Cara buat Google Plus Badge

Assalamualaikum...

Ada pertanyaan daripada blogger MaryaYusuf macam mana nak add google+ badge. Harap tutorial ni dapat membantu. Cara buat Google plus (google+) badge:

Sebelum tu dapatkan dulu google+ ID. Caranya masuk ke Google+ akaun. Ataupun kalau daripada akaun blogger, tekan je My Account kat sebelah Dashboard tu. Pastu klik kat Profile and privacy macam kat gambar di bawah. Google+ ID ialah nombor kat hujung dalam petak merah tu.


Cara Pertama
Untuk cara pertama klik sini------ >widgetplus.... Lepas tu tekan Get Widget. Akan keluar macam picture bawah.
Untuk setting tu pandai2  la ubah apa yang suka. Kalau dah puas hati klik Get code. Copy kod yang diberi. Pastu pergi ke design, add a gadget, HTML/Java Script. Paste kod tadi dan save. Selesai....

Cara Kedua
Untuk cara kedua klik------ > google developer.
Masukkan Google+ ID, copy kod. Pastu pergi ke design, add a gadget, HTML/Java Script. Paste kod tadi dan save. Selesai....
** width dengan height boleh ubah dekat kod ikut kesesuaian blog.

**************************************

Mungkin blogger lain ada cara lain, tapi ni la cara aku guna. Terpulang nak guna yang mana satu. Aku guna cara yang pertama, tetiba rasa nak bertukar ke cara kedua.

update:sekarang guna cara kedua lak...:)

Comments

yui xtau bnda ni..ada ja tp diabaikan..hihi..
nazirah said…
nice info. kte ada google ni tp terabai hehe
sy wat,save tp xjd la kak..aduh..
MaryaYusof said…
As salam Aisyah,

Tqvvvm... xoxo!

Nnt akak try buat... harap2 jdlah... Muchas gracias! Love you... :)
MaryaYusof said…
Akak dah buat, Tq tau! xoxo
sy guna cara satu baru boleh kak..thnx ea..
Juliet_iRa~" said…
kak ira buat guna cara 1st..jadi..heeee..thankss!
cikumi armena said…
yeahh!!hehe..tenks tau..
nnt sy try bt ^^,
kamil salleh said…
sesuai sgt utk yg nak follow kita di google +1.

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing