Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Tumbuhan akuatik yang mempunyai banyak khasiat ini paling banyak ditanam di negeri Sabah, terutamanya di daerah Semporna. Lazimnya rumpai laut yang dituai akan dikeringkan terlebih dahulu sebelum ianya dipasarkan dan diasingkan mengikut gred. Bagaimana cara memproses rumpai laut? Jom kita mulakan masak rumpai laut sendiri...

Rumpai laut kering
Bahan-bahan:
100 gram rumpai laut kering Gred AAA 
Air - untuk membasuh dan merendam
Beberapa helai daun pandan - untuk menghilangkan bau hanyir rumpai laut

Cara Membuat:
1) Basuh rumpai laut sebanyak 2-3 kali. Rendam di dalam bekas besar (sebab rumpai laut akan mengembang 3 kali ganda selepas direndam). Seeloknya rendam selama semalaman (gantikan air setiap 2 atau 3 jam sekali bagi memastikan bau air laut hilang). 
Rendam dalam bekas besar
Selepas direndam semalaman
2) Bilas dengan air bersih. Masukkan ke dalam periuk yang berisi 2 liter air. Tambahkan daun pandan. Masak selama 20-25 minit iaitu sehingga air mendidih (rumpai laut akan hancur dan bertukar menjadi pekat). Padamkan api dan tunggu ia suam. 
Masukkan rumpai laut dan daun pandan ke dalam periuk berisi air
3) Tapiskan rumpai laut ke dalam bekas yang dikehendaki. 
Tapiskan rumpai laut. Kacau dengan sudu jika penapis halus. 
4) Simpan dalam peti sejuk selama semalaman. Apabila telah beku, sedia untuk dimakan.

Oleh : Mizz Aiza

Related Post :
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google Analytics Alternative