Takkan la tu pun tak tahu kot?

Assalamualaikum....

Dah lama benda ni berlaku. Masa tu pergi interview untuk post jawatan yang menggunakan SPM. Ada la ujian bertulis yang memerlukan calon2 menjawab berdasarkan logik dan memerlukan kemahiran mengira yang basic.

Masa ujian tu terasa mencabar jugak soklan tu walaupun basic math je tapi ada gak soalan yang memerlukan logic thinking. Kalau terer math semata2 memang tak membantu jugak.

So masa tunggu kertas kitaorang di'mark', aku yang kebosanan ni tegur la seorang budak pompuan yang berdiri kat sebelah aku dan sembang2 la. Cara dia bercakap memang agak berlagak. Tapi sedaya upaya aku positifkan diri bahawa dia memang jenis macam tu bila bercakap. Ye la kita mana boleh nilai orang berdasarkan gaya dan intonasi suara semata2kan.

Dia asyik cakap, ''kita tak boleh pilih keje. keje je apapun dulu pastu mintak la keje yang sesuai dalam tempoh tu''.

Ok fine ada kebenaran di sebalik kata2 dia, tapi bila dia macam nak blame kan orang2 yang tak bekerja seolah2 sengaja memilih keje dan mencari alasan untuk tidak bekerja, aku da rasa nyampah cikit. Sebabnya dia macam terlalu berbangga dan macam nak samakan keadaan semua orang. Tapi kaver la, buat cool je dan caras sedikit pendapat dia tu secara berhemah. Takkan la aku nak terang-terangan membangkang cakap dia.

Ramai je kawan2 aku berhenti keje sebab tempat keje tak selamat, sebab kesihatan, sebab jaga mak sakit la, ikut cakap family la. Itu bukan memilih tapi kalau tempat kerja dah tak selamat buat pe merisikokan diri sendiri, kalau sakit pun buat pe nak paksa diri sampai melarat. Setiap orang ada reason sendiri walaupun kadang2 kita rasa tak boleh terima reason tersebut.

Oke la tengah2 bersembang dengan coolnya, tetiba dia tanya, "awak rasa soalan tadi senang tak?"

Aku pun jawab la, "susah la jugak. jawab je tataw betol ke tak. ntah la lulus ke tak".

Dia sambung balik, "kita rasa senang je soalan tadi.ntah la tapi kita rasa oke je.boleh la''. Sambil tersenyum konpiden.

Aku jawab lik," oke la macam tu.ni mesti terer mengira ni".Sambil membalas senyuman dia.

Ayat dia berikutnya buat sentap cikit, "la awak belajar sampai degree, takkan la tu pun tak tahu kot? lagi senang la bagi awak sepatutnya. mesti la lagi tahu jawab". Lebih kurang camtu la ayat pedas dia.

Aku dengan tak berapa nak cool balas, "SPM ke, Diploma ke, Degree ke sama je dik. Bukan semua orang pandai sesuatu perkara tu even dah sampai Degree sekali pun. Kadang2 kat U atau Kolej math tu basic je. Dan kadang2 budak SPM lagi terer dari budak Degree dalam certain keadaan. Tengok adik Ady Putra si genius maths tu, kecik lagi tu tapi boleh kalah kita (oke ayat ni aku tak cakap la kat dia, cakap dalam ati je)".

Dia terdiam. Oke la nak tahu apa resultnya? Budak pompuan tu tak lulus walaupun dia teramat konpiden.

Moral of story, kat dalam diri seharusnya ada sedikit perasaan humble atau rendah hati.Confident memang penting tapi over confident sangat tak elok. Ni untuk peringatan diri sendiri jugak supaya jangan berlagak dan memandang remeh terhadap orang lain. Setiap orang ada kelebihan dan kekurangannya.

Dan lagi satu kalau bukan rezeki kita, terer gila camne pun boleh je tak lulus gak. So silalah jangan bercakap terlalu gah seolah2 kamu yang terbaik.

Comments

kdg2 org pkir kt memilih tp org xtau apa masalah utama kan..

mulut orang..

mmg ramai yg pndai skg..stakat ade dip dah macam SPM.. yg ada degree dah mcm DIPLOMA..
Miss Sunshine said…
tu over confident.. over berlagak... ishk2.. pastu tak tgk ke cmner muka budak tu bila dia tahu die tak mampu nak jawab soalan "senang" tu?
xsemesti yg ada degree tu terer... xsemstinya yg ada SPM je tu xhebat :)
jaya jr said…
laen orang laen ragam..klo jumpe orang sembang kuat2 ni baek g minum air kat mamak dr dengar die duk bangge diri..selamat berpuase..hihihi
Amy Syaquena said…
Betul kadang kita dah buat yang terbaik tapi kalau dah di tetapkan yang itu bukan rezeki kita , x kan dapat punya..

p/s: salam kenal singgah dan follow sini, happy blogging
mi2omar said…
betol tu.sy sokong.klu ambik degree dlm mikrob contonya sah2 la bila tanya solan addmath f5 terketar nak jawap..
setuju! jangan lah sombong sgt, kadadng2 rezeki kita lain2...bersyukur apa yang ada, memang akan ada juga orang2 macam tu...saya pun hairan...=)
Syuxer said…
and awk lulus tak interview tuh??..heheh..
Mohd Izzar said…
haha..dasat..klu aku mmg da tak tahan nk ckp dgn owg gtu...tahniah sebab bersabar..heheh
Princess Feyqa said…
betul tu kalau kte rasa diri kte hebad, tp sbnrnye ramai yg lagi hebat kannnn
~~Ticer Wann~~ said…
sokong... bila over konfiden ni kadang2 benda tu memakan diri sendiri..
Yer betol..perasaan rendah diri 2 kene ader..time blja la tp nyer..ade gk blaku cmniy time exam business communication, sis niy teramat konfiden dier bolei wat..last2,dier yg markah paling rendah..

nice entry cik aisyah..=)
sifu im said…
alah..rzki allah ta'ala bukannya dok pada result..de stngh org dpt spm tinggi giler tym myb xde berkat guru mnyebabkn dia x kaya smpai ke tua..tu contoh la
cikji said…
perghhh kerek gila pompuan tuh,lau cikji pun naik angin gaks
nazirah said…
saya setuju.. ape yg awk ckp ni .. stiap org ada kelebihan dan kkrgn msg2 ;)
akoo pae said…
haha gle blagak~
adoi..
kan da malu, tgk2 die yg tak lulus..huhu
syrupmasin said…
haha..riak lagi ka..tu la balasan nye..err..cik lulus ta??
sobri yaacob said…
perr..bongkak gler prempuan kat sblah 2!!..
bajet pandai..faill gak..
kadang solan basic pun jadi susah.. bkn digre..dip..sijil..spm..yg tentukan!! kpandaian..byak cara lain lagi nak ukur..he..he..
tamlegend said…
hahaha...gagal!gelakkan dia..hahaha...hehehe





ps: cik aisha tak tau ke cik tam org perak???hehehe...cik tam anak jati kg gajah...hehe...cik aisha pulak???
erk...pas tu gi tanya tak kat die..laaa awak tak lulus ni? huhuhu
qamarguyz said…
salam ziarah..
hehE..tersenyum jew baca citer ni..
ragam manusia kan..
lulus bukan hanya atas kertas, tapi atas diri juga..akhlak personaliti, kadang lebih utama

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing