Cara Mandi yang Betul

Assalamualaikum....

Salam Jumaat untuk semua. Eh korang dah mandi ke? Mesti la dah kan, ni dah petang dah ni. Takkan masih melekat kat tilam kot. Camne korang mandi ye (macam soklan menyibuk je)?

Tak payah la bagitaw, simpan story korang sendiri oke. Nak share cara mandi yang betol (untuk sape2 yang tak tahu lagi tu la). Sebabnya mesti dah ramai yang tahu kot terutama sape2 yang suka membaca buku2 penulisan HM Tuah.

Cara mandi yang betul ialah mulakan dengan membasahkan bahagian kaki dan ke atas. Kiranya jirus kaki dan kemudian jirusan naik ke atas hinggalah kepala. Pastu terpulanglah nak mandi camne, sambil menari rap ke apa ke.

Apa manfaatnya? Supaya badan especially jantung tak terkejut bila terkena air. Dari pengamatan aku, kalau kita mandi waktu tengah hari yang panas tu, rasa macam haba terbebas daripada kepala bila amalkan mandi dengan cara begini.

Benda yang bermanfaat apa salahnya dijadikan amalan seharian. Tak susah pun kan?

Comments

btol2..tu seeloknya melainkan mandi wajib kan..
diana said…
tapi kalau bangun terlewat
buka2 baju terus jirus macam katun..
tak kenal dah kaki ke lutut ke perut ke..
ahahhaah
Ekmi Rabat said…
tapi kalau mandi shower musti kena kepala dulu..huhu
Ini Kisah Tia said…
dapat lagi ilmu .. hehehhh :)
cik aisha said…
@nuyui a.k.a miss YUI
yui kalau nak mandi wajib pun sebaiknya basuh kaki dulu gak.pastu baru mandi wajib cam biasa..:)
cik aisha said…
@diana
ahaha tu la kalau kelam kabut mandi mmg xingat jugak dah nk mengamalkan..nk cpt pnya pasal..
cik aisha said…
@Ekmi Rabat
saya pun guna shower...masa buka shower biar air kena kaki dulu..:)
cik aisha said…
@ Ini Kisah Tia
sma2 manfaatkan..:)
Abang Long said…
Salam...cuba try test gini pulak.
Sebelum mandi tu, ambil wuduk dulu
dwaty said…
nice info.... kena amalkan ni...
Umie Artoqiemie said…
aku mandi terbalik.. =="
Syuxer said…
owh basuh kaki dulu ye..kalau gitu kalau mandi kat air terjun bolehla amalkan ini heheh..

kadang2 bila dah kalut, ada yang terus jirus kepala dulu heheh
ILA HonEyBuNNy said…
aaahhh tu la...kalau pagi2 lagi la..suka mandi dari kaki dulu...xde la sejook sangat kena ke badan..ehhehe
cik golek...... said…
mndi camnie time demam pun bgus. Ley hilangkan pnas bdn.. :)
cik aisha said…
@Abang Long
salam...wuduk yg terbaik.menurut pembacaan saya,sblm wuduk pun elok sekiranya basuh kaki dulu.ada manfaatnya utk kesihatan....walluhualam
cik aisha said…
@dwaty
insyaallah....xrugi amalkan...
cik aisha said…
@Umie Artoqiemie
haha....dulu2 pun saya mandi terbalik ngan cara ni gak...;p
cik aisha said…
@Syuxer
syuk rendam dulu kaki tu sebelum pegi kat air terjun...haha
tu la bila kalut xingat dah nk amalkan...
cik aisha said…
@ILA HonEyBuNNy
bagi kaki dulu rasa kesejukan tu, xde la jantung terkejutkan...:)
cik aisha said…
@cik golek......
betol tu time demam lagi elok diamalkan..:)
tamlegend said…
pernah baca buku HM Tuah pasal ni...bukan masa mandi je dia soh basah kaki dlu...masa amik air sembahyang pun dia galakkan dari kaki...dah lama tak baca buku Dr Tuah..hehehe
cik aisha said…
@tamlegend
Dr HM Tuah selalu tekankan benda ni...betol2 untk bwuduk pun elok basuh kaki dulu pastu baru berwudk mcm biasa.buku2 HM Tuah semua santai...hehee apa lagi cari la kt kedai buku...
;p
Run Away said…
wah..sy sebelum ni..main hentam jew...;d
Mohd Izzar said…
aku salu mandi cmne la..hohoho
cik aisha said…
@ Run Away
dah taw ni ikut la cara yg betol...
cik aisha said…
@Mohd Izzar
haha...sendiri mandi sendiri ingat le...;p

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing