Tempoh Expired Alat Mekap

Assalamualaikum...

Awas!! Seperti barang-barang lain, alat mekap pun akan tamat tempoh gak. So silalah recheck dan ingat-ingat kembali bila korang beli alat mekap korang. Tengok-tengok sama tarikh manufacturer alat mekap mekap tu bila. Sebab banyak alat mekap yang takde tarikh luput kat pek dia.

Aku tak amek kisah sangat pun sebab aku mana ada koleksi alat mekap pun. Haha setakat bedak compact dengan lip liner je pun. Info ni pernah dibaca dalam majalah Remaja semasa aku muda remaja lagi.

Bedak Asas
  • tahan selama dua tahun
  • jika ia semakin nipis dan mula pecah-pecah, eloklah tukar dengan yang baru.

Bedak dan Pemerah Pipi
  • sekurang-kurangnya tahan selama dua tahun

Pembayang Mata
  • dalam bentuk krim tahan selama dua tahun dan serbuk sehingga tiga tahun.

Celak Mata
  • tahan tiga hingga enam bulan sahaja 
***************
Tapi aku slamber je simpan mascara bertahun-tahun sebab aku jarang guna so lambatlah habis. Guna time ada dinner or presentation je masa belajar dulu. Okey je lagi kot lepas habis belajar pun dan alhamdulillah tak gugur la bulu mata. Hahaa pastu tak beli-beli dah mascara dan yang sewaktu dengannya sebab memang tak guna pun. Lama-lama rasa dah tak elok buang je kot.

Bedak yang takde expired date bedak Ronasutra. Ni bedak mineral, tapi dengan muka aku tak berapa menjadi, bila pakai gatal-gatal je dan tak glow macam orang lain pakaipun....

Comments

hihi,amik ms nk hbskan..huhu..

ronasutera..cam pernh dgr..tp xpernh try.
Dieya said…
aku nyer mascara silky girl mesti keras sbb beli then xpakai2 dah..paling rajin guna eyeliner je..hiih
Nens Collection said…
betul tu..kene tgk gak tarikh luput die kan..biasa mekap ni 2 3 tahun la jangkamasa die..biasanye sy..blom abes tarikh luput..dh tukar produk lain..haha
|| NaFiRaa || said…
ohh.. kena cek lepas nih.. rasanye cam ade yang dh expired nih~
Juliet_iRa~" said…
hee..ira pon sll over used kot!hee..cuma bedak tu xla...blusher smua ira amik kakak ira pnya..ira jrg beli make up sbb xreti make up + malas nak over2..hee..
Azlan Hasan said…
owh..yer ker??xsangka alat make up pun ade expired date gak..tp biasanya mesti tak sampai expired dah habis pakai kan??hahaha

Regards,
-Strider-
ouh...baru tau..tapi, alat makeup saya kdg2 mmg smpai bertahun hehehe
Prettywrite said…
belum sempat expired dah habis semua..hehe..tapi blusher @ eyeshadow tu kadang buang camtu je sebab bila beli baru dah tak pakai yang lama..hehe

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing