Sumber Potassium

Assalamualaikum....

Potassium merupakan bahan mineral yang sangat penting untuk fungsi semua sel-sel, tisu dan organ-organ di dalam tubuh manusia. Apa yang aku tahu kekurangan potassium boleh menyebabkan muscle badan menjadi lemah.

Daripada pengalaman orang terdekat yang mengalami kekurangan potassium, memang kaki seolah2 lumpuh dan tak mampu berdiri apatah lagi berjalan. Puncanya menurut doktor disebabkan penggunaan in healer untuk penyakit asma/lelah yang menyebabkan tahap potassium menurun. Macam kekurangan mineral dalam badan la kot. Hee aku bukan dalam bidang medic so ada term yang aku memang tak berapa nak faham.

So nasihat doktor gantikan potassium yang hilang tu dengan memakan makanan yang kaya dengan potassium. Antara makanan yang dicadangkan ialah pisang dan betik. Hari2 makan pisang mahu bosan kot.

So aku google la untuk mengetahui apa lagi sumber potassium selain pisang dan betik. Antara sumber makanan lain yang kaya dengan potassium termasuklah ubi keledek, jus oren, beet green (tak sure in Malay panggil apa tapi rasanya species salad), kentang, kacang putih, kurma, yogurt, tomato, kismis dan kerangan.

Takde la asyik nak makan pisang je pasni. Bolehlah tukar-tukar menu.

Comments

HeNRieTTa JoSe said…
yogurt ok la....rietta suka....yang laen laen cam susah sket la....
yui xbosan dgn pisang..hihi..sedap2..
Nens Collection said…
kurma kalo x bulan pose ssh btol nk dpt..huhu
Prettywrite said…
yana ni cukup potassium tak ya..tapi fevret tuh jus oren, yogurt, tomato, kismis..hehe
Ujie said…
pisang..yogurt..mmg suka & selalu mkn.

gd info!
Tihara said…
arr kerang tu sedapp, kerang bakar :D
dwaty said…
Dal banyak2 tu... Saya suka pisang... Hehehe... Tp makan pisang hr2..mmg bosan kot...
Mr.Clive said…
yayy!pisang for the win!
:D
Mr.Clive said…
ohoho...maknya nya pas ni rajin laa beli yogurt...ekekekeke~
Munnafendy said…
kesimpulannye kena rajin2 la makan buah2 n sayur semulajadi mcm ni... :)
cikji said…
info kesihatan yg sangat baik.
|| NaFiRaa || said…
good info nih~ tq..:)
Juliet_iRa~" said…
akk!

dah tukar header nmpk..heee

soryy ira bercuti lama ;p

sihat?

cpe y kekurangan pottasium ni?heee
dwaty said…
Dalam.byk2 tu saya suka pisang... Tapi bosan gak lau mkn pisag jer...huhuhu
Totie@Tomy said…
dulu ingat lagi masa mengandung kurang darah..kena makan kerang...
J.Syazwana said…
okey kite suka minum air oren. hehehe. tapi kan anak buah kite suka giler makan pisang. x bosan agaknye. huhu

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing