Guna Inhaler ketika Puasa

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...


Sempena Ramadhan yang mulia ni nak share persoalan mengenai penggunaan inhaler untuk pesakit asma semasa bulan puasa. Mak aku sendiri pengguna inhaler.

Batal atau tidak puasa jika guna ubat inhaler atau nebulizer semasa berpuasa. Jawapan yang diberikan ialah batal puasa bagi pesakit asma/lelah yang menggunakan inhaler atau nebulizer semasa berpuasa.

So masa bersahur tu gunalah inhaler siap2 dan masa berbuka pun gunalah inhaler supaya takde la kena semput. Insyaallah semoga dipermudahkan puasa semua.

Sumber Rujukan: IslamGrid

Comments

HeNRieTTa JoSe said…
thnaks for the share....
Remy hazza said…
insyaAllah , kalau niat kita bersih...Allah akan mempermudahkan......
nn lylyn said…
yela kan sebab masuk dalam rongga ^^
ummiarissa said…
inhaler ni seperti memasukkan sesuatu ke dalam mulut kan..jadi memang batallkan...eloklah share..tq
shema said…
salam kak :)

sy pun ade asma tapi nasib baik tak kronik sgt..
sesiapa yg ade asma tu cube la avoid buat kerja yg memenatkan time bulan puasa ni.
yg ade asma je taw mcm mane suffer nye bile kena. seksaa kot. >,<

btw, salam ramadhan kak ^_____^
Onitsuka_hana said…
kalau tersemput? batal gak ek.. susah gak ek
cucu umie said…
nice sharing sis.. mber ayie pon ada tnye pasal bnda ini...
Tihara said…
thanks 4 sharing....kalo ada org tanya tak teragak2 nak jawab :)
syiela said…
Kalau jenis yang tak teruk tu InsyaAllah takkan apa2 tapi kalau yang jenis berkepit ngan Inhaler tu minta di permudahkan segala urusan sepanjang ramadhan ni
Bahaya juga ya kalau tak tahu..
-meeSUPERGIRL- said…
igt an bolehh .. trima kasih info :)
ridhwan asri said…
tp klu tbe2 je asma dtg cmna time kta tgh posa..??
Kancil 8349 said…
Kancil kurang arif tentang benda nie...moga ada blogger yang akan membantu
J.Syazwana said…
kite ade gak semput tapi tak sampai guna inhaler. huhuhu.


kite nak pos kad raya ni.
kalau sudi bagi lah alamat kat email kite. hehe

syazwanajamal@hotmail.com
|| NaFiRaa || said…
info yang bagus.. tq..:)
Anonymous said…
Adakah penggunaan "inhaler" untuk pesakit semput dibenarkan semasa berpuasa?


Antara perkara yang membatalkan puasa ialah kemasukan sesuatu ke dalam badan melalui rongga yang terbuka. Namun, kemasukan sesuatu bahan seperti ubat inhaler di atas dasar darurat, yang berkaitan dengan kesukaran bernafas, dibolehkan syara. Oleh yang demikian, penggunaan inhaler yang berpatutan tidak membatalkan puasa.

sumber http://ustazahcyber.blogspot.com/2008/07/batalkah-puasa-jika-melakukan-perkara.html


Aku penghidap asma kronik dan aku memegang pendapat ini.

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing