Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...


Bazar Ramadhan...tempat yang disukai ramai sebab variety of food tersedia kat sana. Macam2 ada tinggal nak pilih mana yang berkenan kat hati dan hulur duit je untuk bayar.

Senang, cepat dan mudah bagi yang berkerjaya sebab balik tak payah kelam kabut nak bersilat kat dapur lak dah. Cuma hidangkan je apa yang telah dibeli. Tu kebaikan Bazar Ramadhan.

Tapi kontranya Bazar Ramadhan juga ada keburukan, maklumlah banyak sangat pilihan, kalau aku pun rambang mata tengok. Semua makanan rasa macam teringin je, sudahnya beli itu sikit ini sikit. Lama2 sikit2 membukit makanan yang dibeli. Kadang2 tak terhabis dan dibuang begitu sahaja. Itu sudah dikira melakukan pembaziran.

Sedangkan seelok-eloknya pembaziran dielakkan semasa Bulan Ramadhan. Eh kalau tak Ramadhan boleh membazir la ye. Sama je Ramadhan ke tak Ramadhan elakkan membazir. Bersederhana sudah.

Bazar Ramadhan juga menjadi lubuk rezeki untuk peniaga2 yang ingin menambah pendapatan mereka dan keluarga. Perniagaan yang tak pernah rugi kalau kena caranya ialah makanan, ada je permintaan kalau makanan ni. Dapatlah duit lebih untuk keperluan beraya nanti sedikit sebanyak.

Hee cerita pasal Bazar Ramadhan setakat hari ni aku tak pernah menjejak kaki ke Bazar Ramadhan lagi. Mungkinkah rekod tahun lepas akan kekal. Tahun lepas memang tak pergi Bazar Ramadhan walaupun sekali. Bukan sebab keburukan atau kebaikan bazar ramadhan, tapi tak rasa nak pergi.

Mungkin juga sebab aku tak suka tempat yang crowded kot. Tapi alasan tak kukuh tu. Alasan paling kukuh tak nak rambang mata, baik masak sendiri. Hehee

Semalam try buat nasi kerabu dengan my sis, memang puas makan bila masak sendiri ni. Rasa lebih kurang je kot kalau beli pun. Yang penting kebersihan terjamin, kita tahu apa yang kita masukkan dalam makanan tu.

Related Post :
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google Analytics Alternative