Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...


Hari tu masa nak buat kek terfikir apa beza mentega dan marjerin. Ikut kepala otak aku macam lebih kurang je dua benda ni.

Cumanya orang cakap kalau nak buat kek or biskut raya elok guna mentega sebab lebih gebu adunan tu. Hahaa tataw le gebu tahap mana tu, tak pernah pula bereksperimen. Dah la aku ni anak dara yang fail membuat kek dan kuih. Hehee... Takde bakat semulajadi, kena keep trying baru ada skill

So apa sebenarnya perbezaan antara mentega dan marjerin ni...
  • Daripada segi packaging mentega selalu bentuk segi empat yang seketul tu, marjerin selalu dalam bekas/kampit plastik dan tak sepekat mentega.
  • Bahan pulak mentega diperbuat daripada susu lembu manakala marjerin daripada minyak kelapa sawit.
  • Kalau perbandingan harga, mentega ni lebih mahal berbanding marjerin.
  • Daripada segi rasa memang takde banyak perbezaan rasa kalau dah masak tu kecuali orang tu betul2 arif dalam merasa masakan. Tapi menurut mereka yang arif makanan yang diletak mentega lebih sedap banding marjerin.
Kalau sapu kat roti, selalu kita akan guna marjerin. Sebabnya marjerin senang untuk diratakan kat roti berbanding mentega yang melekit dan agak susah untuk disapu rata pada roti.

Puasa nanti mesti pakat2 buat kuih raya dah, mesti nak guna mentega atau marjerinkan. Kot ada yang nak share lagi perbezaan mentega dengan marjerin, dipersilakan.

Related Post :
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google Analytics Alternative