Seorang Blogger

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Seorang blogger tak boleh:
  • Mengharapkan bila dia follow blog orang, orang tu akan follow blog dia semula.
  • Terasa hati kalau dia komen kat blog orang, orang tak komen semula kat blog dia.
  • Terasa hati kalau dia singgah blog orang tu tapi orang tu tak berkunjung semula kat blog dia.
  • Beranggapan tak elok terhadap blogger lain. First impression tak selalu tepatkan.
  • Memandang rendah blogger lain.
  • Kedekut ilmu.
  • Terasa bila ditegur oleh blogger lain dengan cara yang baik
Seharus blogger harus:
  • Follow blog orang dengan ikhlas, kalau rasa tak nak follow tak payah la follow. Tiada paksaan.
  • Beranggapan yang baik, tak semua blogger suka tinggalkan komen atau jejak. Ada yang suka jadi silent reader or silent visitor jugak. 
  • Bersangka baik dengan blogger lain, menghormati sesama blogger, tak kira la blogger lama ke baru ke. 
  • Jangan kedekut ilmu, berkongsi la apa yang boleh membantu sesama blogger.
  • Terima teguran yang baik dengan hati terbuka dan perbaiki kelemahan blog/diri.
Lain2 point fikirlah sendiri, seorang blogger juga seorang manusia biasa yang tak lepas daripada kesilapan. So aku pun nak minta maaf kalau ada salah dan silap sepanjang berada di dunia maya ni. Kadang2 mungkin komen menyinggung perasaan, terlepas follow semula orang, tak blogwalking kat blog semua orang yang buat ada yang terasa hati. Aku cuba sebaiknya namun tak boleh jadi yang terbaik sebab segalanya terbatas. Apapun aku sayang dunia blog.

Comments

Nizam.Ariff said…
Ya, seorang blogger ada etikanya sendiri...
yui pon minta maaf ye kak...
Nens Collection said…
haha..betul tu kene profesioanal kan..tp kdg2 ade jugak skit x puas hati..hehe..
Encik H said…
pasal follow blog tu, sy ni malas sikit nak follow blog org..so sy xde la nak expect org akan ramai2 follow blog sy..but still sy akan cuba dtg and baca entry2 tu..contoh mcm blog akak ni la, terus terang cakap, sy still belum follow blog ni..hehehe..mintak maap..

pasal komen2 dgn singgah2, yg ni agak merisaukan sy..sy risau kalau2 ada org terasa bila sy xberkunjung or komen balik kat entry diorang..walaupun xsemua camtu, tapi still ada jugak kot yg terasa..bukan sbb sy xnak dtg, tapi kdg2 xmenang tgn..

beranggapan yg x elok, yg ni susah nk komen..sbb maybe kdg2 sy pun camtu..first impression rasa mcm entah hape2 jer..maklum la, manusia kan..:D

memandang rendah..errr, yg ni bergantung la sama ada blogger tu rendah ke tidak..hahaha..sy sbnrnya suka usik org yg rendah2 ni..tapi utk merendahkan tu, rasanya belum kot..

kedekut ilmu..ilmu sy ni pun cukup2 makan jer kak..hahaha

terasa hati bila ditegur..yg ni susah nk predict..sbb kdg2 sy ni mudah terasa..cepat sensitif..tapi still cuba kawal la..
Kakzakie said…
Tapi sebab blogger tu manusia kan Sya so macam-macamlah karekter termasuklah kakak nie...
Encik H said…
aik..tersalah blog pulak..hahaha..ingatkan ni blog aisy nasiha..tu yg dok panggil "akak"..hahahhaa
Nafira usof said…
betoll.. setuju sangat..

berkawan biar iklas kan~
Remy hazza said…
betul tu...blog pemangkin ikatan ukhwah kalau dilandasan yg betul...... byk ilmu dan tip.....
O CIKTEDDY said…
dah maafkan semuanya walau takde yang salah..chill =D
MulutPayau said…
Akak suka ntry ni..setuju sangat dgn apa yg ditulis....Akak pun suka dunia blog coz dapat tambahkan ramai kawan maya...
profmie said…
huhu..thnx for info..nice
Lia Irdelia said…
kan...
sekali berbelog..,
even tinggal lama pun,
still akan berbelog juga.

:)
Empayar Utama said…
Bagus nih. Saya baru belajar nak jadi belogger
Jna marcello said…
btul Na agree 100% =)
Cik Tia said…
kalau blogger ikut jalan yang betul , tak mustahil suatu hari dia akan jadi seorang blogger yang berjaya :)
hana hadi said…
betul tu.. hana harap komen2 hana ni xmembuatkan blogger terasa hati.. kadang2 xniat pun nak buat blogger terasa.huhu hana komen apa yang hana rasa.
MaMa3HerOO said…
Btl2..saya setuju dgn pendapat anda..salam perkenalan dr mama3heroo..saya da follow blog awak..
zeqzeq z said…
seorang blogger ada niat, niat saham. Saham di sini saham sANA.

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing