Rawatan Gigi Masa Puasa

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...


Sempena Ramadhan yang mulia ni nak share persoalan mengenai rawatan pergigian semasa bulan Ramadhan yakni semasa berpuasa.

Maklumlah mesti ada yang tertanya2 apa hukum membuat rawatan gigi semasa puasa ni. Hukum menampal, mencabut atau scalling gigi pada siang hari bulan Ramadhan adalah makruh. Tetapi boleh membatalkan puasa jika kita tertelan darah dan bahan rawatan bersama air liur.

Kalau ada perasaan was-was tu seeloknya dapatkan la rawatan pergigian selepas berbuka puasa atau selepas Ramadhan. Kecualilah bagi kes yang tak dapat dielakkan dah sakit sangat atau teruk sangat yang memerlukan rawatan segera tu.

Sumber Rujukan: IslamGrid

Comments

Niesa said…
dulu niesa pernah cabut gigi time puasa..tak tahan sgt sbb sakit..tp masa tu dh nak dekat2 raya..terpaksa xpuasa.. :(

awak!niesa tag awak.. :)
http://niesa-lovecrew.blogspot.com/2012/07/aku-terjah-aku-follow-apakah-itu.html
Ujie said…
yelah, kalau tak emergency tangguh je la lps posa kan.
HeNRieTTa JoSe said…
Xbuat rawatan masa puasa...malu...mlut kan ke berbau....
tu la meragukan jugak isu nie..thanks berkongsi =)
Kancil 8349 said…
terima kasih dengan info ini...
Remy hazza said…
tunggu aja lepas berbuka......
ieda said…
aah x pernah layie buat rawatan gigi dlm puasa nie ..
rasanya dah maklumkan ..
ada yg x tahu yee
TQ dik ;)
Kakzakie said…
Sebaiknya buat malamlah tak bimbang kan...
Tihara said…
tk penah lagi buat rawatan masa bulan pose..bulan tk pose pun terketar2 nk g jumpa dr.gg..phobia :)
|| NaFiRaa || said…
info yang bagus.. tq..:)
Juliet_iRa~" said…
baikkkkkkk!hehe

dah lama tak g check gigi..hukhuk

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing