Wednesday, January 25

Laptop Tanpa Antivirus

Assalamualaikum....

Laptop ataupun pc tanpa apa-apa antivirus agak berisiko. Tapi semenjak lappy hang masa install antivirus AVG free version punya ari tu, lappy aku guna tidak beranti virus dah.

Sibuk dok online, pegi sana sini lupa laptop ni takde antivirus la. Percubaan demi percubaan nak install menemui jalan buntu ari tu. Terus terlupa nak try cara lain atau install antivirus lain.

Korang guna antivirus apa? Aku sejak pakai lappy sekitar tahun 2005, setahun aku guna Norton. Pastu bila dah tamat license dia, aku bertukar ke kaspersky, Norton, Panda. Macam2 la try. Tapi macam tak best sebab masa tu internet connection takde.

Mana la ada wifi free macam student sekarang ni kan. Nak guna internet kena pegi CC or Labcom. Dan kebetulan ada sistem wifi tapi tak free weh, berbayar. Kena register dan bayar kalau nak guna wifi tu. Zaman dulu takde lagi software hack ni. Kalau ada mungkin aku tak bermoral akan guna kot. Hehee

So aku pun gunalah AVG sebab masa sekitar tahun 2006 tu kita boleh download virus definition AVG kat dalam pendrive je. Pastu cucuk kat lappy update. Sampailah hari tu sebelum installation bermasalah aku kekal dengan AVG free.

Selama aku guna AVG ni, Alhamdulillah lappy memang tak pernah format lagi angkara virus or spyware durjana. Kalau rasa lappy semacam je, cepat2 cari abang lab masa belajar dululah. Dia akan tolong scan dan remove kalau ada virus.

Sape ingat lagi dulu virus surat cinta tu? Wuu memang glame (tapi lupa nama dia apa). Yang lawak kawan aku boleh slamber je baca tanpa rasa bersalah. Padahal tu virus. Isi kandungan "surat cinta" tu meluahkan rasa kesal dia kat kekasih dia. Erm putus cinta buat virus ek...Bijak2.

Sekarang tak tahu nak guna antivirus apa. Ada apa2 cadangan x? Ada yang suh beli kaspersky je.

23 comments:

Run Away said...

try lah kaspersky...ok tu....;d

akoo pae said...

akoo taktau sgt pasal antivirus2 nih..huu

Pocket said...

virus mawar berduri ker haper dulu pung ada gak kan.
pocket pung tak der gak.
ohh bahayanya..

Pen Biru said...

aishah..tolong send alamat, saya nak post hadiah.. 0125677630penbiru.com

MulutPayau said...

akak masih setia ngan kaspersky jer...

Lia Irdelia said...

hahhahaha,
saya pun pakai yg free saja..
kui2.. :)

|| NaFiRaa || said...

pakai yg free jek.. avast..

Onitsuka_hana said...

AVG untuk virus ringan2 je.hehe ada plak virus ringan2 kan.. Pakai kpersky or nortan.

C'Jai said...

Sekarang ni virus semakin meriah..dah lah tu, bijak dr anti virus lagi...adoyaiii...

Ujie said...

avast..free selamanya.

Aretikz said...

Hakikatnya, diriku pun begtu jua.. bertahanlah juga slama 8 bulan xda prob.. lama juga la.. tp.. aku formatkan jua akhirnya..

Juliet_iRa~" said...

ira guna avira..leh download kat filehippo.com.. free je..:)

a.samad jaafar said...

kaspersky mungkin yg terbaik kot... errr..kot2 laa..

Teenager Housemaid said...

huhu..saya guna yg free je ..

Bobo said...

before this bobo guna kaspersky yg 3 user tu, share dgn member2 rm23 sorang..tp utk setahun je..so skrg ni pakai Avira je..

kalau anti virus disarankan amik yg internet security tu lg bagus :)

EmpayarUtama said...

Aku tak guna antivirus; cuma CCleaner je...

nazirah said...

kapersky ok.. avira pun not bad ;)

Nens Collection said...

kaspersky pon okey, opis pakai yg tu...sharing 3 komputer..;)

wahida said...

aku tak reti bab ni...laki aku expert la...

ILA HonEyBuNNy said...

ila guna AVG ja..mama la suka smbg bayar antivirus tu...dr dulu lagi..ehhe

ZORA said...

pake avast sudah..:P

qamarguyz said...

salam ziarah..
a'ah, pakai yg free pun OK..
avast kew..
jangan download menda pelik2 udah ler

nuyui a.k.a miss YUI said...

bab camni mmg sy xpandai..hihi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...