Aku dan Majalah Ujang

Assalamualaikum....

Dah lama sebenarnya aku tak melayan majalah Ujang terbitan Moy Publications Sdn. Bhd. Kalau dulu zaman sekolah menengah rendah  masa form 1-form 3 akulah antara pembaca setia majalah Ujang.

Aku tak beli pun tapi best friend aku masa sekolah yang beli, so kami pun bertukar-tukar majalah atau bukulah. Best melayan Ujang dulu. Tapi tu tak jejaskan pun karangan Bahasa Melayu aku. Still score A masa PMR-Alhamdulillah.

Sape cakap baca Ujang tak bermanfaat? Ada juga kebaikan disebalik keburukan tu. Jadi pilihlah yang baik dan jangan pulak pilih yang buruk tu.

Kartun-kartun animasi dia banyak jugak yang berkisahkan pengajaran serta ada nilai tersendiri. Di samping tu, ada jugak info-info selingan termasuk fakta, agama untuk tatapan pembaca. Bukan sekadar nak bagi orang gelak tapi nak bagi orang berfikir dan ambil pengajaran jugak.

Semalam sempat ke ekspo buku islam sebelum ekspo tersebut melabuhkan tirai. Menambah koleksi buku-buku motivasi untuk santapan minda. Sekali singgah gerai Moy Publications dan belek2 majalah Ujang. Dia jual RM5 untuk dua buah majalah yang stok tak habis (Ujang dan Apo) dan bagi free satu paper bag besar. So aku pun rembat la dua majalah Ujang edisi tahun lepas punya dan dapatlah satu paper bag free.

Bila baca majalah Ujang terkekek-kekek aku gelak dengan lawak antarabangsa dia. Tu kebaikannya dapat buat orang gelak. Dah lama kot aku tak gelak bila membaca. Sesekali tak salahkan sebagai selingan baca Ujang. Terkenang pulak zaman aku dan majalah Ujang suatu ketika dulu.

Ada lagi siri Mat Despatch dengan bos dia tu yang glamer dengan dua ringgit.... Wah layan...

Ehem ada yang tak kenal majalah Ujang ke?

****************************

BW mana yang sempat aje....rasa tak fair tapi apakan daya....

Comments

Mr.Clive said…
hahaha majalah Ujang ni dulu slalu jadi bahan bacaan masa pupu kat jamban!kehkehkehh.. :P
Ujie said…
a'ah..ada kat ekspo tu, tapi tak beli pun.

ujang ni sgt popular zaman kanak2 dulu, lunyai share baca dgn adik beradik yg ramai tu. ^_^
Yatie Awang said…
akak pun zaman sekolah suka juga dengan majalah Ujang ni ngan gila-gila...

tapi dah lama benar tinggalkan, anak2 akak pun akak tak ajar baja buku tu...takut ketagih pulak
MulutPayau said…
akak pun peminat majalah Ujang...dari dulu lagi tak pernah jemu baca...
O CIKTEDDY said…
lame giler kot x beli Ujang ni...dulu cik suke sbb cik suke tiru lukisan die =D



pss::sorry,lame x singgah..busy.huk3
Pen Biru said…
sy pun hantu ujang.dari form 1 sampai masuk u pun, memng itu yg dikepit kesana sini.siap ada koleksi lagi. tapi pmr and spm still score a. takde masalh pun.lagi byk idea nk buat karangan adlah..
ini link mengenai post pasal majalah ujang di blog sy..thn lepas sy buat entri ni

http://www.penbiru.com/2011/10/koleksi-kesayangan-majalah-ujang.html
besh tau ujang ni..skg dah xbc..hiih..bc novel aje.
Munnafendy said…
eh mesti la kenal...bleh kata mbesar dgn majalah ujang ni..abang yg beli..adiknya tumpang berebut nak baca..hihi
|| NaFiRaa || said…
lama jugak x baca majalan lawak2 cam nih.. dulu ayah saya yang suka beli.. saya tompang baca jek.. bila baca majalah nih boleh buat saya gelak sorang2..hihihi
ILA HonEyBuNNy said…
lama xbaca majalah ujang...kadang2 ada ternampak tapi xbeli..ehhehe
Kancil 8349 said…
dah lama ndak membaca majalah ujang nie...kali terakhir tahun 2009...masa di maktab...tu lah terakhir,...macam nak beli satu jugalah lepas nie
da start bz ke skrng . sme lah kite. da smpat nk BW
Prettywrite said…
ada la dulu pernah baca yang kawan2 punya..tak pernah beli pun..memang gelak sorang2 la..hilang stress..hehe

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing