Ikan Kerapu Mahal

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Ni cite lama, tapi baru nak update.. Introduce Ikan Kerapu Sabah ke Sarawak tah, aku terlupa pulak dah. Tapi bukan dari semenanjung le. Export ke luar banyak la rasanya ikan ni, untuk pasaran international.

Sebelum ni tak pernah makan kerapu, tengok muka dia aku dah geli sebab tak comel. Hahaa jahat diskriminasi betoi aku ni. Aku makan ikan yang biasa dan muka comel jah, kecik molek. Tapi semenjak dua menjak ni rajin pulak mencuba ikan yang selama ni aku tak makan.

Antaranya kerapu ni la ha....boleh tahan rasa dia. Sedap hingga menjilat jari tangan. Ikan mahalkan...Sekilo lebih dari RM50 sah2 dah. Dapat free rugi tak cuba. Tapi bila terbayang muka kerapu sebenarnya rasa macam nak termuntah semula je, tahan2 je sebab buruk benor pulak. Tu kan makanan yang halal di makan. Apa la aku ni.

Kalau orang lain buat masak stim, masak sweet sour, tapi aku belasah buat bakar je. Sebab aku suka yang kering2, tambah2 lagi ikan pelik macam ni (bagi aku la). Tak lalu makan kalau selain dari bakar. Psikologi kot...hihi

Sekian, kisah kerapu yang dah selamat di makan.
(autopublish)

Comments

Remy hazza said…
kerapu nie buat masak tiga rasa tau sweet and sour... pergh!!!! remy sekor pun tak cukup......
yoon da-hyun said…
tak comel tapi hensem :)
hhaaaaa !!
kerapu oh kerapu ^^
Tihara said…
ikan ni mmg mahai..sekali sekala dapat mkn mmg heaven :)
MulutPayau said…
akak suka ikan kerapu walau rupanya tak brapa comel..hehehe...sedappppp kalau masak stim @ sweet sour...bakar pun sedap jugakkan....
Koding said…
Saya tak kenal ikan...
So.. Tak pasti samada pernah makan ikan ini atau belum..
-meeSUPERGIRL- said…
ikan neh mcm itik yang hodoh je . hahaha
tu dia.. rm50 lebih yea..
mahal2..
wahhh boleh tahan mahal eh ikan ni :O
HeNRieTTa JoSe said…
kata orang dont judge the book by its cover....tapi dont judge fish by their look...

tapi ikan nie mmg sangat mahal....rietta pown suka yang kering....goreng jew...tambah kuah 3 rasa...
C'Jai said…
kerapu masak sweet sour...hmmm...wat kecur iar liur jek...:)
Empayar Utama said…
Masak stim halia best nih. Ada yang lagi mahal nama dia 'Ikan Antu' lagi buruk dari batu. Sekilo seratus dua puluh kot harganya.
Dkna Abza said…
mahalnyaaaaaaaaaaaaaa!! tapi ikan kerapu lagi sedap dari ikan siakap kan :p
Anonymous said…
Takpe..yg penting dah jadi tahi nanti tak susah nak kluar time berak

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing