Monday, January 16

Kereta Tak Boleh Start Enjin

Assalamualaikum....

Enjin kereta tak boleh start... Uwaaa...
Blinking2 benda dalam bulatan tu... Status gear unknown-tak keluar.
Status enjin pun tak keluar...
Tetiba dah muncul status, cuba start tetap tak hidup,  minyak lak tetiba drop blinking-blinking macam dah nak habis. Malas nak amek picture dah.

Selalu kalau jadi macam tu, mesti masalah baterikan.... Viva auto tak boleh start enjin. Menurut orang-orang yang berpengalaman, nak masuk tahun kedua memang kena stand by untuk tukar bateri untuk kereta kelauran perodua.

Memang betullah kot, kereta ni dah berumur 2 tahun lebih sikit. Aku ni kurang ilmu pasal kereta, tahu tekan minyak bawak je.. muahaha

Mood terus lari... abang ipar aku tengah tolong tukar bateri tu.. Mujur tak mati tengah jalan ke enjin.

15 comments:

Amy Syaquena said...

Salah satu masalah viva...adik sepupu pun baru kena minggu lepas

|| NaFiRaa || said...

hehehe.. sama lah~ tau bawa kete jek.. yang lain semua serahkan kan husband..mueheheehe

nuyui a.k.a miss YUI said...

bhya nya kan..tkut lau jd cmni..

Kancil 8349 said...

bateri baru 2 tahun dah rosak...mungkin sebab digital..banyak pakai bateri

Anati Soki said...

sama la kita.. anat ni kawalau buat kereta je reti. yang lain2 tuh mmg tak la. ahahaha
org pmpuan cmtuh. bawak reti. tp bab nk godek enjjin ke air bateri ke mmg tak la... hehehehe
pernah sekali anat bawak kereta smpai air naik kering. naisb baik tak meletup. reti lg tgk tmperature. heheheheh

♥AienNajwa♥ said...

kena belajar lebih banyak about car niy..(^___^)..tp bile dah jadi situasi macam tu..risau gak kan..

Munnafendy said...

yup..normal perodua pny batry 2 tahun dh kena tkr dh..btri kering mhl skit tp tahan lg lama.. =)

syaz@rozelt said...

bestnye leh bwk kete..sy nie lesen pon x de lg..x sempat2 nak amek..huhu

fairy.,. fairy said...

alhamdulillah proton x mcm tu.. nie dh masuk tahun ke 3... x pernah tukar bateri lg...

Ati Masrif said...

nasib baik masih
kat rumahkan :)

Teenager Housemaid said...

kesiannya..
saya lagi tatau ape2 pasal kete neh..huhu

wahida said...

ye la...
ramai ckp mcm tu..
kena tukar bateri kalau dah masuk tahun kedua...
kalau perodua la...huhu...

diana said...

LANGSUNG TAK RETI BENDA2 GINI..:P

diana said...

LANGSUNG TAK RETI BENDA2 GINI..:P

Anonymous said...

Aku baru jd cmni.. Nasib baik kt rumah.. Naik tension aku.. Dh la lmbat dh nk pergi kerja..x pasal2 x krja aku hari ni.. Puuiihh sama betry..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...