Harga Insurans pun naik ke

Assalamualaikum...

Ada sape2 tak yang tahu mengenai insurans? Hujung bulan ni insurans+road tax kereta dah nak tamat. Agen insurans tu letak harga mahal daripada tahun sebelumnya.

Mengikut pengalaman aku yang sangat cetek ni harga insurans sepatutnya makin berkurangan setiap tahun bukannya makin meningkat. Kecualilah kalau pernah claim untuk kerosakan akibat kemalangan dan sebagainya.

Ni claim pun tak pernah, apa ke halnye rega (harga) makin naik. Mulalah protes dengan agen tu sebab rasa cam tertipu je. Ni balasan SMS dia: "Kita ikut harga market, last year buat bawah market.kena ikut aturan Bank Negara coz nanti bila claim payah n masalah pula".

Tahun lepas bayar tak sampai seribu pun, tahun ni seribu lebih. Untuk kereta Viva auto 1.0. Persoalannya sekarang betol ke harga insurans memang dah naik? Aku tak tahu lak nak tanya sape benda alah ni. Nak percaya bulat2 je ke. Nak cari agen lain dah kira last minit dah ni, kot2 betol pulak harga insurans memang dah naik.

Biasalah aku ni pompuan urus apapun mesti diambil kesempatan sebab benda tu daku tak arif. Part paling tak suka berurusan dengan orang untuk benda yang aku takde knowledge, so tak boleh nak fight balik pertahankan hak. Sape2 yang tahu ke terdengar pasal ni boleh la share.

Comments

insurans ikut tahun kereta...mmg dari dulu mahal...
Nens Collection said…
yeke aisha..aduss melampau btol..sume nk naik..gaji x naik2 plak..huhu
cik aisha said…
@Mohamadazhan.com
mmg mahal pn.hehee...tp ni kira tahun ketiga septtnya lg murah dr thn sblmnya kalau ikt kebiasaan le..
cik aisha said…
@Nens Collection
tataw la kak...kot2 agen tu yg putar belit nk markup harga.
nazirah said…
aih? bia betul kalau harga insurans pun nak naik susah la ni alahai .. untuk tahun ni saya dah hari tu bln 5 masa tu harga bese je .. tak taw la tahun dpn kene cmne lak aih
ILA HonEyBuNNy said…
alamakkk...ila lagi la xtahu apa2....masih belajar....sob3...
cik aisha said…
@nazirah
tak tahu la...mgkn ajen tu yg saje nak markup harga.tp sblm ni buat dgn dia jugak...kalau naik betol mmg melampau la...;(
cik aisha said…
@ILA HonEyBuNNy
xpe ila...at least dpt knowledge awal.nti mesti bguna..:)
Syuxer said…
syuk tak berapa nak memahami erti sebenar insurans diadakan..hehe..insurans dah jadi cam rokok..naik tiap2 tahun huhu..
cik aisha said…
@Syuxer
saya pun tak faham syuk.bagus la tiap2 tahun naik menyusahkan rakyat...huhuu (sinis je tu)

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing