Harga insurans naik secara berperingkat

Assalamualaikum....

Pagi2 hari menjenguk blog yang dah tertinggal. Ni jadi blogger bermusim semula ke. Oke la ni nak sambung bercerita pasal insurans.

Aku punya la takut kena tipu dengan ejen insurans tu sebab aku ni zero knowledge pasal insurans kereta ni. Aku takde kereta dan kereta yang aku uruskan insurans tu kereta kakak aku yang diguna bersama. Kira jadi harta bersamalah sebabnya aku second driver.

Sebelum release payment kat ejen tu, sempatlah survey kat ejen insurans tempat lain harga semasa insurans sekarang. Daripada jawaban mereka dapatlah disimpulkan bahawa harga insurans memang sedang naik secara berperingkat.

Dan cadangan daripada ejen insurans lain tu kalau nak murah bertukar la kepada etika sebab tahun ni etika tak naik harga lagi. Insurans lain tak sure le pulak. Tak de masa nak gi survey sebab yang jumpa takaful je. Dan tahun lepas pun kebetulan memang buat dengan Takaful Ikhlas. Menurut ejen tu lagi kenaikanTakaful Ikhlas mencecah sehingga 30% terutama kalau NCD tak cecah 55% lagi.

What the fuN tahun lepas bayar insurans RM916 tapi tahun ni RM1000. Tahun depan ntah berapa pulak dah, kalau tiap2 tahun naik memang tercekik la pemilik2 kenderaan nak membayar. Nak tak nak bayar je lah dengan niat, kau tipu aku kau berdosa (berat hati nak bagi duit banyak kat orang).

Aku cuma bank in duit, urusan next nak dapatkan road tax abang ipar aku yang uruskan dengan ejen. Ejen tu kiranya dia memang kenal, kalau sengaja nak cari pasal fikir2 balik memang tak logik pulak sebab memang dah kenal nak lari manakan (apapun manusia mana boleh percayakan). Betol la tu kot harga dah naik (nak sedapkan hati).

Kenaikan insurans pun menjadi beban kepada rakyat. Rasanya  masa bulan dua dulu baru cadangan untuk menaikkan premium insurans untuk tahun 2012 (aku baru terperasan sekarang). Tapi sekarang baru 2011 bila masa dah lulus yek. Konpius den yang tak mengikuti perkembangan semasa ni.

Psttt....moh naik kereta lembu la, tak payah bayar insurans. Tapi mesti lambat tiba ke destinasi.. Just kidding..:)

**bulan ni kakakku sengkek....apa nak dikata.

Comments

Bell said…
bell ada basikal je...insurans basikal msti murah je kan.. ;p
Juliet_iRa~" said…
hee..tu la..naik kereta lembu tak yah byr insurans kan..;p..

psss : xtau la plak makin naik..tp my sis kata kiranya mkn lama kita dpt kereta, insurans + road tax tu mkin rendah dr thn sblmnya..sbb harga kereta kita mkinn turun...tp my sis pkai produa je..my sis guna takaful ikhlas..sthn skali dpt bonus, dia bg cek dlm 40 rggt gtu la..huuu..
cik aisha said…
@Bell
haha...insurans beskal mungkin coming soon kena kot...sape taw.:)
cik aisha said…
@Juliet_iRa~"
tu la back to zaman dolu2 la guna keta lembu...huhuu

tu la pttnya mcm tu la,mkin turun setiap tahun sebab xde claim papepun.tp ada terbaca yg harga insurans akan naik setiap tahun.kalau macam tu gayanya turun pun seciput je la kot nanti.ke takkan turun.ntah xpaham.tu pun perodua viva je tu...keta kecik je pun.
cikji said…
penah keje insuran rupenyaa,

*jln kaki jelah nmpknya lau smua benda asyik naik jer
MulutPayau said…
alahai naik lagi ke dik..??? dah ler mnyak mahal..errrrrr kita pakat guna basikal jer lah......boleh jugak kurangkan lemak..hihihi
Syuxer said…
mahalnya..kalau tak bayar, nanti kereta rosak tak leh cover pula huhu..so kenala beli gak..kerajaan takkan takde plan untuk menjadikan insurans neh satu produk terkawal..
ILA HonEyBuNNy said…
ngeh3...semua nak naik kan...adoiii..

jom3..kita naik keta lembu ja..minyak pun xpayah isi..ehhehe
diana said…
betul2 membebankan..
Juliet_iRa~" said…
ooh yeke..
eh sm la..my sis pkai viva gak...skang xcecah seribu da sbb da 5 thn...br lagi kot kereta aisha tu??

pakai insurans ape?
kajaharuna said…
tak faham kadang2 pasal insurans ni..
EmpayarUtama said…
Nek keta sorong hehe
erk..makin naik ea??

gaji naik xper gak..huhu
Run Away said…
sume nyer ada insurans...skrg...;d
Ekmi Rabat said…
kalau nek keta lembu dalam u pun menarek gak. mesti ramai student foreigner nak naik, leh jana pendapatan lebih
cik aisha said…
@cikji
ciji mana ada, xtaw pun pasal insurans ni...haha jalan kaki makin kurus la nanti cikji...:)
cik aisha said…
@MulutPayau
ye kak...tahun ni kena bayar lebih daripada tahun lepas..;( haha kang tinggal tulang plak dah..;p
cik aisha said…
@Syuxer
nak xnak dah jadi keperluan kereta, kena bayar jugak la. Bagus juga kalau jadikan produk terkawal. Tapi insurans memang dipantau oleh Bank Negara Malaysia pun kan.
cik aisha said…
@ILA HonEyBuNNy
gaji naik pun seciput je kot...barang2 n produk suma naik harga mcm kurang bermakna je..:( korek, timbus-mcm tu la lbh kurang istilah.
cik aisha said…
@diana
dah terasa bebanannya...huhuu
cik aisha said…
@Juliet_iRa~"
xckp 5 thn lg....kalau xpnh claim dah ckp 5thn NCD 55% tu...banyak gak tu deduct...:)
saya guna insurans takaful ikhlas.
cik aisha said…
@kajaharuna
pn dalam proses memahami lg...hehee
cik aisha said…
@EmpayarUtama
aha kereta sorong...sape nak tolakkan?hihi
cik aisha said…
@nuyui a.k.a miss YUI
ye makin naik...gaji xnaik2.kalau naikpun seciput je kot.
cik aisha said…
@Run Away
tu la suma benda nak diinsuranskan...;p
cik aisha said…
@Ekmi Rabat
memang bagus utk tarik pelancong tapi kalau kat dalam u, mahu satu u bau najis lembu. sepanjang jalan penuh najis lembu kang...heheee

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing