Friday, March 30

Nilai Hantaran yang Sesuai

Assalamualaikum...

Agak-agakkan berapa nilai hantaran yang patut diletakkan kalau pihak lelaki bertanya masa sekarang ni? RM10 ribu? Wah soklan straight to the point je ni.

Kalau letak tinggi sangat kang dicakap nak jual anak a.k.a. demand pulak. Kalau letak rendah sangat, semua pakai duit sekarang ni.

Ataupun biar depa (pihak lelaki) yang letak banyak mana depa mampu dan ikhlas hati nak bagi sebagai hantaran?

Nak ikut tahap pendidikan jugak ke letak hantaran pun?

Ada seseorang bertanya pendapat aku pasal ni, jawapan aku berbincang dulu dengan lelaki tu sebelum family dia datang merisik dan sebagainya. Masalahnya pulak depa ni tak kenal sangat, orang yang matchkan, takkan nak bincang pulak dah. Lainlah kalau dah lama kenal dan bercintakan.


*********************************

Baca komen-komen sahabat semua kat entry Berblog Buang Masa..... Respect la sahabat semua yang pandai bahagi masa antara blog dan kehidupan seharian. Heee kena belajar disiplin diri dan bahagi masa dengan betul pasni. Chaiyok2....

16 comments:

Onitsuka_hana said...

letak tinggi pun susah rendah pun susah.huhu

Naziman said...

bukan lelaki kacak kalau tak boleh atur masa kehidupan seharian dengan blog. hehe

Azlan Strider said...

berbincang tu elok..jangan sebab duit hantaran xde orang nak masuk meminang..khawin bukan hanya kerana kemewahan dunia saja..hehehe

Regards,
-Strider-

Mr.Clive said...

hahha ramai member yang tengah pening ngan subjek ni...kekekekeke

MulutPayau said...

skrng ni hntarn mmng tnggi...kadang2 ada yg suka mnnjuk-nunjuk bab hntaran ni....
Tapi semuanya brgntung pada indvidu...

Anonymous said...

yang penting sebenarnya ikhlas memberi duit hantaran tu, kalau bagi berpuluh ribu tapi tak ikhlas..camne tu????

Juliet_iRa~" said...

hukhuk..

susah gak cmtu..

pttnya leh bincang dl b4 dtg rumah kan...heee

susah laa gtu..:)

Munnafendy said...

ermm..kalau jenis yg cari sndri pasangan, elok bincang antara laki n pmpn tu je..diorang lebih faham situasi masing2...pmpn fhm situasi kewangan lelaki dan lelaki pulak fhm mcm mana kehendak pmpn tu..bertolak ansur antara dua pihak..dah dpt kata sepakat, bgtau family masing2..kalau ada bantahan, at least kita boleh terangkan. (ni situasi sy sndri)

tp yg cari match ni payah la sikit kot...fmly pmpn tu kena tgk latar blkg lelaki tu mcm mana..kalau kerja biasa2 je jgn la letak tinggi2..kesian dia..tgk jgk anak pmpnnye tu 'layak' ke nak letak hantaran tinggi2..

sy sbnrnya tak berapa nk fhm knp nak letak hntrn tinggi2?? nk kata sbb ada degree,master bnda2 ni bukan syarat utk jd isteri terbaik pun..

Ujie said...

kalau tak kenal, biasanya mmg terpulang pd pihak lelaki.

tapi kalau pihak prmpn tak berapa ada modal nak buat majlis, boleh je letak berapa yg perlu. max. rm10k. Jgn byk2 takut lelaki tak mampu, lps kawin kena tlg byr hutang kawin pulak!

Ahmad Syuxer said...

wang hantaran yang tinggi melangit inila menyebabkan ada rumahtangga menanggung masalah kewangan selepas kahwin...

letakla harga yang sepatutnya..nak mahal sangat, cari ajela yang berpangkat datuk hehe..

Izan Ishak said...

ikut pengalaman sendiri masa dulu, mmg kami bincang sblm famili tetapkan berapa hantaran. tak perlu letak tinggi2 pun sbnrnya... ikutlah kemampuan lelaki tu kan.

tapi dgrnya skrg ni 10k tu min...even takde degree pun...

Koding said...

Ikut kemampuan dan persetujuan kedua-dua belah pihak...

Prettywrite said...

10k tu sikit sangat kak..hahaha..
tak tahu lah pasal2 ni kan..kalau diri sendiri ikut kemampuan sang lelaki lah..

Teenager Housemaid said...

erkk tatau..
tapi gambar cincin tu lawa..hehehe

HeNRieTTa JoSe said...

hehehe....xtahu lew nk ckap....tpi belanja kwen mahal skang nie...kena la hntaran pown tinggi....tapiiiii....hmmm....ntah la....

MaryaYusof said...

Kalau tanya akak, klau mampu bagi lebih pun takpe... Tapi wanita yg baik adalah yg rendah mahar @ hantarannya, sabda Rasullullah SAW:“Sesungguhnya yang besar berkat nikah ialah yang sederhana belanjanya “.
( Riwayat Ahmad) Wallahualam :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...