Monday, April 30

Tips menghadapi senggugut

Ada orang cakap sakit senggugut tu 1/3 daripada sakit nak bersalin. Tak dapat nak sahkan. Apapun senggugut memang menyeksakan. Kalau sape yang senggugut teruk tu mahu bergulung macam tenggiling je kat atas katil sampai nak bangun pun tak daya dah.

Sedikit tips menghadapi senggugut:

1) Kalau kat hostel selalu buat. Panaskan air pastu cari botol mineral letak air yang panas tadi (campur la air sejuk gak, nanti kemek botol tu) kat dalam botol mineral tersebut. Amek botol mineral yang suam2 tu tuam la kat perut. Insyaallah dapat mengurangkan sedikit rasa nyeri dan sakit. Tak pun panaskan iron sekejap, pastu tutup la suis, amek kain lapik dan tuam la guna iron tu.

2) Ni kawan aku punya cara sebab dia kalau tujuh hari period, tujuh hari la sengsara senggugut. Dia makan nenas sebab nak cepatkan proses period tu. Tapi ada yang cakap tak elok makan nenas time period sebab nenas sifatnya tajam (asid). Kalau takde nenas dia belasah air coke/pepsi. Tak disarankan.

3) Cara ni memang selalu dipraktikkan iaitu tidur. Tidur adalah cara alami untuk menghilangkan senggugut yang biasa2 je. Biarkan rasa sakit tu sampai tertidur dengan sendirinya, insyaallah lepas bangun akan berkurang kesakitan tersebut. Sangat disarankan.

4) Cara ni tak digalakkan sebab tak elok bergantung dengan ubat. Boleh amek panadol menstrual yang kaler pink tu.

5) Jumpa doktor gerenti kena cocok punye kalau cakap tak leh tahan sakit. Selalu jumpa dokte mesti buat muka kesian nak MC je tapi tak nak kena cocok. Bila dokte tak nak bagi MC rasa nak karate je...dush2.

6) Elakkan minum minuman berais, lebihkan minum air suam atau air kosong.

7) Pastikan badan sentiasa hangat. Sapu minyak kat kaki, betis sebab selalu time period memang akan kejang kaki dan betis. Pakai stoking untuk pastikan kaki hangat.

8) Minum air rebusan halia supaya darah berjalan lancar dan badan hangat. Air rebusan halia juga dapat menghindarkan bau yang tak best masa period (jangan lebih2 lak minum mau panas terlampau nanti).

9) Beberapa hari sebelum period aktifkan diri dengan bersenam ke.

Itu antara tips yang dapat dikongsikan untuk menghadapi senggugut. Mungkin sahabat2 lain ada tips lain untuk ditambah dan dikongsi bersama....:)

**********************

Sejak amalkan bidadari beberapa tahun lepas alhamdulillah dah memang susah nak kena senggugut walaupun amek bidadari tu 2 botol je. Pastu dah tak amalkan dah.

40 comments:

Mr.Clive said...

mm...walaupun xberkaitan dengan diri,tapi thanks boleh dikongsikan dengan si dia...hehe :)

Juliet_iRa~" said...

bidadari?hee ira 1st time dgr..jamu ke kak?

alhamdulillah ira jrg senggugut..cuma sakit sikit2 bila mula2 nak peot je..lama2 ok :D

MulutPayau said...

Selalu amalkan tips 1, 3 dan 4 kalau snggugut...tapi itu dulu2..skrang ni alhmdulillah..snggugut dah tak de...

sissyira said...

salam


sy tk pernah sengugut, tp saya baru je keguguran, tp mmg sakit... mmg ingat mati je ms tu...ada nurse ckp..keguguran ni sakitnya lebih mcm sengugut la... cuma lebih sakit sikit je..

C'Jai said...

Alhamdulillah, bukan pengidap...tapi dulu kat hostel selalu tengok sengsaranya sahabat2 yang mengalami senggugut ni..... Bagus jg petu ni....

nuyui a.k.a miss YUI said...

jrg alami mslh cmni..alhmdulillah..

nuyui a.k.a miss YUI said...

jrg alami mslh cmni..alhmdulillah..

Munnafendy said...

ermm..sy la yg selalu tguling mcm tenggiling tu =(

thanks utk entri ni ye? =)

Tihara said...

haah betoikalo bab mnom ais..pewut jd tegang..elakkan lah time tu..time lain tkpew kot kan sbb musim panas ni dahag..hihi :)

|| NaFiRaa || said...

sis selalunye letak bende panas kt perut.. pakai tungku moden.. senang nak panaskan..kikiki

Teenager Housemaid said...

saya kalau senggugut...uish...
hanya mampu tidur...

wahida said...

Alhamdulillah, setakat ni tak pernah rasa kena senggugut...tapi dgr kawan yg setiap bulan kena, mmg kesian sgt...

Prettywrite said...

yana senggugut sebelum period lagi..memang rasa sakit pinggang apa semua lah..lepastu sehari, dua period tu dok berguling jerlah..menonggeng sebenarnya..haha tak tahan..memang kena gulung badan baru dia ok..yana tak amal makan ubat..or apa2 pun..rasa macam itu biasa kot..

Mr.Clive said...

hi hi...how r u there? :)

Abg Stalker said...

sesungut plk cmne?hahah..btw,thanks :) bole praktikkn kt mak.

Izan Ishak said...

k.izan tak alami senggugut yg sangat teruk... kalau ada pun sblm ni biasa2 aje.

HeNRieTTa JoSe said...

thanks for the share...

ummiross said...

Ina..ada bulan senggugut,ada bulan tak senggugut, memang sakit senggugut ni.

ummiross said...

Hehe,silap nama lah tadi.

Aisyah..ummi ada bulan senggugut ada bulan tidak, memang sakit senggugut ni..

Mr.Clive said...

helo cik aisyah!! :D

Prettywrite said...

k.aisyah mana pergi lama menyepi?huhu

Mr.Clive said...

mana cik aisyah kite ni? :)

Totie@Tomy said...

tip yang bagus ni..akan dipraktikan..

Anonymous said...

good tips :D saya kalau senggugut saya pon tak amalkan makan ubat semua tuh,my cousin selalau syorkan saya makan ubat segala bagai tuh.tapi tak berani lah amek risk dye.. btw, cara saya hadapi senggugut dgn duduk bertinggung or peluk tubuh rapat dgn dinding or mane penjuru dalam rumah.haha ! kelakar pon ade,tp saya selaluu buat dlm bilik je.. alhamdulillah dalam brape minit je dah ilang :D

Anonymous said...

saya salah seorang daripada orang yang alami senggugut setiap bulan..huhu..memang terasa nikmat kesakitan..dulu memang akan guling-guling bila tiba masa..sekarang tak ada dah..tuam dengan botol berisi air suam terus hilang rasa sakit..ngeh3..

Sahz said...

Sy xthu nk ckp cmna dah..stiap kli sgugut rse dah nyawa2 ikan dah..sllu mngucap..igat allah..mmg sgugut sy thap serius..dah mcm2 ubt try tp mcm tu jgak..2 3 hri xleh bngun..trpksa cti keje..pngang rse mcm nk ptah..xleh nk byangkan..hnya org yg pnah mgalaminya sje yg thu..

fiqa syafiqah said...

info yg bguas...anyway thanks friend....

mushroom farah said...

yang ltk iron tu mcm ngeri la..hehehe..tapi msa kat asrama dulu prnah juga buat guna botol tu..:)

aMy Mie kAk Mie said...

salam..Sengugt. Tgah sngugut la ne. Xthu nk bwat cmne fmly lak jauh . Kwn plak jens xpduli. Nk jmpe doktr tkut pngsan tgah jaln. Baring dan bzikir je mmpu. Klau ubt smua yg d ats tu da pnah cube. No respn. Pnah jugk bli ubt import. E.P.O xjd ape gk. Hrge je mhal. Stiap pnykit ade ubtnye so skrg ne tgah cbe mkn ubt nme barakah, dan mahjun,so kawn yg laen bole ah cbe gak ea.salam.

aMy Mie kAk Mie said...

salam..Sengugt. Tgah sngugut la ne. Xthu nk bwat cmne fmly lak jauh . Kwn plak jens xpduli. Nk jmpe doktr tkut pngsan tgah jaln. Baring dan bzikir je mmpu. Klau ubt smua yg d ats tu da pnah cube. No respn. Pnah jugk bli ubt import. E.P.O xjd ape gk. Hrge je mhal. Stiap pnykit ade ubtnye so skrg ne tgah cbe mkn ubt nme barakah, dan mahjun,so kawn yg laen bole ah cbe gak ea.salam.

Annisaz said...

sy sengugut sakit kepala ada tips lain tak...yg makan n sbgainya tu dah buat tp tak de apa2 tido bangun sakit lg kdg2 hngga 6 hari sengugut sakit kpla dah tak ada cara lain klu sakit sgt mandi gan air panas mcm lega sikit tp kejap je ...pastu ttnggeng2 smulalh ada tips lain lg tak?

n.a.s.u.h.a said...

salam..nice info..
untuk sape2 yang selalu sakit sengugut teruk tu sy sarankan supplemen GLA Complex Shaklee..
Shaklee mmg berkesan.xperlu risau sbb dah banyak ujian2 klinikal dibuat untuk produk2 shaklee.dulu sy beli shaklee dr orang je..tp sbb best makan n mmg terasa kesan dia tu..tapi lama2 rs rugi pulak x join group shaklee ni..sambil makan sambil dpt bonus..sape2 yang berminat nak tau @ beli..boleh pm, whatsapp sy di 012-9596295 @ di fb sy nurul shaklee..just sharing..

ni kelebihan produk GLA Complex shaklee:
· Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid.
· Meningkatkan kesuburan.
· Melegakan PMS (Pre-Menstuatation Syndrome)
· Membantu dalam menangani menopause.
· Menguatkan kuku & rambut.
· Menjadikan kulit lebih sihat & berseri-seri.
· Membantu menangani ekzema.
· Melegakan symptom akibat Rhematoid Artritis.
· Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri.
· Menguatkn immuniti badan.
· Mempelahankn process penuaan.
· Menangani masalah kulit kepala berkerik, berkuping, bersisik
· Mengurangkn “blood clot” yang menyebabkan serangan jantung.
· Mengawal kencing manis
· Mengawal kolesterol.
· Bagus untuk saraf.

Anonymous said...

salam,..
Saya biasa gak senggugut ni.mmg sengsara kalau senggugut.biasanya pada 3hari pertama saya akan kurangkn makan dn minum.hanya makan sekali je sehari dlm kuantiti y sedikit.
Ikut pengalaman kalau buat mcm tu sakit tu kurang.ad sape2 yang pernah buat mcm ni?

Invisible Me said...

dapat tips jugak. Kadang sehari bergelumang atas katil sebab benda ni. Tak boleh buat kerja lain T.T

Anonymous said...

hnya yg mglmi je twu btpa sakitnya senggugut nie.

Anonymous said...

Sy sdg sengsara menahan sakit senggugut..tuhan je yg tau sakitnya mcmn..

Amira Joyah (AJ) said...

sis , bidadari tu apa ? ubat ke ? sy segugut teruk angat .:(

Anonymous said...

Bidadari tu ala2 jus keluaran dcl. Cb cr info d google.

Anonymous said...

Kalau minum coke tu..yg jenis sejuk ke or yg x sejuk pya??

Aishah Jahirah said...

@Anonymous
tgk kwn minum je yg sejuk tu.better jmpa dokte.kesan kita tatawkn

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...