Jenis-jenis Tisu Muka

Jom kenali jenis-jenis tisu untuk digunakan kat muka:

Tisu minyak

  • Untuk menyerap lebihan minyak pada wajah. 
  • Lekatkan tisu minyak di muka tapi jangan di kesat pula. 
  • Dahulukan kawasan zon T, kemudian gunakan tisu baru untuk bahagian pipi dan dagu. 
  • Sapukan krim pelindung suria sesudah menggunakan tisu minyak terutama bila melakukan aktiviti luar.

Tisu Bedak

  • Berfungsi sebagai bedak dan menyerap minyak pada wajah. 
  • Kulit yang sensitif-pilih yang mengandungi zat-zat semulajadi seperti rice paper, corn starch, dan kaolin. 
  • Jangan gunakan bila ada luka di wajah untuk menghindar iritasi.

Tisu Basah

  • Tisu bayi dapat digunakan untk menyeka kotoran dan debu yang melekat pada wajah. 
  • Tisu colognette tidak disarankan untuk disapukan pada wajah kerana ia akan menimbulkan iritasi akibat perfume dan zat pengawetnya.

*************
Tambahan:

Tisu Toilet

  • Untuk guna kat toilet le.
  • Jangan guna kat dapur, tak sesuai sebab tahap kebersihan tak terjamin.

Tisu Dapur

  • Lapik makanan bergoreng.
  • Untuk serap minyak pada makanan.
  • Elak guna suratkhabar sebagai lapik makanan terutama selepas digoreng. Karbon pada suratkhabar nanti melekat kat makanan.

Comments

biela bell said…
tengs 4 information..hehehe..
jarang deh guna tisu utk bersih2kan muka..takde efek kan..heheh
C`ayob.com said…
waaaa.baru aku tahu...macam-macma jenis tisu rupanya heheheh!
Juliet_iRa~" said…
kak..tisu colognete tu mcm mn?kee,..kalo mmg tisu lembap utk bersihkan dr make up xpela kan??
ZORA said…
mcm2 tisu...yg selalu gune tisu toilet je..hehehe
EZAD AMIR said…
saya kenal 3 jenis tisu je..
tisu kecik harga sposen tu..
tisu tandas yg gulung2 tu..
n tisu kaler merah kt kdai mkn n kt tmpt kenduri kwin..ekekeke
Totie@Tomy said…
saya lak sekarang ketagih dengan wet tisu almaklumlah dah ada anak tecik ni..hehe

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing