Cara Deactivate Facebook

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia....

Sebab deactivate facebook banyak. Antaranya termasuk nak berehat seketika dari laman sosial, nak bagi tumpuan kepada study dan banyak lagi sebab lain. Aku deactivate facebook kalau lama tak dapat online. Maklumlah sepanjang tak online sebarang aktiviti berlaku kat wall tak dipantau. Walaupun dah buat private, tapi sistem ni tak boleh percaya jugak. Setiap benda yang manusia create mesti ada kelemahan. So elok deactivate je seketika. Cara nak deactivate akaun facebook:

Memula pergi kat account settings

Pastu follow je la step macam dalam gambar kat bawah

Korang wajib tick reason kenapa nak tinggalkan facebook, aku selalu tick macam kat bawah sebab memang sementara je. Email opt out tu kalau tak nak terima sebarang email berkaitan aktiviti kat facebook tick la. Tapi aku selalu tak tick pun...;p

Masuk password akaun facebook korang...

Taip perkataan diaorang bagi tu....

Selesai sudah....

Bila-bila masa rasa nak activate semula....login je macam biasa. Takde masalah cuma take time kejap untuk sistem fully recover. Deactivate dan delete tak sama ye. Kalau nak delete terus akaun facebook tekan sini----->Cara Delete Akaun Facebook

Kalau nak delete akaun twitter lak tekan sini----->Cara Deactivate Twitter

Comments

EmpayarUtama said…
Kalau tak deactivate tapi takyah login sebulan tabley ke?
belum smpai mse lg nk deactive . nnti da rs nk deactive . boleh rujuk sini . :D
Bui Junaidi said…
DAH 4THN BERFESBUK,KAK BUI TAK PERNAH LAGI DEACTIVATE AKAUN..ADA JUGAK NIAT NK BUAT TAPI TAK TERBUAT2..^_^
Tihara said…
akk penah deactivate pastu buat akaun lain plak..hehe :)
Lia Irdelia said…
ooo.. yeker... baru tau.. huhhhu
Adylia Qarissa said…
yup..dkna pernah buat perkara yang sama sebab nak release dari dunia luar..tapi bertahan lebih kurang 2 minggu je sebab kawan2 bagi info tentang study melalu fb..banyak ketinggalan kalau tak ada fb..

tapi fb sekarang dah tak macam dulu walaupon kita dah privacykan tapi 'orang' luar masih boleh tengok apa yang kita update! bunci fb timeline!!
deactivate senang..nak reactivate lagi senang..hihi..
fungsinya lbh kpd tak nak org cari kita kan?
Mr.Clive said…
kalau delete ke,deactive ke...tapi sudah terlambat skrng...hehehe... :P
sebab dorang da store da semua itu...pasal tu da malas nak wat pape da skrng...ekekekek
Remy hazza said…
baru tahu......he3
thanks for the tip......
thanks......dh lma nk deactive....
tp xtaw mcm na.....tp skrg dh tahu dah...thanks sngt... :)
eira eixora said…
entri yg sngt berguna. tq
Anonymous said…
kalau dah lupa password fb and yahoo macam mana?

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing