Assalamualaikum....

Dah lama benda ni berlaku. Masa tu pergi interview untuk post jawatan yang menggunakan SPM. Ada la ujian bertulis yang memerlukan calon2 menjawab berdasarkan logik dan memerlukan kemahiran mengira yang basic.

Masa ujian tu terasa mencabar jugak soklan tu walaupun basic math je tapi ada gak soalan yang memerlukan logic thinking. Kalau terer math semata2 memang tak membantu jugak.

So masa tunggu kertas kitaorang di'mark', aku yang kebosanan ni tegur la seorang budak pompuan yang berdiri kat sebelah aku dan sembang2 la. Cara dia bercakap memang agak berlagak. Tapi sedaya upaya aku positifkan diri bahawa dia memang jenis macam tu bila bercakap. Ye la kita mana boleh nilai orang berdasarkan gaya dan intonasi suara semata2kan.

Dia asyik cakap, ''kita tak boleh pilih keje. keje je apapun dulu pastu mintak la keje yang sesuai dalam tempoh tu''.

Ok fine ada kebenaran di sebalik kata2 dia, tapi bila dia macam nak blame kan orang2 yang tak bekerja seolah2 sengaja memilih keje dan mencari alasan untuk tidak bekerja, aku da rasa nyampah cikit. Sebabnya dia macam terlalu berbangga dan macam nak samakan keadaan semua orang. Tapi kaver la, buat cool je dan caras sedikit pendapat dia tu secara berhemah. Takkan la aku nak terang-terangan membangkang cakap dia.

Ramai je kawan2 aku berhenti keje sebab tempat keje tak selamat, sebab kesihatan, sebab jaga mak sakit la, ikut cakap family la. Itu bukan memilih tapi kalau tempat kerja dah tak selamat buat pe merisikokan diri sendiri, kalau sakit pun buat pe nak paksa diri sampai melarat. Setiap orang ada reason sendiri walaupun kadang2 kita rasa tak boleh terima reason tersebut.

Oke la tengah2 bersembang dengan coolnya, tetiba dia tanya, "awak rasa soalan tadi senang tak?"

Aku pun jawab la, "susah la jugak. jawab je tataw betol ke tak. ntah la lulus ke tak".

Dia sambung balik, "kita rasa senang je soalan tadi.ntah la tapi kita rasa oke je.boleh la''. Sambil tersenyum konpiden.

Aku jawab lik," oke la macam tu.ni mesti terer mengira ni".Sambil membalas senyuman dia.

Ayat dia berikutnya buat sentap cikit, "la awak belajar sampai degree, takkan la tu pun tak tahu kot? lagi senang la bagi awak sepatutnya. mesti la lagi tahu jawab". Lebih kurang camtu la ayat pedas dia.

Aku dengan tak berapa nak cool balas, "SPM ke, Diploma ke, Degree ke sama je dik. Bukan semua orang pandai sesuatu perkara tu even dah sampai Degree sekali pun. Kadang2 kat U atau Kolej math tu basic je. Dan kadang2 budak SPM lagi terer dari budak Degree dalam certain keadaan. Tengok adik Ady Putra si genius maths tu, kecik lagi tu tapi boleh kalah kita (oke ayat ni aku tak cakap la kat dia, cakap dalam ati je)".

Dia terdiam. Oke la nak tahu apa resultnya? Budak pompuan tu tak lulus walaupun dia teramat konpiden.

Moral of story, kat dalam diri seharusnya ada sedikit perasaan humble atau rendah hati.Confident memang penting tapi over confident sangat tak elok. Ni untuk peringatan diri sendiri jugak supaya jangan berlagak dan memandang remeh terhadap orang lain. Setiap orang ada kelebihan dan kekurangannya.

Dan lagi satu kalau bukan rezeki kita, terer gila camne pun boleh je tak lulus gak. So silalah jangan bercakap terlalu gah seolah2 kamu yang terbaik.

Related Post :
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google Analytics Alternative