Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...


Seorang blogger tak boleh:
  • Mengharapkan bila dia follow blog orang, orang tu akan follow blog dia semula.
  • Terasa hati kalau dia komen kat blog orang, orang tak komen semula kat blog dia.
  • Terasa hati kalau dia singgah blog orang tu tapi orang tu tak berkunjung semula kat blog dia.
  • Beranggapan tak elok terhadap blogger lain. First impression tak selalu tepatkan.
  • Memandang rendah blogger lain.
  • Kedekut ilmu.
  • Terasa bila ditegur oleh blogger lain dengan cara yang baik
Seharus blogger harus:
  • Follow blog orang dengan ikhlas, kalau rasa tak nak follow tak payah la follow. Tiada paksaan.
  • Beranggapan yang baik, tak semua blogger suka tinggalkan komen atau jejak. Ada yang suka jadi silent reader or silent visitor jugak. 
  • Bersangka baik dengan blogger lain, menghormati sesama blogger, tak kira la blogger lama ke baru ke. 
  • Jangan kedekut ilmu, berkongsi la apa yang boleh membantu sesama blogger.
  • Terima teguran yang baik dengan hati terbuka dan perbaiki kelemahan blog/diri.
Lain2 point fikirlah sendiri, seorang blogger juga seorang manusia biasa yang tak lepas daripada kesilapan. So aku pun nak minta maaf kalau ada salah dan silap sepanjang berada di dunia maya ni. Kadang2 mungkin komen menyinggung perasaan, terlepas follow semula orang, tak blogwalking kat blog semua orang yang buat ada yang terasa hati. Aku cuba sebaiknya namun tak boleh jadi yang terbaik sebab segalanya terbatas. Apapun aku sayang dunia blog.

Related Post :
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google Analytics Alternative