Cara merawat / menghentikan sedu

Assalamualaikum...

Sedu atau dalam bahasa omputehnya hiccup amat menyeksakan dan meletihkan bila terkena. Rasa macam tak boleh bernyawa (melampau je ayat) je bila terkena sedu ni. Nak bercakap pun rasa terganggu dengan sedu, sudahnya termengah-mengah.

Banyak tips atau cara merawat sedu yang boleh dipratikkan. Tapi aku nak share salah satu cara mudah untuk merawat sedu dan insyaallah berkesan. Mesti ramai yang dah tahu, tapi nak share gak.

Caranya ialah tarik nafas panjang2 sambil tekankan jari tengah korang di bahagian belakang cuping telinga korang selama kira-kira tiga minit.

Selamat mencuba bila terkena sedu nanti....

*************
Semenjak dua menjak ni aku BW macam berterabur je-hati tak tenang semua kucar kacir.
Akan cuba review kumpulan ke dua segmen ranking alexa. Moga dapat habiskan kumpulan ke dua ari ni....Chaiyok2...

Comments

Ati Masrif said…
salam,

kak ati dtg dari group review diana

done review blog yg kiut ni :)
wahida said…
jarang kena sedu ni...
but anyway, tengs for the tip...
Juliet_iRa~" said…
hee..ira sll minum air dl..petua org tua kan?;p..tp mcm xbkesan je..hee..pastu ira sll tarik nafas panjang2..lepas tu lama sikit br ok..;p..xtau plak kena tekan blkg telinga..hee..thanks akk!

psss : ada lagi stok..byk lagi kwn tu ckp..hee..nt kalo akk nk, pm ira k..wahh sll terlebih kuota la ni..hee..68 tu pon mahal kan..kalo dpt murah, baik guna y murah je..xyah byr bil..top up je.. :)..akk boleh terminated kat celcom cube pnya kiosk..hee
Azlan Hasan said…
hehehe..boleh cuba petua nie..sebelum nie kalau tersedu sy banyak minum air jer..hehehe.. :)

p/s: thank sebab review..nanti sy buat review utk blog nie..hehe

Regards,
-Strider-
iMBobo said…
baru tahu tips ni hehehe thanks ye, nnt nak cube :)

dah review alexa :)
iMBobo said…
baru tahu tips ni hehehe thanks ye, nnt nak cube :)

dah review alexa :)
ZORA said…
tak penah tau pon sebelum ni...nice info..:P
ouh...
saya kalau sedu, minum air....
tak sampai seminit dah hilang..

tapi kalau takde air, boleh cuba kaedah nii..:)))
MaryaYusof said…
Salam, satu lg cara nak hilangkan hiccup ni, minum air byk2... lama2 hilanglah...insya 'Allah...thanks for sharing ;)
CGG said…
heh smlm akak sedu..cam kelakar lak bila pk "takkan akak nak tinggi kot">>hehe
Kancil 8349 said…
entri yang berguna...terima kasih
|| NaFiRaa || said…
ohhh... camtu caranye eh.. nak try lah nanti.. kikiki
Prettywrite said…
ahah..betul betul..kalau sedu mesti penat sangat jadinya..
thanks..baru tahu tips ni..:)
seduu tuh nak besar la tu. hehehe
ZaNNa said…
owh..slalu ingt sebb xcukup air..pastu klu sedu menom sebotol air (^^)
calniz len said…
Btl la... da cuba.... thanks for this amazing info

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing