Komen-komen Facebook di'index' oleh Google

Assalamualaikum....

Buat pengetahuan bersama, komen-komen anda di laman sosial facebook kini di'index' oleh labah2 google. Maksudnya kalau orang search apa yang berkaitan termasuk nama kita kat facebook tu menerusi google, akan muncullah segala komen2 yang berada dalam kategori public (umum).

Tadi sempat buat eksperimen sebab aku punya facebook profiles tak benarkan search enjin. Dan kebanyakan share dengan friends only. Try la taip nama kat google search dan hasilnya ada la sesat komen2 yang aku tulis kat page. Ye la page mestilah public kan. Macam tak best pulak rasanya.

Macam takde privacy le pulak bila google spider ni mula meng'index' segala komen2 yang tidak diprivatekan. So pasni kalau nak post status tu fikirlah berkali2 kalau privacy settingnya public sebabnya satu dunia boleh search nanti. Dan deletelah mana2 status yang tidak sepatutnya tu.

Nak tahu lebih lanjut mengenai perkara ni, bolehlah baca kat sini:Facecrooks

Comments

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing