Bazar Ramadhan-Kebaikan Keburukan

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...


Bazar Ramadhan...tempat yang disukai ramai sebab variety of food tersedia kat sana. Macam2 ada tinggal nak pilih mana yang berkenan kat hati dan hulur duit je untuk bayar.

Senang, cepat dan mudah bagi yang berkerjaya sebab balik tak payah kelam kabut nak bersilat kat dapur lak dah. Cuma hidangkan je apa yang telah dibeli. Tu kebaikan Bazar Ramadhan.

Tapi kontranya Bazar Ramadhan juga ada keburukan, maklumlah banyak sangat pilihan, kalau aku pun rambang mata tengok. Semua makanan rasa macam teringin je, sudahnya beli itu sikit ini sikit. Lama2 sikit2 membukit makanan yang dibeli. Kadang2 tak terhabis dan dibuang begitu sahaja. Itu sudah dikira melakukan pembaziran.

Sedangkan seelok-eloknya pembaziran dielakkan semasa Bulan Ramadhan. Eh kalau tak Ramadhan boleh membazir la ye. Sama je Ramadhan ke tak Ramadhan elakkan membazir. Bersederhana sudah.

Bazar Ramadhan juga menjadi lubuk rezeki untuk peniaga2 yang ingin menambah pendapatan mereka dan keluarga. Perniagaan yang tak pernah rugi kalau kena caranya ialah makanan, ada je permintaan kalau makanan ni. Dapatlah duit lebih untuk keperluan beraya nanti sedikit sebanyak.

Hee cerita pasal Bazar Ramadhan setakat hari ni aku tak pernah menjejak kaki ke Bazar Ramadhan lagi. Mungkinkah rekod tahun lepas akan kekal. Tahun lepas memang tak pergi Bazar Ramadhan walaupun sekali. Bukan sebab keburukan atau kebaikan bazar ramadhan, tapi tak rasa nak pergi.

Mungkin juga sebab aku tak suka tempat yang crowded kot. Tapi alasan tak kukuh tu. Alasan paling kukuh tak nak rambang mata, baik masak sendiri. Hehee

Semalam try buat nasi kerabu dengan my sis, memang puas makan bila masak sendiri ni. Rasa lebih kurang je kot kalau beli pun. Yang penting kebersihan terjamin, kita tahu apa yang kita masukkan dalam makanan tu.

Comments

Prettywrite said…
puasa kali ni baru 3x yana g bazar ramadhan..itupun tak rasa nak beli banyak2 macam sebelum2 ni..tak terliur..puas pusing bazar baru pilih nak beli itu ini..tak rasa nak makan banyak2..kalo dulu tengok makanan rasa semua pun nak..air pun sama..tak terliur..ahah pelik2..
toi kata2 akk tu..tp itula..kt dah berhati2 kan..
HeNRieTTa JoSe said…
blom pergi bazaar lagi....mls nk bersesak sesak...
wahida said…
aku sbb rumah jauh je, kalau tak, hari2 aku dah masak bila balik keje...huhu...
kak mah said…
Jadi tak buat nasi kerabu tu..
C'Jai said…
setakat ni c'jai tak pernah lagi pergi ke bazar kat tempat 'jai..sesak wooo....selagi boleh akan cuba masak sendiri..
Pink Lavender said…
makneng pon kalau pi param ni rm10 xcukup..
so skrg masih rajin memasak..huhuhu

makneng follow sini
jemput follow makneng
MulutPayau said…
akak pun sama...tak berminat utk ke param...lebih baik masak sndiri walau ala kadar....
E'in said…
mmg betul laa kak.. bile kat bazar je jadi rambang mata.. sume benda nak beli.. sume benda nak mkn.. sume benda nmpk sedap.. last2 xabes, masuk tong sampah.. huhu
syiela said…
buat sendiri amat berpus hatikan... memang mengikut citarasa kita
tu la rasenya sebelum pegi bazar kena plan dulu nak makan ape utk elak pembaziran..hehe
Setakat hari ini, 2 kali sy pegi bazar. Tapi selama 2x pegi, satu pun tak berkenan di hati. Entahlah, rasanya memang tak boleh la kot? Baik masak sendiri di rumah. Fresh. Panas. Kebersihan terjaga. Cumanya, letih sikitlah.
ieda said…
setuju dik
akk x leh kalau ke bazar raamdhan nie
entah tiba2 rasa rambang mata
semua nak
padahal dah set mind x nak berbelanja banyak huhuh
Remy hazza said…
pergi yg depan rumah jer.... kalau hari2 tgk menu yg sama.... tak ler kemaruk nk semua... lagipun kita boleh planing menu utk sebulan.....
kalau pi berbeza pasar ramdhan...tu yg rambang mata.....

utk bersahur...mkn ala kadar jer....

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing