Adab Islam-Berani kerana Benar

Assalamualaikum...

Mengikut kamus DBP berani bererti tabah menghadapi bahaya, kesulitan dan lain-lain. Sifat berani mendorong seseorang melakukan tindakan yang mungkin membahayakan dirinya sendiri. Berani mempertahankan kebenaran sifat tertinggi yang dituntut oleh ajaran Islam. Islam dari awal lagi mendidik umatnya bersifat berani. Sebagaimana sabda Rasulullah saw yang bermaksud: Berkata benarlah walaupun kebenaran itu pahit.

Keberanian Masitah:
Masitah ialah tukang sisir rambut Puteri Firaun. Beliau berani mengatakan kebenaran mengenai kewujudan Allah. Akibat daripada keberaniaannya itu beliau dan keluarga dihukum bunuh dengan dimasukkan ke dalam kawah mendidih. Oleh kerana kebenaran Masitah, Allah telah memberi kemuliaan iaitu kuburnya berbau harum.

Ciri orang yang memiliki sifat berani:
  • Bertanggungjawab dalam perkara kebaikan.
  • Tidak gentar atau takut terhadap sebarang ancaman musuh.
  • Tabah hati menghadapi sesuatu keadaan.
Pada masa kini, berapa ramai yang berani kerana benar mempertahankan Islam? Kadang-kadang kesilapan orang lain di depan mata pun aku (kita) tak berani nak tegur. Tak nak dianggap sebagai penyibuk dan menjaga tepi kain orang lain. Selepas ni mungkin patut mengubah diri ke arah yang lebih baik, Insyaallah.

**************
Agak sibuk dengan kehidupan, baru dapat ruang berblog. Sedang mulakan mission mereview alexa. Kalau sempat habiskan hari ni lagi bagus. Pertama review alexa penganjur segmen dulu, kedua ahli group aku dan kemudian baru group2 yang lain.

Comments

xramai yg berani mcm tu kan sis..
Nens Collection said…
kalo x salah jgn takut..tegakkan kebenaran..walopon dianiaya..berpegang pada yg Esa,semoga Allah memberi pertolongan pd kite..
yus yub said…
waaa bagusnya entri.....

awak ada reviews rank alexa blog sya???...mmm...sya cek macam tak ada je.....

tak apelah...inys Allah sya reviews blog awk ye....terima kasih.
Dieya said…
dan berani juga perlu pada tempatnya kan..:)
Emmet said…
wah, post yang menarik, blog ni pun lawa, keep up the good work!

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing