Tuesday, October 9

Petua Gulai Keladi Tak Gatal

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Nak petua tak? Ni petua turun temurun mak aku. Nak share cara hilangkan rasa gatal gulai keladi. Selalu kalau masak gulai keladi ataupun kemahang (kembahang) kadang2 terasa gatal di lidah terutama kalau tak pro masak macam aku ni le. Selalunya kemahang la yang lebih terasa gatalnya, keladi jarang nak gatal. Keladi macam dalam picture kat atas, kemahang lebih kurang la tapi lain cikit.

Tak nak gatal, masak gulai keladi tu pastikanlah cukup masamnya. Selalu aku tengok mak aku letak asam gelugur (keping). Asam yang cukup selain masakan sesedap rasa, boleh mengurangkan rasa gatal keladi tu. Pastikan juga gulai keladi dimasak agak lama, kalau masak sekejap selalu memang akan terasa gatal dia.

Kalau tak jalan semua cara tu, try cara ni-Insyaallah selalunya menjadi. Ambil buah pinang yang dah dikopek (kupas) dan letak la dalam gulai keladi kita tu. Jangan la letak sebijik pulak, amek la 1/4 atau separuh je ikut banyak mana korang masak gulai keladi tu la. Masak je bersama pinang tu. Fungsi dia menyerap rasa gatal keladi tu la gamaknya.

Baru2 ni anak buah mesej, 'mak su macam mana tak nak bagi gulai keladi gatal?' So aku sharing la dengan dia petua kat atas.

Dapat mesej, kata dia sebelum ni dia celur keladi dulu. Tapi lepas dapat petua aku bagi tu, dia yakin tak celur dulu terus je masak. Pastu letak pinang sikit. Langsung tak rasa gatal dan yang bestnya terasa rasa keladi, manis je kata dia sebab sebelum2 ni depa celur dulu keladi tu sebelum masak.

*******************

Aku: Terbayang2 keenakan gulai keladi, kalau kat kampung bila2 rasa teringin, order je suruh mak masak. Tak makan dengan nasi dah, makan dia saja je pun jalan.

17 comments:

E'in said...

e'in xpenah mkn lauk gulai keladi.. huhu

Nens Collection said...

saya pon suka,keladi masak tempoyak..mavelous..mak sy pon celur dulu br masak..leh guna petua ni..hehe

akak,sy x join kontest yg akak tag..sbbnyer br perasan smlm..x sempat nk gode2 dh..hoho

Nizam.Ariff said...

aku pernah makan keladi masak asam pedas di kedai makan nasi campur

baru cecah anak tekak, aku terus tersedak. lepas tu, terasa tekak mengembang, perit dalam beberapa saat selepas tu. cepat2 aku ke klinik ambil injection...

Remy hazza said...

betul tu... antara petua yg remy pernah dengar.....

Ujie said...

dgn malunya nak ngaku..saya tak pandai & tak penah msk keladi2 ni.

wahida said...

bagus tips ni...

Qhaifa Nur said...

suka makan tapi tak pernah masak sendiri.....

sekarang dah tau...

nuyui a.k.a miss YUI said...

hihi,yui xpernh masak keladi =)

Kesuma Angsana said...

tq share ye, bagus ni

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

blh cuba..
mak saya sgt suke sayur keladi ni tp bln pose ritu siap buang aje seperiuk.. hahah, ntah, gatal aje rase.. huhuuh

Tihara said...

haah, tui tu ratah pun sodap..tetiba ter imagine :)

Nafira usof said...

sedapnye gulai keladi.. mana nak carik neh~ terliur tetiba~

Izan Ishak said...

k.izan paling tak berani nak makan gulai keladi ni. sejujurnya sama juga ngan k.ujie... tak pernah masak sendiri gulai keladi nih.

cikji said...

wah keladi my pebret! sedap sangat,tapi tak pernah masak,selalu ma je yg masak. tp masak camtu je,tak celur dulu pun

fieda said...

pernah sekali masak asam rebus keladi..terkena gatai habis dlm tekak dgn lidah..

ayut said...

tak pernah bt msak trus...slalu mmg celur je dlu bru masak..sedap ye btg keladi msak asam pedas...eh..?hahaha

Unknown said...

suka memang mkn keladi tpi tk pndai but..klu sndiri yng but memang gatal..tpi klu mertua lelaki memang terer..tk celur tk guna apa2 pun tu untuk kasih hilang gatal..asal nk mkn keladi suruh dia yng kupas dan cuci..msak biar kmi..comform tk gatal klu beliu yng cuci
.terbaik lh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...