dan besar ganjarannya.

Sumber: www.islam.gov.my

Sekadar bercerita untuk berkongsi bersama. Hari tu beberapa hari sebelum puasa, sempat sembang dengan seorang hamba Allah ni. Dia bercerita ada yang datang bawa tabung dan minta derma daripada dia.

Tapi ayat yang buat aku dan kawan agak sentap, ''I cakaplah kat diaorang dah dekat nak bulan puasa ni, lagi berapa hari je dah. Datang la minta masa puasa nanti, dapat jugak I pahala lebih. Bersedekah masa bulan puasa besar taw pahalanya."

Oke boleh agak la apa yang aku fikirkan? Nak buat kebajikan dan kebaikan pun kena tengok bulan ke?

Sebab nak kejar pahala lebih tergamak keluar statement macam tu. Hadoi...

Orang yang cakap ni berkedudukan tinggi, berharta... Apalah salahnya bagi je la masa tu dan masa Ramadhan nanti pun bagi lagilah. Duit dia yang banyak tu tak luak pun rasanya setakat nak bagi sedekah dua tiga kali dan berkali-kali pun.

Oke...STOP tu hak masing-masing. Siapalah aku nak bandingkan dengan dia, big boss. Segalanya betul. Erm tak pe tu masing-masing punya pandangan dan cara.

Aku: Kadang-kadang hilang hormat kat orang macam ni. Nak pahala lebih pun agak-agaklah.

Related Post :
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google Analytics Alternative