Petua Goreng Ikan tak Melekat

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Memang rasa geram kalau goreng ikan, ikan tu boleh pulak dia melekat kat kuali. Kalau tak balikkan hangus pulak ikannya. Kalau balikkan, boleh hancur ikan tu sebab melekat kuat kat kuali.

Ada orang cakap kalau kuali tu guna untuk goreng nasi kemudian guna pulak untuk goreng ikan memang la akan melekat. Ada pulak orang cakap basuh kuali guna pencuci pun akan buat kuali melekat. Eh tak guna pencuci, tak bersih la kuali, ye dak.

Aku abaikan je sebab kat rumah sewa ada satu kuali je, so multipurpose la. Goreng nasi, goreng mee, goreng ikan semua kuali yang sama. Cuma make sure dibasuh bersih je.

Cara elakkan ikan melekat kat kuali, pastikan kuali tu dibasuh sebersihnya. Pastikan juga ikan cukup garing sebelum dibalikkan.

Kalau ikan melekat juga boleh cuba petua/cara ni:

  • Ambil kulit bawang dan campak dalam kuali bersama ikan tadi. Selalunya menjadi cara ni. Ada apa dalam enzim kulit bawang tu sampai boleh buat ikan tak melekat aku pun tak sure la. Yang penting menjadi.
  • Kalau dah campak kulit bawang tapi masih melekat, eloklah tutup je api. Biar minyak sejuk. Dah sejuk baru balikkan ikan tu, dan garingkan side sebelah lagi pulak kalau tak nak ikan tu hancurlah.
************************
Tak nak ikat melekat, belilah pemanggang ajaib. Panggang je ikan tu, jimat minyak, dapat jaga kesihatan. Nak beli online boleh order kat blogger  ♥♥azatiesayang ♥♥.

Comments

Kancil 8349 said…
terbaik...dah lama ndak mengoreng ikan...mungkin masa masuk rumah baru kot
cikji said…
pemanggang ikan ajaib tuh pemes sgt skg.
noraauliyya said…
hehe, letak kulit bawang sekali? try la nanti. tp yang tau, kalau xnk bg melekat if goreng ape2 pun, pastikan minyak betul2 panas. :)
MulutPayau said…
akak skrang ni dah tak mnggoreng...guna pmnggang ajaib jer...senang kerja...
Ujie said…
mmg tension kalo ikan melekat, hancur jadinya.

sejak guna kuali tefal & supor ni, terus takde problem. mahal sikit, tapi masak apa2 pun tak lekat.

QA's ~ mamapapa said…
haa...bagus tips ni..mmg tensyen klau grg ikan melekat2 :(
Norzie hany said…
nice info....tq for sharing.
Kakzakie said…
Hihi... pandai Sya kempen ye. Betul panggang je kalau takut melekat, jimat minyak, kurang kolestrol:)
syiela said…
mmg naik geram kalau melekat... tapi akak sondol juga biat terkeluar isi sikit pun xpe janji cepat kekekke
Tihara said…
as salam,

wow..advertorial ni..lagi satu, letak asam keping dlm minyak tu, insha Allah tak melekat jugak :)
Nens Collection said…
hehe..cara senang ye kak pemanganng ajaib terus..ngeh..ngeh..

kulit bwng ye..emm ajaib jgak kulit bawang ni..
lizz said…
saya selalu petua kulit bawang tu...memang tak melekat lagi satu orang kater letak asam keping kalu tak silap...tapi tak penah try lagik
Sanji Ngatmi said…
kulit bawang ... he .. lets try
C'Jai said…
akak ingat nak campak kulit deghoyan...bleh..! heheh..
Izan Ishak said…
senyum2 aje k.izan baca entri ni sbb bape ari lepas grg ikan melekat teruk kat kuali...huwaaaa... baru tau petua tu. nnti bole try~
Remy hazza said…
pemanggang ajaib...nak kena pi tgk tu......he3

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing