Assalamualaikum...

Hari tu login akaun facebook, nampak ada yang add. Klik kat profile dia, rasa macam tak kenal je. So biarlah dulu, tak buat apa-apa pun. Baru2 ni tiba-tiba dapat mesej daripada individu tersebut.

Mesejnya berbunyi:

مساء الخير ممكن نتعرف

Yang aku faham : مساء الخير  yang membawa maksud selamat petang. Basic arabic pun aku dah ingat2 lupa weh, kantoi.

Kenapalah ada mamat Arab sesat, mujur ada google translate jadi translatekan aje  la guna google. Mengikut google translate ianya membawa maksud Good evening possible to be introduced. Bahasa google translate biasa la agak tunggang langgang tapi sekurang2nya boleh tangkap apa yang dia nak katakan.

Aku: Gelakkan diri sendiri, perkataan simple pun boleh lupa, tetiba boleh hilang ingatan. Padahal tu bahasa al-Quran. Betullah kata pujangga, ilmu yang tidak diamalkan ibarat pohon yang tidak berbuah.

Related Post :
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google Analytics Alternative