Minyak Kereta: Isi Penuh atau Over Penuh

Assalamualaikum....

Korang kalau isi minyak kereta isi penuh ataupun over penuh ataupun tak penuh? Penuh maksudnya bila picu pam tu automatik stop. Over penuh bila picu dah stop tapi still tekan sikit2 sampai betul2 penuh. Aku over penuh tak pernah buat sendiri, pam attendant yang tolong buatkan. Dulu kakak aku over load tekan picu pam sampai melimpah minyak, trauma jugak la kelam kabut cari air nak cuci kesan minyak.

Ada pendapat yang kata isi over full tak elok, ada yang cakap elok. Mana satu nak follow tak tahu la. Tapi dari pengamatan aku, bila isi over load meter minyak macam lambat sikit nak deteck dan naik selepas isi tu. Mungkin dia pening kot nak membaca bahawa minyak penuh, terlampau penuh. Tapi kalau ngam2 penuh tu, cepat je dia deteck dan naik. Tapi cepatlah jugak minyak turun dan habis, tu yang tak syok.

Untuk yang pemalas macam kakak aku tu, memang suka la isi over penuh supaya tak perlu ke station minyak selalu. Kalau viva kakak aku tu, lepas auto picu pam stop, boleh la sumbat dalam RM4-6 lagi ke lebih. Dulu aku selalu marah pam attendant bila dia nak over isi sebab takut ada effect overload, tapi sekarang lantaklah.

Dulu sebelum harga minyak naik, kalau lampu dah kelip2 tu, isi RM50 pun boleh melimpah tangki (pengalaman overload minyak kat Petronas dulu). Tapi sekarang, jangan haraplah nak penuh tangki kalau RM50 tinggal 1 bar pun.

So apa pendapat korang berkenaan isi over penuh ada effect ke tak sebenarnya.

Aku: Haha lantaklah effect ke tak effect bukan kereta aku pun (gaya kejahatan terserlah). Erm.... Kurang merayap ke blog orang, agak sibuk.

Comments

abh slalu wat over penuh..

ui pernh wat smpai melimpah..haha..
Nelly tengok kadang2 ayah nelly isi penuh . .
tapi , meter lembap nak mampus !
=.=
Onitsuka_hana said…
tah la.. hana baru nak test keta ahad nie.hehe rasanya lebih baik isi tepat2 kowt.. xbahaya ka isi over
MulutPayau said…
Akak dah berbelas tahun bawak keta...tapi tak pernah isi minyak sndiri...bukan takut...tapi tak berani..hehhehe
@ nuyui a.k.a miss YUI
ramai je yg isi penuh....haha pernah melimpah dulu...xterkata le...

@Onitsuka_hana
over penuh org ckp ley jimat minyak...tp dgn syarat minyak tu habiskan dlm masa 5 hari ke bwah..ntoh le...hehee
p/s:gud luck ye nanti hana....

@MulutPayau
lain ye kak takut n xberani tu...hehee.xpe kak bia org tlg isikan aje...;p
@Nelly The Strange
meter tu pening kot terlebih bacaan...tu lambat je...hehee
hehe.. oerload sikit takpe kot :)
ILA HonEyBuNNy said…
hehhehe..ila tak suka isi minyak keta...suka bawa ja..sebab ila geli nak pgg pam minyak tu..

xtau nak kata efek ka x..ngeh3
Nens Collection said…
hubby akak ikut perjalanan,kalo jalan dlm bandar je..isi 10 je..hahaha..bole x? bole x?..hehe..kalo nk balik ganu isi ler byk skit..tp x penuh..ngam2 nk balik ganu kene isi balik..tp kalo akak pandai kereta..akak akan isi full,sbb takut minyak xde bile tgh2 jalan..hoho
@ محمد رازي
haha jgn overload banyak jekan...
@ILA HonEyBuNNy
antra perkara plg mls nk buat ialah isi minyak....tp tpksa gak buat....huhuu
@Nens Collection
lain org lain cara n pntng larangnya....2 la kalau saya pun bialah penuh sepenuh2nya kalau xde efek pape...hehehe
haliqA hanimkuM said…
mintak maaf kak, sy naik basikal :p
@haliqA hanimkuM
hehee.sekarang beskal...coming soon mesti berkereta gak..:)

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing