Mamat Arab Mana Sesat

Assalamualaikum...

Hari tu login akaun facebook, nampak ada yang add. Klik kat profile dia, rasa macam tak kenal je. So biarlah dulu, tak buat apa-apa pun. Baru2 ni tiba-tiba dapat mesej daripada individu tersebut.

Mesejnya berbunyi:
مساء الخير ممكن نتعرف

Yang aku faham : مساء الخير  yang membawa maksud selamat petang. Basic arabic pun aku dah ingat2 lupa weh, kantoi.

Kenapalah ada mamat Arab sesat, mujur ada google translate jadi translatekan aje  la guna google. Mengikut google translate ianya membawa maksud Good evening possible to be introduced. Bahasa google translate biasa la agak tunggang langgang tapi sekurang2nya boleh tangkap apa yang dia nak katakan.

Aku: Gelakkan diri sendiri, perkataan simple pun boleh lupa, tetiba boleh hilang ingatan. Padahal tu bahasa al-Quran. Betullah kata pujangga, ilmu yang tidak diamalkan ibarat pohon yang tidak berbuah.

Comments

dia nak kenal2 tu sis..hehe..
Outbound Malang said…
berkunjung sob..salam blogger
salam kenal dan sukses selalu ..:)
nurathirahkaman said…
hehehe untung juga ada basic arab..
Semut Senyum said…
mmg ade yg mcm tu...nak kenalan la, serios relation la... padahal tak kenal pun.... hehehe, kene pasang security kemas2 la
haney said…
mamattu berkenan kat awk kot :P
pandai jugak adik boleh berbahasa arab sikit2..
Totie@Tomy said…
alamak saya tak pandai berbahasa arab walaupun dulu sekolah cikgu ajar..hehe
Juliet_iRa~" said…
heee....
ada mamat arab dah berkenan tu..:)
@nuyui a.k.a miss YUI
mcm kucing dgn kambing lak nanti.eh ada ke peribahasa macam tu...haha.srg mengeow srg mengembek....huhuuu.dua2 xphm...ngeh3
@Outbound Malang
salam blogging.....:)
@nurathirahkaman
basic betul2 basic...dengan budak2 tadika islam pn depa menang kot...huhuu
@Semut Senyum
kena up privacy le nampak gayanye...hehee
@haney
dia tersesat tu...ngee
@ BABY(MAMA AMANA&ARIEF)
dulu belajar arab komunikasi, paling basic.sape yg amek arab tinggi tu mmg basic kukuh la.
@Totie@Tomy
haha samalah saya pun tak pandai gak...
@Juliet_iRa~"
berkenan nak berbahasa arab ngan akak, malangnye akak tak reti...huahaha

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing