Assalamualaikum....

Hari tu publish entry pasal soya merosakkan fungsi tiroid, kali ni soya rosakkan kulit bayi pulak dah. Ni apa kes ni.

Sebenarnya ada la seseorang yang mengadu dia minum soya masa preggy sebab nak baby dia kulit putih, halus, mulus dan gebu. Putih memang la putih (dah dia laki bini memang putih pun) tapi kulit baby cepat terjejas. Jadi macam menggelupas, melecet dan merah2 sebab kulit terlalu halus, mulus dan gebu. Panas sikit je merah, meggelupas, melecet. Sensitif gile kulit baby tu jadinya.

So pregnant next tu dia bertekad tak amalkan minum soya dah. Baby yang keluar tetap putih dan gebu. Dan yang penting kulit tak sensitif macam baby soya yang terdahulu tu.

Nasihat dia kat kawan-kawan, 'korang janganlah terlebih consume soya masa mengandung, nanti anak keluar jadi sensitif aje kulit'.

Aku: Angguk je la, dalam hati; hey den kahwin pun belum.

Entry lain yang berkaitan:
Kesan Soya terhadap Fungsi Tiroid

Related Post :
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google Analytics Alternative