Monday, June 25

Si Gagak Mencari Rezeki

Assalamualaikum...


Motif amek picture ni sebab nak amek gambo burung gembala kerbau tu. Kepala dia botak da... Kebetulan ada gambo tong sampah tertutup rapat lagi.


Tak sempat nak snap masa si gagak bukak tong sampah. Cepat je dia dah bawak bungkusan polistren keluar dari tong sampah tu dengan paruh dia.

Kelakar pun ada, takjub pun ada masa tengok si gagak cuba buka polistren makanan. Bila terbuka ada la bape biji sisa nasi dalam tu, rezeki dia takde kot.

Si gagak kecewa takde banyak sisa makanan.

Tanpa putus asa terbang lagi ke tong sampah. 

Kali ni dia jatuhkan terus penutup tong sampah. Senang kot dia nak usha apa yang dia nak amek.

Mana gagak? Kat dalam tong sampah menggeledah.


*****************************

Dalam kehidupan tak semua burung seberani si gagak, macam tu juga manusia, tak semua manusia berani hadapi hidup mencabar ni terutama tanpa sokongan orang2 yang penting yang memahami. 

17 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

bila tgk cmtu, rasa sdh tgk kpyhn dia cari mknn..

Yaya Azura aka Naz Azra said...

terer gagak bukak penutup tong..
dah itu cara dia mencari rezeki kan..

Ujie said...

Gagak..rupa dan perwatakannya mmg sepadan.
Berani..selamba.

HeNRieTTa JoSe said...

btl tu....tapi gagak mmg antara burung yang berani kan...jarang tengok burung laen wt camtu...gagak jew selalu men geledah geledah tong sampah...

Remy hazza said...

benar kata2 tu...... kita kekadang tak gagah utk hadapi semuanya...
perlukan sokongan...... dan juga dorongan.....
sentiasa berusaha utk yg lebih baik....

J.Syazwana said...

eh gambar last tuh bukan gagak ada kat pokok tepi kiri tu?
hehehe

Aishah Jahirah said...

@J.Syazwana
pekanya dia...hehee. tu kwn si gagak nak join cari rezeki.;)

Nens Collection said...

wahh..kesinambungan lagik..;)
gigih btol die carik makanan..smpai jatuh penutup t/sampah tu..nnt letak balik ye incik gagak..;)

Kakzakie said...

Pandai dia buka tong sampah itu ye... itulah dia betul-betul usaha. Kakak pun tak sangka dia kuat.

ieda said...

bukan mudah nak cari rejeki , sama sahaja seperti kita ;)

Kancil 8349 said...

penuh bermakna entri kamu...betul tu...semoga kita sentiasa berusaha

Kazman / Sue said...

fobia dengan gagak sebab gagak suka berak sambil terbang....

Ati Masrif said...

botak kepala burung tu ye

agaknya ...ketua depa kot :)

ckLah @xiiinam said...

Menarik babak babak drama burung ni....:-)

Terima kasih sudi jadi follower blog ckLah yang ke 666!

Liza Razak said...

kesian tengok gagak tu usaha keras mencari makanan..kalau kita yang manusia ni malas berusaha..memang lagi teruk dari gagak tu..hehe

dwaty said...

mencari sesuap nasi... hehehe

Mr.Clive said...

heheh smngt giler ambik satu2 tu...hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...