Assalamualaikum....

Laptop ataupun pc tanpa apa-apa antivirus agak berisiko. Tapi semenjak lappy hang masa install antivirus AVG free version punya ari tu, lappy aku guna tidak beranti virus dah.

Sibuk dok online, pegi sana sini lupa laptop ni takde antivirus la. Percubaan demi percubaan nak install menemui jalan buntu ari tu. Terus terlupa nak try cara lain atau install antivirus lain.

Korang guna antivirus apa? Aku sejak pakai lappy sekitar tahun 2005, setahun aku guna Norton. Pastu bila dah tamat license dia, aku bertukar ke kaspersky, Norton, Panda. Macam2 la try. Tapi macam tak best sebab masa tu internet connection takde.

Mana la ada wifi free macam student sekarang ni kan. Nak guna internet kena pegi CC or Labcom. Dan kebetulan ada sistem wifi tapi tak free weh, berbayar. Kena register dan bayar kalau nak guna wifi tu. Zaman dulu takde lagi software hack ni. Kalau ada mungkin aku tak bermoral akan guna kot. Hehee

So aku pun gunalah AVG sebab masa sekitar tahun 2006 tu kita boleh download virus definition AVG kat dalam pendrive je. Pastu cucuk kat lappy update. Sampailah hari tu sebelum installation bermasalah aku kekal dengan AVG free.

Selama aku guna AVG ni, Alhamdulillah lappy memang tak pernah format lagi angkara virus or spyware durjana. Kalau rasa lappy semacam je, cepat2 cari abang lab masa belajar dululah. Dia akan tolong scan dan remove kalau ada virus.

Sape ingat lagi dulu virus surat cinta tu? Wuu memang glame (tapi lupa nama dia apa). Yang lawak kawan aku boleh slamber je baca tanpa rasa bersalah. Padahal tu virus. Isi kandungan "surat cinta" tu meluahkan rasa kesal dia kat kekasih dia. Erm putus cinta buat virus ek...Bijak2.

Sekarang tak tahu nak guna antivirus apa. Ada apa2 cadangan x? Ada yang suh beli kaspersky je.

Related Post :
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google Analytics Alternative