Wednesday, November 14

Malware Menyerang

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Setelah beberapa hari tak BW hari ni ingat nak BW le kejap walaupun line agak lambat. Tapi bila merewang-rewang ke blog orang ni yang muncul.
Banyak jugak blog yang didetek oleh google chrome malware ahead, iaitu ada link ke blog yang dijangkiti malware.

Tah betul ke tak tak tahu la, cuma sempat drop komen kat blogger remy je tadi. Bila dah banyak blog jadi macam ni fikir semula chrome aku ni betul ke tak ni. Tah-tah blog aku sendiri pun ada malware jugak. Walaupun suspicious je tapi bila nampak malware terus takut. Betapa tak suka kat malware yang  menyerang ni....

So cepat-cepat cek kat webmaster tools. Alhamdulillah takde....
Untuk atasi masalah ni bolehlah remove sementara link ke website yang di suspek ada malware tu. Selalu link tu kat bloglist le. Nanti dah oke linkkan semula la. Ada jugak yang yang dekat lain seperti template dan sebagainya. Aku pun tak berapa arif pasal benda alah ni. Huhuu..

13 comments:

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Bahaya benda ni yea..

nuyui a.k.a miss YUI said...

blog yui ok tak kak? tkut jd lg..

aiN NaJwa said...

haish, memang betul lah..ain nak bw malam tadi, tol2 xdek semangat..bw jer kuwa benda alah tu..(>.<)..

Nisah Mat Noh said...

Salam Ukhwah,
dua tiga menjak ni selalu dengar pasal malware ni, bahaye ke?
Take Care !!

Kesuma Angsana said...

ada baca juga baca cam ni di blog kawan yg len

ayut said...

nk check jgk la..hihihi.ntah2x ada malware gak -_-"

Kakzakie said...

Kalau dah kena serang, pertahanan tak kuat memang takut. Lagilah kalau kakak nie buta IT takut Sya.

Eiqa Almond said...

eiqa pun sme nak blogwalking sesetengah tu mesti keluar benda alah tu jugak, eiqa ingat eiqa sorang je. Tapi sempat jugak tinggalkan comment. Takut pun ade jugakk..

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

ganggu n bahaye tol bende ni kan,,

cikji said...

Oo cmtu eh cara nk buang dia. Before ni xreti apa2 pun.

Remy hazza said...

remy sampai sekarang tak tahu nak buang camner...... nasib baik kat opis pakai internet explorer...dpt bukak...... kat rumah pakai crome terus blog!!!!

C'Jai said...

Banyak dah akak baca blog yang diserang malware... ish...yg cik aisha tutup tu link blog sape...akak keeeee...?hehe...

Koding said...

Dulu selalu jugak kena macam ni...
Sebagai langkah berjaga2... utk url yang tidak diketahui statusnya dengan baik maka aku hanya letakkan alamat url-nya tanpa backlink...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...