Assalamualaikum....

Berbicara soal hati sampai bila pun takkan ada kesudahan. Pepatah, "ikut hati mati, ikut rasa binasa". Hati juga menjadi isu utama.

Terlalu ikut kata hati melayan godaan syaitan yang berbisik-bisik kat telinga memang mati. Mana taknya, terlalu ikut hati hingga sanggup mengambil keputusan yang bukan-bukan. Keputusan drastik yang mengundang malapetaka untuk diri sendiri, keluarga dan masyarakat.

Urm cubaan membunuh diri tu tak drastik ke? Pendapat aku drastik tindakan macam tu. Mengikut agama Islam membunuh diri tu berdosa besar. Kita bukan malaikat maut nak mencabut nyawa sendiri.... Kita manusia biasa je.

Dari segi moral pun memang dipandang serong oleh masyarakat. Dah bunuh diri, confirm mati ke? Dibuatnya terseksa dulu sebelum maut menjemput, baru nak menyesal. Kalau betul-betul mati pun, keluarga mesti terkesan dengan perkara yang berlaku. Tak fikir ke perasaan keluarga?

Semua tu soal hati....jangan terlalu melayan perasaan negatif yang melanda diri. Rungkailah dengan cara yang berhemah; jumpa kaunselor, berbincang dengan keluarga atau kawan-kawan rapat, dekatkan diri dengan Tuhan.

Kenapa tiba-tiba dah lama tak online blog ni, nak persoalkan soal hati lak? Erm sebab selama tak online macam-macam kes yang jadi. Semua bermula dari hati.
**************
Last online blog 21hb. Hari ni dah 25hb... Betul2 sambut chinese new year aku ni...

Related Post :
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google Analytics Alternative