Monday, November 28

Soya Rosakkan Kulit Bayi?

Assalamualaikum....

Hari tu publish entry pasal soya merosakkan fungsi tiroid, kali ni soya rosakkan kulit bayi pulak dah. Ni apa kes ni.

Sebenarnya ada la seseorang yang mengadu dia minum soya masa preggy sebab nak baby dia kulit putih, halus, mulus dan gebu. Putih memang la putih (dah dia laki bini memang putih pun) tapi kulit baby cepat terjejas. Jadi macam menggelupas, melecet dan merah2 sebab kulit terlalu halus, mulus dan gebu. Panas sikit je merah, meggelupas, melecet. Sensitif gile kulit baby tu jadinya.

So pregnant next tu dia bertekad tak amalkan minum soya dah. Baby yang keluar tetap putih dan gebu. Dan yang penting kulit tak sensitif macam baby soya yang terdahulu tu.

Nasihat dia kat kawan-kawan, 'korang janganlah terlebih consume soya masa mengandung, nanti anak keluar jadi sensitif aje kulit'.

Aku: Angguk je la, dalam hati; hey den kahwin pun belum.

Entry lain yang berkaitan:
Kesan Soya terhadap Fungsi Tiroid

12 comments:

Onitsuka_hana said...

bleh plak cm2..minum soya bnyak sangat kowt.

cikji said...

camtuh ek?cikji xpenah dgr la plak.

Arpiiz said...

mungkin kebetulan je kot..huhu

nuyui a.k.a miss YUI said...

wah..gtu ea..bhya gak ea.

Aishah Jahirah(cik aisha) said...

@Onitsuka_hana
ye la terlebih consume kot...

Aishah Jahirah(cik aisha) said...

@cikji
dah ramai yg mengadu mcm 2....

Aishah Jahirah(cik aisha) said...

@Arpiiz
rasanya bkn kebetulan....ramai yg mengadu benda yg sama....

Aishah Jahirah(cik aisha) said...

@nuyui a.k.a miss YUI
ntah la bahaya ke tah...tp jgn minum banyak2 sgt la kot...

Dieya said...

huhu hai i dulu pregnant xminum soya sbb doc ckp ia boleh menurunkan hemoglobin darah so xminum..yes agree soya dapat haluskan n putihkan kulit but effect dia kulit baby jadi sensitif..once kudis sbb gigitan nyamuk or wat ever akan tinggalkan parut/kesan hitam..xcantek la..n akak ipar pun agree on dis (pengalaman ibu muda.ihihihi)

Aishah Jahirah(cik aisha) said...

@ Dieya
ramai yg berpengalaman mcm 2....nak tidakkan pun xblh la...ada kebenarannya jugak...kn2...

Adaa said...

Saje nak share pengalaman sendiri..anak yg first x consume soya, kulit mmg sensitif, kene gigit nyamuk or jatuh sikit terus berparut. Anak second minum soya non GMO Alhamdulillah, kulit elok je, kene gigit nyamuk ke ape ke cepat baik dan x berparut. Abang nye sekali kene mase baby berparut smp skang dh umur 3 tahun..kulit bebas jerawat dengan soya/Flawless skin and soy/rahsia payudara makin anjal dengan soya/kelebihan soya non GMO/Kepentingan soya

Golden Lounge said...

tak semua soya lah..kena pandai pilih..bese yg soya kotak mmg sb dia tak contorl soya dia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...