Berkumur Listerine Ketika Puasa

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...



Sempena Ramadhan yang mulia ni nak share persoalan mengenai hukum berkumur dengan listerine atau penyegar mulut pada siang hari di bulan Ramadhan.

Hukum berkumur dengan listerine atau penyegar mulut sebelum gelincir matahari pada siang hari ramadhan adalah Harus. Namun selepas gelincir matahari hukumnya menjadi makruh.

Kumur je ye...jangan tertelan lak listerine tu. Huhuu

Sumber Rujukan: IslamGrid

*******************

S.O.S.....ada sesiapa yang tahu tak hukum putihkan gigi? Boleh ke tak boleh buat ye? Tu dikira mengubah kejadian gak ke? 

Comments

hihi..toi tu..jgn telan udah..

xtau plak sis..lau ada jwpn, yui nak tau gak ea.
syiela said…
cepat2 kumur :)
Tihara said…
haah, jangan tertelan lg pun listerine ada pelbagai perisa skang ni..kumoq btui2.. :)
ieda said…
ekekek betul tuu dikk
kadang2 tuu tertelan kann .. x per kann ;))
Kakzakie said…
Kumur-kumur juga tapi hukum kena ambil kira kan.

Putihkan gigi kakak rasa tak ada masalah tapi kalau kikir gigi yg disebut-sebut. Macam juga kita guna pendakap gigi utk kebaikan tak salah kakak rasa. Wallahu'alam...
bagus jugak cadangan ni... dapat kurangkan nafas berbau hohoho
Ujie said…
Saya guna listerin awal pg td. mmg bilas dgn air byk kali. kalo kita tertelan rasa listerine..dh batal pulak..memasukkan sesuatu dlm rongga.

*yg putihkn gigi tu rasanya bergantung kpd sbb utama knapa nk putihkn gigi. sama mcm org yg nk pakai braces/pndakap gigi tu. Tp saya takde jwpn yg jelas.
kay masingan said…
kalau berus gigi pula, apa hukumnya?
Kancil 8349 said…
kalau nak lekas mati..boleh bah minum benda tu...hehehe..dah disebut bukan untuk diminum...tapi kalau jenis nak ponteng puasa...sendiri tanggunglah...hehehe
Lady Rina said…
cepat2 kumur...jangan sengaja 'telan' plak..hihihi..
ummiarissa said…
tak pernah pun kumur2 ngan listerin he he he
Kazman / Sue said…
kalau tertelan tu mahu berbuih muntah keluar... heee3x
Remy hazza said…
kumur jgn tak kumur......
biar busyuk didunia, tapi harum di syurga.....
HeNRieTTa JoSe said…
thanks for the share...
|| NaFiRaa || said…
ilmu yang bagus nih.. tq..:) sebelom nih tak tahu pon~
Kesuma Angsana said…
tq berkongsi bab2 ni ada yg confius lagi
Zie said…
tak sedap pun kalau teln pun tak berbaloi hehe
giler nk telan . pahit kot . papepun thanks dengan info ni
Lia Irdelia said…
memang berkumur..
tapi listerine kan ada rasa...
segar2 gitu,,, :)
saya kurang minat dengan listerine.

tapi kalau gosok gigi tu saya suka lah. tapi saya selalu gosok gg time petang, time mandi.. hehe
terima kasih info ni..
tak tahu la akak..
try tanya ustz..
O CIKTEDDY said…
utk menghilangkan bau mulut yg melampau...harus ^^
Aishah Jahirah said…
@kay masingan
berus gigi hukum makruh...;)
Juliet_iRa~" said…
sm mcm berus gigi la kan :)

putihkan gg?scaling tu bukan kan..haha
Mr.Clive said…
thanks cik aisyah!! :D
Prettywrite said…
yang iklan dalam tv tu yang jenis gula2 tuh kan..

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing