Assalamualaikum...

Awas!! Seperti barang-barang lain, alat mekap pun akan tamat tempoh gak. So silalah recheck dan ingat-ingat kembali bila korang beli alat mekap korang. Tengok-tengok sama tarikh manufacturer alat mekap mekap tu bila. Sebab banyak alat mekap yang takde tarikh luput kat pek dia.

Aku tak amek kisah sangat pun sebab aku mana ada koleksi alat mekap pun. Haha setakat bedak compact dengan lip liner je pun. Info ni pernah dibaca dalam majalah Remaja semasa aku muda remaja lagi.

Bedak Asas
  • tahan selama dua tahun
  • jika ia semakin nipis dan mula pecah-pecah, eloklah tukar dengan yang baru.

Bedak dan Pemerah Pipi
  • sekurang-kurangnya tahan selama dua tahun

Pembayang Mata
  • dalam bentuk krim tahan selama dua tahun dan serbuk sehingga tiga tahun.

Celak Mata
  • tahan tiga hingga enam bulan sahaja 
***************
Tapi aku slamber je simpan mascara bertahun-tahun sebab aku jarang guna so lambatlah habis. Guna time ada dinner or presentation je masa belajar dulu. Okey je lagi kot lepas habis belajar pun dan alhamdulillah tak gugur la bulu mata. Hahaa pastu tak beli-beli dah mascara dan yang sewaktu dengannya sebab memang tak guna pun. Lama-lama rasa dah tak elok buang je kot.

Bedak yang takde expired date bedak Ronasutra. Ni bedak mineral, tapi dengan muka aku tak berapa menjadi, bila pakai gatal-gatal je dan tak glow macam orang lain pakaipun....

Related Post :
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google Analytics Alternative