Muka je Sombong tapi Hati Baik

Assalamualaikum....

Pepatah Bahasa Inggeris mengatakan Don't Judge a Book by Its Cover, pepatah Bahasa Melayu mengatakan Rambut Sama Hitam tapi Hati Lain-lain, Tak Kenal maka Tak Cinta. Ni kenapa tiba-tiba nak berpepatah pulak dah ni.  Haha maksud pepatah tu yang penting sebenarnya.

Ada orang mukanya memang jenis sombong, ada orang mukanya jenis manis, ada orang muka tak de perasaan.

Yang jenis muka sombong tu, terutama yang susah nak senyum sembarangan memang orang akan judge sebagai seorang yang sombong, sukar didekati dan ntah apa-apa lagi la.

Yang muka jenis manis tu, orang akan judge sebagai seorang yang happy go lucky, friendly, senang didekati dan yang baik-baik aje la.

Yang muka takde perasaan pulak orang akan judge dia ni jenis tak berkisah punya la. Buat je la apa kat dia mesti dia buka tak kisah dan tunjuk muka takde perasaan.

Tapi....itukan luaran semata-mata. Pinjam kata-kata Yui, senyum tak bermakna dia gembira, menangis tak bermakna dia sedih. Dalam keadaan tertentu ianya akan menjadi terbalik daripada apa yang ditunjukkan oleh muka.

Muka sombong tak semestinya hati pun sombong, muka baik tak semestinya hati pun baik, muka takde perasaan tak semestinya hati pun tak berperasaan.

Aku: Muka je nampak sombong, sikap je nampak macam sombong (tegas sebenarnya), tapi boleh menjadi sangat friendly bila kena masa dan tempat.*_@

**meroyan internet teramat bermasalah.nak BW  asyik this webpage is not available, penat merefresh berkali2. sabar-sabar.....

Comments

hikhik..ramai pernah kata yui muka garang.. garang dak? ^__^
YAYA AZURA said…
tak kenal maka tak cinta..
kenal dulu baru boleh nilai org kan..
Miss Nadya said…
eh nad suka lah tajuk entry ni..:)

kadang2 orng ckp nad sombong..:)

p/s :: nanti nad buat yer..nad xletak syarat bukan2 pon..
@nuyui a.k.a miss YUI
dak garang pun...bek ja...muka bila serius nmpk garang kot...;p
@YAYA AZURA
tu la first impression kdg2 xbetol gak...
@Miss Nadya
tapi nad xsombong pun...ngeh3....

p/s:insyaallah nanti boleh menjoinkan diri...:)
mR.aSLaN said…
uhuh
betul
walaupun roomate saya dulu kata muka saya ni "muka pukul bini"
tapi hakikatnya saya penyanyang kot. ahakz...
p/s : yg single boleh cari saya
Kancil 8349 said…
jangan menilai orang dari luaran je...tegur dulu baru tahu..belum tegur dah cakap orang sombong...padahal orang tu pula berfikir kamu lagi sombong...hehehe
Onitsuka_hana said…
hana kalu biasa2 ja muka nampak sombong.huhu klu senyum bag bibir lebar skit baru xsombong
Lia Irdelia said…
benda yg x buley elak..

1st impression... :)
ZORA said…
hahaha..itulah org cakap..muka bukan melambangkan persepsi sesorang..tetpi hati...
pepatah orang tua-tua,kalau mencari jodoh...'biar sakit di mata, jangan sakit di hati ( biar x hensem tapi hati baik)
wahh...good2,..
sya tatau sy muka jenis ape..;p
Azzah said…
selalunya orang mmg judge dari luaran dulu kan?
@mR.aSLaN
haha muka je tp tuan pnya diri xpun kan....
wah promote diri nampak....hehee
@Kancil 8349
tu la dua2 sama2 fikir dia ni sombong ni..padahal dua2 xsombong...tegur dulu baru taw...
@Onitsuka_hana
mcm 2 sokmo kena senyum la ni...hehee
@Lia Irdelia
1st impression kdg2 xboleh amek kira...salah masa n tmpt.huhuu
@ZORA
hati xnmpk tu org xblh nilai time tu gak..;p
@Laylihamid.blogspot.com
pepatah yg boleh diguna pakai tu...elok mcm 2 kan asal hati mau baik.
@Teenager Housemaid
tanya kat org terdekat utk nilaikan...saya mmg jenis muka sombong..hihi
@Azzah
yup betul tu mmg org tgk luaran dulu..:)
mR.aSLaN said…
hahah.. saya tak pukul bini ..
tp sayang giler2 kat bini kot:-)
huhuuh promote laa ape lg:-)
Syuxer said…
kalau dah kenal lama tak mengapa..

tapi kalau yang kali pertama jumpa, susah kalau dicop sombong, tak memasal kena fitnah dan diumpat hehe
@mR.aSLaN
asyik promot diri aje ni....haha insyaallah kamu akan jumpa perempuan yg baik...:)
@Syuxer
kdg2 dah terbiasa dicop sombong....xpe la kdg2 kita pn tersalah nilai org gakkan...;p
mR.aSLaN said…
hahah gurau je ,,,
tak fikir lagi..
saje melawak.
huhuuh

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing