Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Tips untuk tarik rezeki yang boleh dijadikan amalan bersama:

1) Solat berjemaah
"Solat jemaah ialah solat beramai-ramai yang sekurang-kurang bilangannya selain daripada solat fardhu Jumaat ialah 2 orang. Seorang menjadi imam dan seorang menjadi makmum." Sumber:http://www.rakanmasjid.com/

Tak semestinya kena pergi masjid atau surau. Kat rumah pun boleh berjemaah suami isteri bersama ahli keluarga. Tapi... "semakin ramai bilangan jemaah maka semakin besar pula fadhilat pahalanya." Sumber:http://www.rakanmasjid.com/

InsyaAllah jika dijadikan amalan murah rezeki sebab tak lupa Dia.

2) Solat Dhuha
Dhuha menurut ahli fekah adalah waktu di antara ketika matahari mulai naik sehingga ketika matahari mulai condong. Oleh itu solat Dhuha adalah solat sunat yang dikerjakan pada waktu tersebut.

Nak tahu kelebihan solat Dhuha dan bagaimana mengerjakannya boleh rujuk----->Solat Sunat Dhuha

InsyaAllah jika dijadikan amalan murah rezeki.

3) Tadabbur al Qur'an
Makna tadabbur Al-Qur’an adalah berfikir dan memperhatikan ayat-ayat Al-Qur’an untuk memahaminya, mengetahui makna-maknanya, hikmah-hikmahnya, dan maksudnya.

Nak lebih faham sila baca kat sini------>10 Kunci Tadabbur Al-Quran

InsyaAllah jika dijadikan amalan murah rezeki

4) Sedeqah
Ataupun sedekah la kita panggil... Amalan yang baik dan mulia. Bak kata pepatah tangan yang memberi lebih baik daripada tangan yang menerima.

Boleh baca kisah menarik mengenai sedekah kat sini----->Hanya Kerana Sedekah Sekupang

5) Jaga muamalah
Secara bahasa kata muamalah adalah masdar dari kata 'AMALA-YU'AMILU-MU'AMALATAN yang bererti saling bertindak, saling berbuat dan saling beramal. Sumber:http://islamwiki.blogspot.com/

Seseorang itu dianggap tidak berhutang selagi mana tiada bukti yang menunjukkan bahawa dia telah berhutang. Maksudnya jika seseorang dengan tiba-tiba mendakwa bahawa si Pulan telah berhutang, kemudian diminta kepadanya, berikanlah bukti bahawa si Pulan itu telah berhutang. Kemudian jika dia tidak dapat memberikan bukti tersebut maka si Pulan itu dianggap tidak berhutang. Sumber: http://halaqah.net/

6) Perbanyakkan zikir
Zikir dari ayat-ayat al-Quran atau asma’ul husna selain menenangkan, menjenihkan dan melunakkan hati, ia mengandungi fadilat khusus untuk keluasan ilmu, terbukanya pintu hidayah, dimudahkan faham agama, diberi kemanisan iman dan dilapangkan rezeki.

Entry di blog lain mengenai zikir:
----->Melazimi 7 Zikir Pembuka Pintu Rezeki

InsyaAllah jika dijadikan amalan murah rezeki 

7) Bersilaturahim
Untuk tahu kelebihan baca kat sini:
----->Silaturahim Memanjangkan Umur dan Murah Rezeki

InsyaAllah jika dijadikan amalan murah rezeki. 

*******************************
Point utama dapat daripada pages Ustaz ke Ustazah tapi huraian dia aku yang google sendiri untuk panduan diri dan bersama... Segala tips ini kalau dijadikan amalan InsyaAllah tak susah hidup. Cuma perlu faham rezeki tu tak semestinya harta kekayaan. Kesihatan, anak yang soleh dan solehah, keluarga bahagia dan banyak lagi pun rezeki jugakan.

Related Post :
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google Analytics Alternative