Thursday, November 8

Terung Pipit

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Entry wordless Wednesday semalam----> Wordless Wednesday: Terung. Terung ni lebih dikenali sebagai terung pipit. Nama lain terung ni terung rembang. Tapi kalau aku kat kampung dulu aku lebih suka panggil terung cawing. Nama lain yang sahabat blogger bagitahu ialah terung belanda--->Blogger Remy. Kalau dalam bahasa jawa dipanggil cepokak--->Blogger Kakzakie.

Macam-macam resepi boleh buat menggunakan terung pipit ni. Dulu selalu masak sambal tumis ikan bilis dengan terung pipit. Terung ni pokok dia tumbuh sendiri, merata tempat kat kampung tu. Percuma banyak mana nak, amek la. Tak payah susah payah nak tanam pun.

Masak lemak pun boleh campur terung ni, masak gulai keladi pun boleh campur. Tengok komen-komen sahabat blogger tinggalkan....macam-macam boleh masak guna terung ni.

Satu lagi menu yang selalu buat guna terung pipit ni masa kat kampung dulu ialah sambal terung pipit. Cara senang je. Rebus terung pipit sampai empuk/lembut. Masuk dalam bekas, penyek-penyek terung pipit sampai terkeluar biji dia/hancur. Letak isi ikan rebus/goreng yang dah dihancurkan. Campak cili kecik, asam, garam, belacan. Gaul rata. Selalu makan dengan pucuk2 dan ulaman yang direbus. Sedap!!

Terung ni kalau makan mentah pun sedap. Rangup...kalau nak makan mentah cari la terung pipit yang masih lembut tu. Makan dengan nasi panas-panas, ikan goreng sedapnya. Kalau makan dengan ikan kering or masin or pekasam lagi la heaven. Selera kampung....

Ha betul tu selain masak, boleh guna untuk buat peluru. Ala masa kecik-kecik dulu biasalah budak-budak jadikan peluru. Tapi aku tak buat pun, budak lain yang main.heheh

Ni komen daripada Blogger Tihara. Mungkin jugak betul berdasarkan kajian yang dijalankan. Alamak takut jugak la. Tapi terung ni memang makanan utama orang-orang kampung masa dulu dan sekarang pun jugak.

Thanks kepada semua blogger yang sudi berkongsi info mengenai terung ni....

Update (baru baca komen ni)
Komen daripada Blogger Adry.

21 comments:

aiin baharom said...

salam....terung pipit ni memang sedap kan....kalau wat sambal ngan bilis.....petai ke.....uiiii kecur air lir....tapi saye x pndai nak masak nye lagi....asik makan mak punye je.....kene masak lame2 ye?

Nizam.Ariff said...

aku panggil cepokak.
ya, aku ada darah jawa...

aku selalu masak dgn tauchu +cili padi + ikan pari kering....

zul permatang badak said...

buah terung pipit ni terbiar ditepi2 jalan tapi kalau rajin petik dan jual kat pasar memang ada orang yang beli........kat negara kita ni,mudah kalau nak cari rezeki....

bagi saya celor cicah sambal belacan atau pun budu.....memang best.....

slamat menulis.....o.k...

Kakzakie said...

Nasib baik kakak dapat zuriat 3. Sebab dulu kakak selalu makan tau Sya.Emak kakak pun selalu masak masa kecik-kecik dulu tapi adik-beradik kakak ada 8 ramai juga kan alhamdulillah tak terjejas zuriat..

Syaz Rozelt said...

Thanks for the info..hihi.. x makan terung tp teruja jugak tawu menda baru nie..

MAZLIZA ABD RAZAK said...

saya panggil terung kecik (",)
dulu kat umah mak ada, rebus makan nasi cicah sambal.
sedap...

abah khalisha said...

Abah tk pernah lagi makan buah terung ni lagi

Remy hazza said...

bila sebut sambal ikan bilis ngan terung pipit nie..... mak ai....telan air liur kejab...dah bertahun tak rasa.....

tapi kalau bab peluru tu....memang pernah guna ler buah nie.....
budak kampung...cam tu lah....

Tihara said...

as salam

weyhh ada komen akak..thanks AJ sudi kongsi info :)

puteri kasih said...

puteri pun pernah baca terung pipit ni agen pencegah kehamilan

cikji said...

Ooo sbgai prncng khmilan jgk. Xtau la plak. Nasib xmkn lg. Tp sdap klu wat smbil ltk ikan blis cmpur lada. Klu kat tmpt cikji kitorg pgil terung manggur. Xtau la dr mn nama tuh wjud. Hihi

cikji said...

Ooo sbgai prncng khmilan jgk. Xtau la plak. Nasib xmkn lg. Tp sdap klu wat smbil ltk ikan blis cmpur lada. Klu kat tmpt cikji kitorg pgil terung manggur. Xtau la dr mn nama tuh wjud. Hihi

Pokok Manggis Depan Rumah said...

macam ni yea.. Jika macam ni.. Kena jaga-jaga la bagi yang nak dapatkan anak tu yea. Jangan makan terung ni. Tapi tak apa.. Rezeki dari Allah, Jika nak dapat anak..dapatkan..

azizah :) said...

ooo baru tahu ni kak...

hnahdy said...

terung pipit rupanya. kecik je.. macam burung pipit

Koding said...

Orang kampung aku panggil terung berembang...
Goreng sekali dengan serunding kelapa...

Mr.Clive said...

ohoho thanks for the info! :)
berminat gak lepas baca sikit2...eheheh :P

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

saye peminat terung yang tegar tau kak=) kat umah memg mak msk utk saye jek, mereka yg lain kureng minat,hahah sorgalah saye dpt byk

fieda said...

pernah makan..mak sedara tumbuk dgn ikan bilis cili api dan belacan..mmg sodap..

Marya Yusof said...

Sodap terung ni! Masak dgn sambal sardin makan dgn nasi panas2...pergghhhh...ops! teringat pesanan kat atas tu..ngeee~~

ayut said...

oo..menyerap toksik..wahhh...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...