Saturday, March 16

Beza Kewangan dan Akaun

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Dua benda ni-kewangan dan akaun selalu disamakan. Tetapi sebenarnya kedua-duanya tak sama pun macam kebanyakan orang dok fikir dan bayangkan.

Banyak lagi pecahan dalam kewangan dan akaun. Hahaa aku sendiri pun tak arif tapi saje je nak membebel. Huhuu.

Secara generalnya, kewangan ni gabungan akaun dan juga ekonomi. Dua-dua pun bermain dengan angka. Akauntan mengira angka, kewangan lak akan analyze dan forecast angka tersebut.

So memang tak sama keduanya walaupun ada persamaan sedikit sebanyak. Sebab orang selalu samakan dua benda ni. Bukan tak sama langsung tapi tetap ada perbezaannya. So saja je nak membebel-bebel secara umum je. Heheh

14 comments:

Nizam.Ariff said...

manager kewangan dan manager akaun mempunyai bos yang sama... jadi, sama je la kedua-dua tu.... hahaha

アヌム said...

aah tak sama rasanyaa .sy pn kurang ariff gk bab2 ekonomi ni hihii

Tihara said...

memang banyak pecahan, kalau study bab ni mmg nak pocah la kepalo nak2 subject account tu, belum masuk bab costing dan audit lagi..umak aii..

puteri kasih said...

sama tapi tak serupa..hehe

MulutPayau said...

Ohhhh tak samalah ya dik....
Tak pe, janji banyak wang dalam akaun.....Hihihi...

Remy hazza said...

byk persamaam tapi tak serupa...yg penting keduanya melibatkan duit!!!!

Mar Haini Abdul Rahim said...

hihi yang pasti, mar mmg xleh g lah dua2 ni.. aishh spm hrp je amik akaun tp mcacatkan sijil hihik :P

Bui Junaidi said...

PENING BILA BAB KEWANGAN,APATAH LAGI BAB AKAUN SEGALA..HUHU

biela bell said...

yang samanya ialah diorang bermain dengan nombor..haha

Lia Irdelia said...

memang tak sama..
tapi serupa...
hahaha..

tapi selalunya akaun dan finance akan sama dept..

Ujie said...

dulu amik bidang gini gak, tu baru paham beza kewangan dgn akaun.

Kesuma Angsana said...

tq share this yer

nuyui a.k.a miss YUI said...

nmpk sama tp lain mksdnya =)

Koding said...

Tentulah tak sama ...
Sekadar jenaka, berwang dan beruang adalah tidak sama ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...