Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Minggu lepas aku pergi cuci mata kat Jaya Jusco. Ala cuci mata je, bukan beli apapun. Pastu lepaking makan kepsi dengan family. Walaupun ada yang cakap kepsi tak elok aku ni sekali sekala bila teringin memang beli dan makan juga.

Bukan nak cerita pasal kepsi, tapi pasal autopay le, ala tempat bayar tiket parking tu ha. Masukkan kad parking pastu masukkan duit untuk bayar. Ye la nanti tak lepas pulak nak keluar.

Nak dijadikan cerita dalam purse aku banyak duit singgit baru. So memang tak de masalah la nak bayar parkingkan. So aku pun hulurlah duit singgit baru kat autopay tu. Cis ada ke patut dia reject duit tu sampai melayang2. Nampak sangat mesin tu tak mau terima duit singgit baru aku masukkan.

Duit baru tu.... Duit tu kan nipis, licin. Memang dasyat sungguh bila kene reject, bukan setakat tak boleh masuk tapi ditendangnya sampai melayang2 duit yang ringan tu. Ah sudah memang autopay ni tak terima duit baru le tu.

duit lama gak guna...
Kodek2 dalam purse mujur jumpa duit singgit lama, selamat kau. Dah le ada yang dah Q kat belakang.

Masalah betul la, aku yakin syiling baru pun mesti bermasalahkan. Macam sesetengah pasar raya tu la, nak amek troli kena masukkan syiling. Syiling 50 sen, 20 sen. Kalau 50 sen for sure tak boleh guna 50 sen baru, sah2 la kecik 50 sen baru tu berbanding 50 sen lama.

Nak tak nak kena stand by duit lama jugakkan... Take time kot diaorang nak maintenance lain ikut keperluan semasa.
Lirik lagu Sudah Cukup Sudah-Nirwana Band (Lagu Tema Drama Julia TV3)
Download lagu Sudah Cukup Sudah-Nirwana Band (Lagu Tema Drama Julia TV3)-weblagu

Inikah caramu membalas cintaku
Kau nodai cinta yang ku beri
Inikah caramu membalas sayangku
Kau lukai sayangku untukmu

Teganya kau menari di atas tangisanku
Kau permainkan ku sesuka hatimu

Sudah cukup cukup sudah
Cukup sampai di sini saja
Daripada hati gelisah
Cintaku kau balas dengan dusta

Sudah cukup cukup sudah
Cukup sampai di sini saja
Daripada batin terseksa
Lebih baik ku pergi saja

Telah berulangkali ku coba mengalah
Ternyata sabarku tak berarti untukmu

Teganya kau menari di atas tangisanku
Kau permainkan ku sesuka hatimu

Sudah cukup cukup sudah
Cukup sampai di sini saja
Daripada hati gelisah
Cintaku kau balas dengan dusta

Sudah cukup cukup sudah
Cukup sampai di sini saja
Daripada batin terseksa
Lebih baik ku pergi saja

Teganya kau menari di atas tangisanku
Kau permainkan ku sesuka hatimu

Sudah cukup cukup sudah
Cukup sampai di sini saja
Daripada batin terseksa
Lebih baik ku pergi saja

Sudah cukup cukup sudah
Cukup sampai di sini saja
Daripada hati gelisah
Cintaku kau balas dengan dusta

Sudah cukup cukup sudah
Cukup sampai di sini saja
Daripada batin terseksa
Lebih baik ku pergi saja

*****************
Mula2 tengok drama Julia rasa macam tak best, tapi rasa macam best pulak. Ntah le... Layan je la kalau rasa nak tengok tu kan.
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Time tak dapat BW sepuasnya le ada BE bertapak. Tak apalah dah selamat jadi ME dah pun dia. Dapat awal September hari tu.

Tadi cek ada BE baru dari Libresse selain BE sedia ada, jenama pilihan daku terkini. Dah bertapak sejak 25 September. Tak sampai singgit pun amount dia lagi. Moga lama le bertapak, boleh cukupkan total earning aku RM100.

Tak pernah cash out lagi, nak jugak merasa duit nuffnang. Bertahun2 tu kumpul, baru banyak tu. Hee ada jugakkan. Syukur....
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Harta yang paling menguntungkan ialah SABAR
Teman yang paling akrab adalah AMAL
Pengawal peribadi yang paling waspada DIAM
Bahasa yang paling manis SENYUM
Dan ibadah yang paling indah tentunya KHUSYUK.

Salam Jumaat
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia....

Line internet celcom sangatlah bermasalah. Receive 0.00, langsung tak boleh nak masuk website apa pun. Kecewa betul, so calling2 la customer service dia untuk bertanya mengenai line yang bengong tu.

Menurut CS dia, takde pulak aduan line internet tak oke. Macam biasalah diaorang mesti akan cuba bagi penyelesaian untuk masalah tu. Aku dah muak dengan suggestion yang diberi sebab kadang2 seolah menyalahkan jenis broadband, jenis komputer (processor, windows) walaupun diaorang tak cakap direct la.

Padahal line celcom yang memang bermasalah antarabangsa pun time tu. Antara suggestion yang aku dah muak:

  • Cik cuba disconnect kemudian cuba semua port dan cuba connect semula. Hampeh je sebelum call aku dah try, tapi layankan aje la.
  • Cik ubah setting kat broadband. Siap bagi direction mula2 pergi kat situ, pastu situ. Padahal broadband aku tak sama macam yang dia dok cerita tu. Cuba cakap je try ubah daripada automatik ke UMTS/HSDPA ataupun ke GPRS/EDGE. Broadband aku, aku tahu la mana nak setting. Setiap bradband tak sama. Sudahnya aku yang bagi direction kat dia...Kui3... Dan sebelum call pun aku dah bermain2 dengan setting tu dah. Tapi layan je la....
  • Yang kronik, ada ke dia suruh uninstall program broadband tu. Pastu install semula. Ni my sis yang layankan, kalau aku jangan haraplah. Sebab aku yakin takde kaitan pun. Yang aku bengang, semua mesej dalam inbox broadband hilang angkara uninstall tu. Hangin aku..... Tapi takpe la benda dah jadikan. Layan la jugak....
  • Dia suruh pulak restart komputer. Komputer aku ni dah la tak berapa nak laju. Pastu boleh pulak dia cakap lambat (eh nak salahkan lappy le tuh)... Ye la cik komputer saya ni memang lambat sikit, processor dia bukan yang paling tinggi, RAM pun rendah, window pun masih guna window starter. Tetiba tersentuh...muahaha. Tapi layan je jugak...

Semua tu tak menyelesaikan masalah sebab masalah memang line diaorang la. Setengah jam lebih bergayut, masalah tak selesai juga. Mujur jugak free call CS dia.

Ye la CS hanya menjalankan tugas diaorang je, cuba assist sebaik mungkin. Tu pun kena faham jugakkan. Diaorang pun pekerja, masalah sebenar kadang2 di luar pengetahuan diaorang. Bukan aku sorang menghadapi masalah dengan celcom minggu tu, ada lagi orang lain. Mungkin diaorang tak rajin nak call. Aku pun tak rajin tapi rugi le kan. Aku dah la subscribe mingguan. Sekarang dah oke ke tak tak tahu la.

SABAR jelah, dah mungkin tak de rezeki aku nak guna internet kot. Ayat redha je kan, supaya kurang rasa amarah dan rasa sakit hati.

Sempat la set autopublish untuk beberapa entry supaya entry blog tak sikit sangat bulan ni. Pastu buat header baru lagi bila tak dapat hadap internet. Mulalah buat macam2 header, pastu pilih mana yang berkenan di hati....
Assalamualikum dan Salam 1Malaysia...

Kalau perasan banyak juga entry aku yang menggunakan gambar kucing. Model berbayar SmartHeart ni aku panggil Lalang, tapi kak aku panggil Belang. So Belang aka Lalang la.

Tengok sikit dia posing dengan SmartHeart kesukaan dia:





Last sekali picture kekenyangan...tapi kalau bagi sure nak lagi. Tamak dia ni...
(autopublish)
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Pernah dengar tak tidur mata pelanduk? Kepada yang tak tahu mata pelanduk tu macam mana, tanyalah orang. Just kidding, mata pelanduk tu macam ni la.... Tengok mamat ni tidur mata pelanduk. Memang contoh terbaik.

Tidur mata terbuka...tu la tidur mata pelanduk orang2 tua dulu panggil la. Pasai pa jangan tanya aku, asal usul aku tak tahu. Tahu2 ja aku dah tahu tidur macam ni tidur mata pelanduk. Dulu kak aku tidur mata pelanduk, tu pasal aku taw.

Orang cakap, sape yang tidur mata pelanduk ni bijak. Sebab mata dia terbuka macam dok fikir kot. Kih3.....

Kadang2 konpius jugak, betoi ka da tidoq ni, ka pura2 tidoq. Sat gi kalau pi cek, nahas pulak ye dak. Tapi betol la diaorang ni tido dengan lenanya.

Macam mamat kesayangan aku ni, siap ngigau lagi tidur mata pelanduk. Dah la gigi tersengih je... Lawak je dok tengok aksi dia tidur. Tidur mata pelanduk, memang bijak Belang aka Lalang aku ni. Bijak mengepaw SmartHeart dia la.

Ha camtu la tidur mata pelanduk ye....
(autopublish)
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Ni cite lama, tapi baru nak update.. Introduce Ikan Kerapu Sabah ke Sarawak tah, aku terlupa pulak dah. Tapi bukan dari semenanjung le. Export ke luar banyak la rasanya ikan ni, untuk pasaran international.

Sebelum ni tak pernah makan kerapu, tengok muka dia aku dah geli sebab tak comel. Hahaa jahat diskriminasi betoi aku ni. Aku makan ikan yang biasa dan muka comel jah, kecik molek. Tapi semenjak dua menjak ni rajin pulak mencuba ikan yang selama ni aku tak makan.

Antaranya kerapu ni la ha....boleh tahan rasa dia. Sedap hingga menjilat jari tangan. Ikan mahalkan...Sekilo lebih dari RM50 sah2 dah. Dapat free rugi tak cuba. Tapi bila terbayang muka kerapu sebenarnya rasa macam nak termuntah semula je, tahan2 je sebab buruk benor pulak. Tu kan makanan yang halal di makan. Apa la aku ni.

Kalau orang lain buat masak stim, masak sweet sour, tapi aku belasah buat bakar je. Sebab aku suka yang kering2, tambah2 lagi ikan pelik macam ni (bagi aku la). Tak lalu makan kalau selain dari bakar. Psikologi kot...hihi

Sekian, kisah kerapu yang dah selamat di makan.
(autopublish)
Lirik Lagu Kupilih Hatimu – Ussy Feat Andhika
Download  Lagu Kupilih Hatimu – Ussy Feat Andhika 4shared / weblagu

Ku pilih hatimu tak ada ku ragu
Mencintamu adalah hal yang terindah
Dalam hidupku oh sayang
Kau detak jantung hatiku

Setiap nafasku hembuskan namamu
Sumpah mati hati ingin memilihmu
Dalam hidupku oh sayang
Kau segalanya untukku

Janganlah jangan kau sakiti cinta ini
Sampai nanti di saat ragaku
Sudah tidak bernyawa lagi
Dan menutup mata ini untuk yang terakhir

Setiap nafasku (setiap nafasku)
Hembuskan namamu (hembuskan namamu)
Sumpah mati (sumpah mati)
Hati ingin memilihmu (ku milikmu)
Dalam hidupku oh sayang
Kau segalanya untukku
Ooh....

Janganlah jangan kau sakiti cinta ini
Sampai nanti di saat ragaku
Sudah tidak bernyawa lagi
Dan menutup mata ini untuk yang terakhir

Ooh...
Tolonglah jangan kau sakiti hati ini
Sampai nanti di saat nafasku
Sudah tidak berhembus lagi
Kerna sungguh cinta ini cinta sampai mati

Janganlah jangan kau sakiti cinta ini
Sampai nanti
Aku tidak bernyawa lagi
Dan menutup mata ini untuk yang terakhir

Ooh..
Tolonglah jangan kau sakiti hati ini
Sampai nanti di saat nafasku
Sudah tidak berhembus lagi
Kerna sungguh cinta ini cinta sampai mati
Cinta sampai mati

*****************
Tiba2 tersuka lagu ni sejak tertengok cite Saiful Nita...hehee
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Dah banyak ari tak berblog, tak BW dan sewaktu dengannya la. Apa nak buat keadaan tak mengizinkan. Bila ada adapter laptop, internet buat hal. Bila internet dah oke, bateri lappy pulak abeh. Sadis nak cas tak taw nak rembat adapter mana.

Selalu guna opis punya, tahan setakat 3-5 jam je pun ikut penggunaan le. Bersara berblog camni... hehee

Entry pendek pengubat rindu kat blog....hee

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia....

Cintailah orang yang kita kasihi seadanya, mungkin dia akan menjadi orang yang kita benci pada suatu hari kelak. Sebaliknya, bencilah terhadap orang yang kita benci itu sekadarnya kerana dia mungkin akan menjadi orang yang kita kasihi pada suatu hari nanti.
Aku:  Betul jugakkan....
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia....

Kalau tiada CINTA insan untukmu cukuplah CINTA ALLAH dalam hidupmu kerana kelak akan ada CINTA untukmu dari insan yang MENCINTAI ALLAH sebagaimana CINTAmu kepadaNya

Aku: Cinta tak semestinya memiliki...
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Header baru....tapi rasa macam nak buat yang lain lagi. Bosan dah kot dengan yang lama.
Kena kemaskan lagi kot, kurang teliti masa nak bagi background belakang tu transparent. Laptop benda yang penting bagi aku, kucing binatang yang aku suka. Tapi aku tak suka pakai high heels, mungkin jugak tak reti. Huhuu... Seinci pun  aku boleh terpeleok. Tapi sebab lawa aku letak.

Sidebar pun versi malas, rasa macam dulu punya lagi lawa. Tunggu idea datang nanti la kot buat yang baru lagi. 

***************

Time aku malas, time adapter laptop rosak ada pulak BE bertapak. Alhamdulillah.... dugaan beserta ganjaran... Pinjam adapter orang je keje...hihi
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia....
Tidur itu mati sementara, mati itu tidur selama-lamanya.
Aku: Berpada2 la. Tidur secukupnya sudah, jangan berlebihan...

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Kodek2 email lama, jumpa info pasal ni. Ni email asal, tapi aku betulkan spelling error dan apa yang patut je. Sesiapa yang ada ilmu tu, bolehlah sahkan betul atau tak. Pada aku, ada kebenarannya juga. Wallahualam....

*************************

Surau Darussaadah di Keramat Permai telah mengadakan ceramah umum mengenai Isra' Mikraj oleh Ustaz Abdullah Mahmud.

Berikut adalah sedikit sebanyak intipati ceramah yang ingin saya kongsi bersama rakan2 sekalian:-

Menurut Ustaz, masyarakat Melayu telah lama buat salah dalam 'membantu' seseorang menghadapi sakaratul maut. Menjadi kebiasaan, kita akan mengelilingi orang yang tengah nazak dengan masing2 membaca surah Yasin, dengan bacaan yang tersendiri dan bermacam2 ragam (setengah dengan tartil, setengah bacaan laju). Perbuatan sebegini akan menjadikan orang yang tengah nazak merasa lebih kelam kabut (kerana menurut ustaz sebelum datangnya kematian, kita 'disibukkan' dengan segala gambaran perbuatan kita di dunia).

Kaedah yang sepatutnya diamalkan ialah:-

  • Lantik seorang yang bacaan al-Quran nya baik (dari segi tajwid) untuk membaca surah Yasin - yang lain2 boleh bersama2 semak.
  • Sebaik2 orang yang dilantik itu adalah anak ataupun saudara terdekat yang mempunyai perasaan kasih pada orang yang tengah nazak.
  • Merenung wajah orang tengah nazak sebelum surah Yasin dibaca untuk menimbulkan rasa belas kasihan dan mudah2an surah yang dibaca boleh membantu pencabutan nyawa beliau.
  • Membaca 3 hingga 4 kalimah Surah Yasin, berhenti, dan menolong (menuntun) beliau untuk melafaz "Laa ila ha illallah".
  • Kemudian menyambung semula bacaan, baca 3 hingga 4 kalimah, berhenti lagi, dan menolong beliau mengucap "Laa ila haillallah" lagi..
  • Diteruskan sehingga lah beliau menghembuskan nafas yang terakhir.


Semoga ini dapat meningkatkan lagi ilmu pengetahuan kita dalam 'membantu' saudara mara atau mak ayah kita dalam menghadapi sakaratul maut. Dan semoga kita mendapat segala rahmat serta hidayahNYA dlm membuat amal kebajikan dengan cara yang betul bukan semata2 melalui ikutan adat.

Amin..

Panjang2kanlah e mai l ini pada rakan2 dan sanak saudara utk kebaikan kita
bersama (bukan dapat rezeki dlm 12jam tau...!).

Wassalam.
**********************
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

SAIDINA UMAR AL-KHATTAB RADHIALLAHU ANHU BERKATA:
  • Orang yang banyak ketawa itu kurang wibawanya.
  • Orang yang suka menghina orang lain, dia juga akan dihina. 
  • Orang yang menyintai akhirat, dunia pasti menyertainya. 
  • Barangsiapa menjaga kehormatan orang lain, pasti kehormatan dirinya akan terjaga.
sumber: UiTM forum
*****************
Dah boleh login nuffnang. Ingat nak try la macam yui suggest klik forget password, tapi cuba login boleh pulak masuk. Maknanya sistem untuk akaun aku dah oke la kot...
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia....

Menjenguk Nuffnang, login dia dah berwajah baru le. Risau jugak tadi kot salah website. Siap clear cookies bagai. Betoi la tu login Nuffnang berwajah barukan...

Masalahnya bila masukkan email ngan password... ni yang muncul....

Email/password salah... Semalam kot baru login takkan salah.... Semalam belum bertukar wajah lagi login dia ni..... Mungkin sistem dia take time kot nak kembali ke sedia kalakan. Tunggu dululah, kalau tak boleh login gak baru hantar tiket bantuan....huhuu

******************
Sory ye korang yang aku tak jenguk tu. Sejak adapter lappy rosak, aku BW berterabur. Blog dalam bloglist aku pun tak semua diterjah apatah lagi reading list. Cuma balas through komen je, tu pun risau kot ada yang terskip ke. Entry kadang2 autopublish je sebab tak nak entry sikit sangat. MAAF SEMUA...:(
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia.....

Banyak faktor sebenarnya menyumbang kepada masalah kenaikan berat@kegemukan pada hari ini seperti tekanan, ubat-ubatan, keturunan, penyakit dan sebagainya. Apapun kita boleh berikhtiar untuk menguruskan badan selagi ianya tidak memudaratkan diri sendiri.

Dulu dah pernah bagi Tips Menurunkan Berat Badan dengan Cara Selamat. Hari ni nak berkongsi pulak sedikit tips untuk menguruskan badan berdasarkan pengalaman orang terdekat. Memang berkesan aku tengok mereka2 yang mengamalkannya. Mungkin boleh gabung kedua-dua tips ni.

1) Amalkan minum banyak air suam@kosong dan yang terbaik amalkan minum air limau nipis@kasturi suam. Kurangkan dan kalau boleh hentikan pengambilan air yang bergula, bergas, berais dan berperisa.

2) Jangan amalkan minum air berselang dengan makan. Ianya tidak elok dan boleh menyebabkan perut buncit.

3) Elakkan mengambil nasi dalam kuantiti yang banyak. Kalau boleh hanya dua senduk setiap kali makan (senduk nasi biasa, dua senduk rata ye). Selalu makan nasi tengah hari or malam je kan.

4) Makan malam lebih awal, kalau boleh sebelum pukul 8 malam.

5) Kurangkan/elakkan pengambilan makanan seperti kerang, udang, sotong, ayam serta telur. Lebihkan memakan ikan sebagai sumber protein. (bergantung pada orang, sebab ada orang yang kurang iodin dan sebagainya).

6) Makanlah buah-buahan sebagai ganti snek. (tapi kalau sesiapa pernah amek pakej pelansingan, buah-buahan dilarang dalam diet sebab kadar gula dalam buah tu mengganggu proses diet-so terpulanglah)

7) Amalkan bersenam secara berkala. Tapi sekarang untuk yang tidak mempunyai masa, anda boleh gantikan dengan bersauna selama 20-40 minit (korbankan duit beli set sauna). Ni pun dengan bersyarat makan kenalah jaga kalau nak tengok kesannya.

8) Elakkan memakan kentang sebab kentang menyebabkan gemuk kekal. Nak makan sekali sekala tu takpelah.

9) Untuk yang tak kisah kalau tak jumpa nasi tu, korang boleh try cara ni. Dalam masa dua minggu sehingga minggu keempat anda makan makanan berkuah seperti laksa, bihun/kuewtiow/mee sup atau tomyam. Kiranya elakkan makan nasi terus. Mengikut pengalaman seorang kawan ianya sangat berkesan. (marvelous cara ni tengok kawan dulu agak berisi tapi dah kecik molek sekarang).

10) Bolehlah menari, beli le CD tarian salsa, aerobik dan sebagainya sebab menari boleh menguruskan badan disamping tak la bosan plus tak payah keluar rumah. Menari juga boleh membentuk struktur badan kita supaya lebih cantik terutama bagi perempuan.

Tambahan:
1) Kunyah makanan perlahan-lahan. Sebaik-baiknya 40 kali untuk penghadaman yang baik. Dalam Islam pun ada disuruh kunyah makanan 40 kali.

2) Puasa sunat. Dapat pahala dan dapat berjimat di samping menguruskan badan. Bila puasa perut akan terbiasa dengan keadaan tak makan. Banyak kelebihan puasa. Tapi janganlah time buka PUASA=PUlun Apa SAhaja.
*************
Aku pernah try ke semua cara ni? Tak semua sebab dolu2 berat daku ideal dan sekarang BMI dah di bawah ideal. Apapun cara tersebut memang diamalkan oleh orang2 terdekat aku yang nak kurus dan berkesan. Sebab tu aku berani sharekan. Tapi semua ni on your own risk la. Selamat mencuba.
(autopublish)
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia..

Dulu kalau disuruh teka dari negeri mana aku berasal, selalu orang akan buat andaian aku berasal dari Kelantan. Awek Kelantan kau ni kan. Sengih je la sambil menidakkan.

Apa ciri-ciri yang buat aku dikatakan awek kelantan pun tak tahulah. Nak kata guna slang kelantan, tak jugak sebab mana reti sangat pun. Memang la aku dulu dok dekat2 gak dengan Grik yang bersebelahan je dengan Kelantan tapi slang Kelantan memang tak tahu sangat. Basic-basic tu semua orang pun reti kot.

Nak kata putih gebu macam kebanyakan awek kelantan pun tak jugak. Selenga je muka.. Selenga tu apa? Pegi search kat google.

Mungkinkah sebab suara yang halus menjadi penyebab dikatakan awek kelantan. Mungkin....

Cuma diakui memang orang tempat aku ada yang bercakap slang macam kelantan dah sket2. Tapi aku tak bercakap macam tu pun. Konpius...

Dulu ada jiran depan bilik tanya asal kelantan ke? Tak pun ada sedara mara orang kelantan ke? Muka sama  dengan jiran dia. Awek Kelantan jiran depan bilik aku tu dan Alhamdulillah boleh berkawan baik sepanjang hidup berjiran (ramai orang cakap orang kelantan ni saing-saing depa je depa nak kawan, tapi setakat ni aku takde masalah, masuk je).

*****************

Sekarang bila cakap dengan orang, sengaja selit slang utara lak. Hang orang Utara ka? Geleng jugak... Hehee
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Dah ramai blogger yang tulis pasal jenis darah dan personaliti ni. Aku pun nak buat gak entry sebab nanti tak payah aku tercari-cari, cari dalam entry dan blog sendiri je. Sumber tak tahu sebab tersimpan sejak zaman diploma lagi. Suka cari benda-benda perkaitan personaliti ni dulu. Macam biasa hanya untuk suka2, jangan terlalu percaya.

**********************


A
  • Biasanya berkepala dingin, serius, sabar dan tenang. 
  • Mempunyai karakter yang tegas, dipercayai namun keras kepala. 
  • Sebelum melakukan sesuatu perkara, mereka memikirkannya terlebih dahulu serta merancangnya secara matang. Mereka melakukan sesuatu dengan bersungguh-sungguh dan secara konsisten. 
  • Mereka berusaha membuat diri mereka sewajar dan seideal yang mungkin. 
  • Mereka selalu kelihatan menyendiri dan jauh dari orang ramai 
  • Mereka cuba menekan perasaan mereka dan kerana sering melakukannya mereka kelihatan tabah dan cekal walaupun sebenarnya mereka mempunyai kelemahan diri seperti gugup dan sebagainya. 
  • Mereka cenderung keras terhadap orang-orang yang tidak sependapat. Oleh itu, mereka lebih suka berada di sekitar orang-orang yang 'sekepala'. 


B
  • Cenderung penasaran dan tertarik terhadap segalanya.
  • Mereka juga biasanya mempunyai terlalu banyak kegemaran dan hobi. Kalau sedang suka dengan sesuatu biasanya minat mereka menggebu-gebu namun cepat juga bosan.
  • Tapi biasanya mereka dapat memilih mana yang lebih penting dan utama dari banyak hal yang dikerjakannya.
  • Mereka cenderung ingin menjadi nombor satu dalam pelbagai bidang daripada hanya dianggap biasa. Tetapi mereka juga cenderung melalaikan sesuatu jika terfokus dengan kesibukan yang lain.
  • Dari segi luaran, mereka kelihatan cemerlang, riang, dan bersemangat. Namun sebenarnya hal itu semua sama sekali berbeza dengan apa yang ada di dalam diri mereka.
  • Mereka boleh dikatakan sebagai orang yang tidak suka bergaul dengan banyak orang.


O
  • Biasanya berperanan memberi semangat dalam suatu kumpulan. Mereka sering bertindak mewujudkan keharmonian di antara anggota kumpulannya.
  • Sikap mereka kelihatan seperti orang yang menerima dan melaksanakan sesuatu dengan tenang. Mereka pandai menutupi sesuatu sehingga mereka kelihatan selalu riang, damai dan tidak punya masalah sama sekali. Tapi kalau tidak tahan, mereka pasti akan mencari tempat atau orang untuk mengadu.
  • Mereka biasanya pemurah, senang berbuat kebajikan. Mereka dermawan dan tidak berkira untuk mengeluarkan wang untuk orang lain.
  • Mereka biasanya dikasihi dan disenangi oleh semua orang. Tapi mereka sebenarnya keras kepala juga, dan secara rahsia mempunyai pendapatnya sendiri dalam pelbagai hal
  • Namun, mereka sangat fleksibel dan sangat mudah menerima hal-hal yang baru.
  • Mereka mudah di pengaruhi oleh orang lain dan dengan apa yang mereka lihat dari kaca TV.
  • Mereka seperti seseorang yang berkepala dingin dan dipercayai tapi mereka sering tergelincir dan membuat kesalahan yang besar kerana kurang berhati-hati. Tapi hal itu yang menyebabkan orang yang bergolongan darah O ini dicintai.

AB
  • Orang yang bergolongan darah AB ini mempunyai perasaan yang sensitif dan lembut.
  • Mereka penuh keprihatinan akan perasaan orang lain dan selalu mengambil berat dan berhati-hati
  • Namun mereka keras dengan diri mereka sendiri dan juga dengan orang-orang yang dekat dengan mereka.
  • Mereka seolah mempunyai dua keperibadian.
  • Mereka sering menjadi orang yang sentimental dan memikirkan sesuatu terlalu dalam.
  • Mereka mempunyai banyak teman, tapi mereka memerlukan waktu untuk bersendirian bagi memikirkan persoalan dan masalah mereka sendiri.
***********************
Jenis darah aku B...Korang?
(autopublish)
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Stalker kejenya sudah semestinya stalk la kan2. Bagus jugakkan stalker ni, boleh menaikkan trafik blog. Bila rasa curious dah bertapak dalam diri, mahu setiap entry distalknya. Haha suka hati kau la.

Ni personal blog tapi tak semua entry bersifat terlalu personal. Cuma certain2 time tu je bila rasa perlu, sebab walaupun blog ni aku yang punya, tapi agak2 le jugakkan. Hee tapi aku sangat suka baca kisah orang, jangan ingat aku tak suka pulak.

Sambung pasal stalker ni, erm sape la stalker tu agaknya. Tapi mesti terdiri daripada kenalan2, saudara mara yang mungkin tak sangka diri punya blog sendiri. Erm ramai yang dah ada blog sendiri, apa nak herankan. Tapi memang dasat la bila habis entry digali.

Apa kau cari? Takde rahsia kat blog aku ni, mengumpat kau pun tak rasanya. Apa yang dikongsi kebanyakannya secara general. Tak tunding jari secara personal kat sape2 pun. Korek dan galilah berapa dalam kau nak asal kau bahagia dan aku pun bahagia tengok trafik aku naik walaupun takde BE sedang menari2.

Kepada stalker terima kasih daun keladi, kalau rajin stalk la lagi...

***********
Daun bidara tu cari untuk berubat.... Buah bidara kecik2 je saiz dia, mungkin la kot nasi lemak bidara tu letak bidara. Eh agak2 tanjung bidara banyak pokok bidara tak? Tetiba rasa curious....
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...
daun bidara
Kat mana nak dapat daun/pokok bidara? Daun bidara, sebelum ni pernah dengar tapi tak ambil peduli pun. Kalau kat kampung selalu dengar orang kata daun bidara ni buat mandi mayat. Pernah la tengok orang bawa tapi takde la nak belek2 ke apa. Dan baru tahu daun bidara ni antara bahan penting dalam perubatan Islam.

Mak aih jenuh nak cari daun bidara ni kalau bukan kat kampung. Ustaz pesan nak cari daun bidara cuba cari kat masjid. Larat nak pergi semua masjid? Rupa daun bidara pun tak tahu, apatah lagi pokok dia. Bila tanya mr google, rupanya bidara ada jenisnya. Dan ada yang panggil pokok mata kucing sebagai bidara. Owh lagi konpius.

Usha juga anak pokok bidara kat nursery. Kalau yang jenis daun panjang tu, depa jual RM16 sepokok. Tapi bukan bidara untuk perubatan kot sebab takde duri. Yang daun dia kecik sikit tu RM25 sepokok, jenis yang dicari. Tapi dua2 kat nursery yang berbeza la. Kalau boleh nak yang daun kecik tu la.

Sape2 yang cari daun bidara tu sekitar Kuala Lumpur-Selangor dan kawasan sewaktu dengannya boleh dapatkan kat:
  • Kat Darussalam Gombak, dekat balai polis Gombak menurut sumber. Menurut sumber(ustaz) tu, pokok bidara tu kira wakaf, sape2 nak ambil pun boleh.
  • Kat Darussyifa, Bangi. Tak pasti boleh dapat free atau pun kena beli. Ada yang cakap dia jual sebungkus RM1. Tapi tak pasti le. Boleh  col tanya darussyifa la kot.
  • Cuba tanya kat masjid2 kot ada pokok tu. Masjid Semenyih ada, masjid UPM pun ada, dengar2 masjid kat bangsar pun ada pokok bidara.
Aku dok bayangkan pokok bidara ni rendang, tak tinggi. Sekali hambik kau yang kat masjid tu pokok tinggi. Best untuk dipanjat, nak gantung buai laju2 pun sesuai. Tapi agak2 la pompuan nak panjat walaupun skill memanjat tu ada.

So amek je la guna kayu yang ada kat situ. Dapat la jugak secukupnya. Sebelum tu dah pergi ke pejabat masjid, minta izin untuk amek. Ye la walaupun kat kawasan masjid, sape2 boleh amek tapi rasa macam lebih afdal kalau minta izin dan bagitahu kepada pihak berkenaan. Sedekah la sikit kat tabung masjid tu kalau rasa nak bagi la.

Ranting dia berduri macam pokok ros. Buah dia pun ada, kecik2 je. Tak amek la sebab tinggi sangat. Tengok live depan mata pokok bidara, owh pokok yang selalu jumpa kat semak samun kat kampung tu rupanya. Adeh susah2 je....
(autopublish)
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Korang selalu ke cek Page Rank (PR) korang? Aku tak pun sebab kat sidebar memang dah ada icon page rank. Selama ni page rank blog ni hanyalah 1. Motif letak icon tu sebenarnya saje suka2 je buat penyeri blog konon2..

Terperasan hari tu PR aku dah naik 2. Alhamdulillah naik jugak dia setelah sekian lama. Penting ke PR ni? Yup bagi sesetengah blogger PR sangat penting. Dulu aku pernah terbaca kat sebuah blog ni pasal PR. Asalnya dia tinggalkan jejak kat blog tak glamer aku ni. So aku jejak la semula.

Daripada aku yang aku faham masa baca entry dia, dia takkan tinggal jejak/komen kat blog yang Page Rank 0. Dia hanya akan tinggal jejak kat blog yang mempunyai Page Rank 1 dan ke atas je. So maknanya sebelum dia BW ke blog tu mesti dia akan cek dulu Page Rank blog tersebut. Kalau 1 ke atas baru tinggal jejak. Lebih kurang macam tu la gamaknya.

Bercakap pasal Page Rank ni ada teori yang menyatakan komen kat blog yang tinggi Page Rank dia akan mempengaruhi Page Rank blog kita gak. Mungkin sebab tu dia cari blog yang Page Rank tinggi2 je. Kiranya macam buang masa je la singgah blog yang rendah Page Rank kot. Ni betul2 berblog untuk naikkan Page Rank ni.

Kalau aku, tak kisah la Page Rank blog tu tinggi ke rendah, kosong (0) ke. Yang penting blogger tu tak sombong dah le. PR tinggi tapi sombong tak guna jugakkan. Lagi pun Page Rank rendah tak semestinya tak boleh naik. Satu hari ntah2 naik lagi tinggi dari blog kita. Siapa tahu...

Sedikit tips untuk naikkan Page Rank

  • Ada yang kata tinggalkan komen kat blog yang tinggi Page Rank boleh naikkan Page Rank blog kita (aku tak amal pun, mana yang aku follow tu, ada masa tu la aku singgah mana yang sempat aku klik. selalu bw ikut komen dulu, bloglist, reading list, mana yang sempat la).
  • Bertukar link dengan blog yang Page Rank nya tinggi dan backlink ke blog yang Page Rank nya tinggi pun boleh naikkan Page Rank blog gak. Aku ada buat ke? Rasanya tak sangat, ye la blog suka ati macam ni. Cumanya macam hukum, fakta semua tu selalu linkkan semula ke sources dia la.
  • Guna Teknik SEO. Tulis entry yang selalu orang cari menggunakan keyword yang bersesuaian. Dengan erti kata lain naikkan trafik blog. Aku tak apply pun sebab selalunya belasah je ikut kepala aku nak tulis pasal apa.
  • Rajin update blog. At least sekali sehari. Aku ada ciri2 tu ke? Tak langsung sebab selalu jugak blog terbiar macam tu je.
  • Jangan langgar policy google. Ye la nanti kalau kena banned confirmlah PR 0. Yang ni risau jugak sebab tak pernah amek tahu pun policy blogger/google.
Tu apa yang aku tahu dan faham. Nak tahu lebih lagi pasal Page Rank silalah google.

Nak cek PR klik sini----->Page Rank Checker
(autopublish)
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...


Dah lama beli tapi terbuat koleksi disebabkan kealpaan diri. Ayat2 dalam buku ni berjaya menyentuh hati dan membuat diri berfikir apa itu erti sebenar kebahagiaan.

Banyak quote yang disukai dalam buku ni. Sedang dalam proses menelaah isinya lagi sebagai vitamin hati dan vitamin minda. La tahzan!! Jangan bersedih.Sama2lah kita menjadi wanita yang paling bahagia. InshaAllah...
(autopublish)
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Sebelum ni pernah buat entry pasal celcom internet prepaid, tapi untuk daily punya la. Kali ni nak share pasal weekly subscription pulak. Maklumlah aku sekarang pengguna celcom internet prepaid dan subsribe secara weekly.

Eh rugi apa subscribe weekly? Baik guna bil je lebih jimat. Mula2 aku rasa macam tu jugak. Tapi setelah ditolak dan ditambah rasa macam lebih kurang je. Lagipun lebih fleksible time nak bercuti pulang ke kampung tak payah la subscribe.

Dan yang aku suka masalah dengan quote pun tak timbul. Pakai bil dulu, dekat nak sampai tarikh bil baru, mulalah terkedek2 je line. Maklumlah dah terover limit, line pun sangat siput sedut. Nak kata line laju tak jugak, sama je. Biasalah line celcom ni ikut suka dia je la. Time laju laju la, time slow merungut la kita....;p

Tapi oke sikit la pada pandangan peribadi aku dan setakat ni la. Ke depan hari  kita tak tahu lagikan.

Nak subcribe weekly punya senang je. Kalau simkad dalam phone boleh tekan *118# , kemudian pilih Bband, pilih Subscribe Broadband Weekly. Akan sampai SMS berbunyi:
Enjoy 7 days of Celcom Bband usage @ RM18.To confirm yr subscription, type Broadband Yes & send to 28882.RM18 will be charged to yr account upon confirmation.

Balaslah Broadband Yes ke 28882 kalau berminat nak langgan internet, akan sampai SMS berbunyi:
Yr svc is now activated.Fee RM18,expires on 01/09/2012 20:26.Pls renew request to avoid charge of RM0.10/10kb after expiry.Info:Type Broadband Status to 28882

Cara kedua kalau dah masukkan simkad dalam broadband, dan boleh juga guna phone ialah menerusi SMS. Taip HELP dan hantar ke 28882. Lepas tu follow je arahan yang diberi. Pilih Broadband Unlimited ye, no ikut la yang kat henpon tu. Aku pengguna SOX nombor 4 Broadband Unlimited tu. Kalau pengguna XPAX Broadband Unlimited dah jadi no 5. Yang penting follow je step dan lebih kurang cara pertama je jugak.

Okey dinasihatkan sebelum connect internet tu silalah cek dengan taip Broadband Status ke 28882 untuk pastikan kita betul2 dah subscribe. Sebab korang tahu tak, aku lupa nak jawab Broadband Yes, selamba connect tak sampai seminit habis RM20 hinggit. Memang rugi tapi pengajaran supaya lebih berhati2. Mungkin tu keburukan guna prepaid kot. Heheh

Jangan risau sebab kalau sesi internet kita dah tamat masa kita tengah guna, sesi tu akan automatik ditamatkan dengan erti kata lain akan auto disconnect la. Jangan gatai tangan nak connect la, kena charge per kb nanti.huhuu.

Peringatan juga sila alert tarikh dan masa prepaid broadband tamat, ye la ntah2 dah tamat sedap je connect juga. So seeloknya cek la dulu status broadband dengan menaip Broadband Status ke 28882 kalau rasa tak sure tu. Ha tu pun keburukan jugak tu. Mesti rasa leceh jekan, tapi alah tegal biasa.

Okey sekian perkongsiaan aku.

Entry Berkaitan:
Celcom Internet Prepaid
Maxis Internet Prepaid
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Masa raya hari tu sempat nyinggah ke lata ulu lawin yang terletak kat Felda Lawin Selatan. Felda Lawin Selatan ni dalam daerah Lenggong, Perak lagi rasanya. Tapi dok tengah2 la antara Lenggong dan Grik.

Tak mandi pun saja rendam kaki je, lepak atas batu macam puteri duyong nikmati keindahan alam ciptaanNya. Sambil2 cuci mata tengok gelagat pengunjung lain yang bermacam2 tu.

dating ke? hee xla tu mak buah dengan ank buah ye...;p
kawasan air tenang mengalir
ada tempat solat,tapi penuh daun2 la
toilet ada tapi tak terjaga.kotor sangat

ada tangga untuk mudah pengunjung turun ke bawah

ada tempat untuk beriadah, kalau nak makan2 ke, piknik ke boleh aje.
ada pokok getah...;p
harus ada batu banyak...nama pun lata..
jambatan penghubung
ni dah ke bawah....saje je nak snap gak
titi gantung....depan tu ada apa tah tak explore pulak..


air dan batu

last sekali baru amek pic depan...hik2
Tempat ni sesuai la untuk berekreasi dan bersantai2. Nak buat aktiviti beriadah  ramai2 pun oke sebab ada kemudahan tapak. Cumanya masa aku pergi tu macam tak terurus je. Ye la tempat macam tu larat ke nak selenggara tiap2 ari jugak, ye dak.

**entry lepas ni mungkin autopublish sebab adapter lappy tak beli lagi.akan cuba BW juga.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google Analytics Alternative