Friday, January 13

Jenis-jenis Tisu Muka

Jom kenali jenis-jenis tisu untuk digunakan kat muka:

Tisu minyak

  • Untuk menyerap lebihan minyak pada wajah. 
  • Lekatkan tisu minyak di muka tapi jangan di kesat pula. 
  • Dahulukan kawasan zon T, kemudian gunakan tisu baru untuk bahagian pipi dan dagu. 
  • Sapukan krim pelindung suria sesudah menggunakan tisu minyak terutama bila melakukan aktiviti luar.

Tisu Bedak

  • Berfungsi sebagai bedak dan menyerap minyak pada wajah. 
  • Kulit yang sensitif-pilih yang mengandungi zat-zat semulajadi seperti rice paper, corn starch, dan kaolin. 
  • Jangan gunakan bila ada luka di wajah untuk menghindar iritasi.

Tisu Basah

  • Tisu bayi dapat digunakan untk menyeka kotoran dan debu yang melekat pada wajah. 
  • Tisu colognette tidak disarankan untuk disapukan pada wajah kerana ia akan menimbulkan iritasi akibat perfume dan zat pengawetnya.

*************
Tambahan:

Tisu Toilet

  • Untuk guna kat toilet le.
  • Jangan guna kat dapur, tak sesuai sebab tahap kebersihan tak terjamin.

Tisu Dapur

  • Lapik makanan bergoreng.
  • Untuk serap minyak pada makanan.
  • Elak guna suratkhabar sebagai lapik makanan terutama selepas digoreng. Karbon pada suratkhabar nanti melekat kat makanan.

7 comments:

biela bell said...

tengs 4 information..hehehe..
jarang deh guna tisu utk bersih2kan muka..takde efek kan..heheh

Azekzk said...

macam2 ye ada.

C`ayob.com said...

waaaa.baru aku tahu...macam-macma jenis tisu rupanya heheheh!

Juliet_iRa~" said...

kak..tisu colognete tu mcm mn?kee,..kalo mmg tisu lembap utk bersihkan dr make up xpela kan??

ZORA said...

mcm2 tisu...yg selalu gune tisu toilet je..hehehe

Anonymous said...

saya kenal 3 jenis tisu je..
tisu kecik harga sposen tu..
tisu tandas yg gulung2 tu..
n tisu kaler merah kt kdai mkn n kt tmpt kenduri kwin..ekekeke

Totie@Tomy said...

saya lak sekarang ketagih dengan wet tisu almaklumlah dah ada anak tecik ni..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...